Στο νέο σενάριο ενισχύσεων «μπαίνουν» περισσότεροι κόφτες ώστε οι πόροι να προωθηθούν σε επιχειρήσεις που το έχουν πραγματικά ανάγκη.

Δύο ακόμη γύρους επιστρεπτέας προκαταβολής προωθεί το οικονομικό επιτελείο ώστε σε συνδυασμό και με άλλα μέτρα να δώσει «οξυγόνο» στην οικονομία και σε κλάδους της, όπως η εστίαση που κινδυνεύουν με ερήμωση λόγω του παρατεταμένου «απαγορευτικού».

Παράλληλα προωθεί και μια με σειρά από άλλα μέτρα, «πρόγευση» των οποίων έδωσε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας ο Πρωθυπουργός, να ενισχύσει με στοχευμένο τρόπο, όπως αναφέρεται από πηγές του υπ. Οικονομικών, επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Ουσιαστικά, στο νέο σενάριο ενισχύσεων «μπαίνουν» περισσότεροι κόφτες ώστε οι πόροι να προωθηθούν σε επιχειρήσεις που το έχουν πραγματικά ανάγκη με δεδομένο βέβαια ότι τα διαθέσιμα χρήματα δεν είναι ατελείωτα και τα μηνύματα από την ΕΚΤ για «μη κούρεμα των κορονοχρεών» (συνέντευξή της στο φύλλο της Journal du Dimanche της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Κριστίν Λαγκάρντ) δημιουργούν πίεση ειδικά σε υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι με βάση τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο εφόσον τα απαγορευτικά επεκταθούν χρονικά υπάρχει το ενδεχόμενο να καταγραφεί ήδη από το πρώτο δίμηνο του έτους πρωτογενές έλλειμμα 1,5 δισεκ. ευρώ στον προϋπολογισμό λόγω αυξημένων δαπανών, μειωμένων εσόδων και αναστολών καταβολής υποχρεώσεων. Γιαυτό και επιδιώκει να προχωρήσει με στοχευμένο τρόπο ώστε να κρατήσει «καύσιμα» για το μέλλον καθώς «παίρνει σειρά» και ο καλοκαιρινός τουρισμός που είναι άγνωστο το πότε θα ανοίξει.

Είναι ενδεικτικό ότι το «υβριδικό απαγορευτικό» για το λιανεμπόριο κοστίζει το μήνα περίπου 600 εκατ. ευρώ ενώ βέβαια η εστίαση είναι άγνωστο μέχρι στιγμής τι απώλειες «γράφει». Η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι για 1,9 δισεκ. αθροιστικά μέχρι τώρα αν και ο κλάδος διπλασιάζει το ποσό καθώς βέβαια στις επίσημες συγκριτικές με πέρυσι καταγραφές δεν αποτυπώνεται και το δεδομένο των εσόδων που το 2019 δεν καταγράφονταν επίσημα στα «Ζ» των καταστημάτων.

Πάντως χτες στο ΜEGA Σαββατοκύριακο», ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «τους επόμενους μήνες ο συνολικός λογαριασμός μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών θα ανέλθει στα 8,5 δις. Θα ρίξουμε περίπου 3 δις ευρώ τους πρώτους μήνες του έτους στην οικονομία» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η χρηματοδότηση επίκειται στο άμεσο προσεχές διάστημα. Ουσιαστικά έχει μπει άλλο 1 δισεκ. ευρώ στον κουμπαρά των 7,5 δισεκ, που υπολογίζονταν αρχικά στον προϋπολογισμό Όπως εξήγησε, μάλιστα, ο κ. Σταϊκούρας, εντός του 2020, η κυβέρνηση έδωσε στις επιχειρήσεις 5,5 δις ευρώ μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Στο φόντο αυτό, το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών εξειδικεύει τα μέτρα άμεσης εφαρμογής για Φεβρουάριο έως Μάρτιο. Πιο συγκεκριμένα προωθείται μεταξύ άλλων:

· Ολικό κούρεμα ενοικίου για τον Μάρτιο, για τους κλάδους που μένουν κλειστοί όπως η Εστίαση. Παράλληλα προβλέπεται αφορολόγητη αποζημίωση 80% για τους εκμισθωτές από το κράτος.

· Επιτάχυνση της εκκαθάρισης πληρωμών για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 αλλά και επίσπευση της νέας Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 για το Φεβρουάριο. Παράλληλα προβλέπεται προώθηση και νέου έβδομου κύκλου. Αθροιστικά το ποσό των δυο κύκλων μπορεί να υπερβεί και το 1,5 δισεκ, ευρώ με την έμφαση να δίνεται σε εστίαση, τουρισμό, πολιτισμό και αθλητισμό.

– Μετατροπή μέρους των ποσών των τριών πρώτων κύκλων της Εποιστρεπτέας Προκαταβολής σε Μη επιστρεπτέα

· Παράταση αναστολών συμβάσεων εργασίας Μάρτιο με στοχευμένο τρόπο και σχετικά «φίλτρα» για να αποφευχθούν φαινόμενα «μαϊμού» δηλώσεων.

· Συνέχιση του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για τους πληττόμενους.

· Παράταση της ισχύος συντελεστή ΦΠΑ 13% στο σερβιριζόμενο καφέ και στα μη αλκοολούχα, θα διατηρηθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ μεταφορές, θέατρα, σινεμά και το τουριστικό πακέτο, θα καλυφθούν ως τις 31 Δεκεμβρίου.

· Νέο πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων, με έμφαση στις επιχειρήσεις που έχουν βιώσιμο χαρακτήρα στη βάση κριτηρίων αναλόγων με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

– Νέα μορατόρια για φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις.

– Νέο πρόγραμμα επιδότησης δανείων «Γεφυρα ΙΙ» με έμφαση τις επιχειρήσεις που βρέθηκαν σε δυσχέρεια λόγω πανδημίας

– Εγγυημένα δάνεια από το κράτος 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις για κεφάλαιο κίνησης έως 50.000 ευρώ.

– Μειωμένου κόστους δάνεια για τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουρισμού κλάδου μέσω κεφαλαίου κίνησης με επιδότηση επιτοκίου.

· Επιπλεόν επιδότηση 10 ευρώ ανά θέση για θέατρα, σινεμά, χώρους συναυλιών.

· Καταβολή έκτακτης ενίσχυσης 400 ευρώ σε ελ. Επαγγελματίες επιστήμονες.

Πηγή: news247.gr