ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

Τρία αγαθά για τον πολιτισμένο άνθρωπο και για την ποιότητα ζωής του, έτσι ώστε η πολιτεία να τα παρέχει όσο το δυνατόν στον υπέρτατο βαθμό, διότι συμβάλλουν στην αναβάθμιση και ανάπτυξη της κοινωνίας.

Νερό – ύδωρ: Είναι η περισσότερο διαδεδομένη ανόργανη χημική ένωση στην επιφάνεια της γης, αφού καλύπτει το 71% του πλανήτη μας, στην φύση του οποίου το νερό υπάρχει στην αέρια κατάσταση. Είναι ένα φυσικό, δημόσιο, ζωτικό, κοινό αγαθό και η ελεύθερη πρόσβαση στο οποίο είναι οικουμενικό ανθρώπινο δικαίωμα που θα πρέπει να προστατεύεται και με την επεξεργασία του για χρήση να εξυπηρετεί την διαβίωση και την διασφάλιση του πολίτη.

Καθαριότητα: Εξωραϊσμός – ευπρεπισμός. Η διατήρηση της περιβαλλοντικής ποιότητας – καθαριότητας αποτελεί δικαίωμα των πολιτών και υποχρέωση της πολιτείας για την βελτίωση και προστασία της ζωής του και για την ανάπτυξη της περιοχής του.

Φωτισμός: ΔΕΗ Α.Ε.. Είναι η μεγαλύτερη Δημόσια Επιχείρηση – εταιρεία παραγωγής ενέργειας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Γι’ αυτό εξαπλώνεται, εγκαθίσταται δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, χρήσιμο για κάθε σπίτι και για κάθε πολιτισμένη κοινωνία, ώστε οι άνθρωποί της να προοδεύουν.

Νερό, καθαριότητα, ηλεκτρισμός βασικά αγαθά, οπότε όχι στην αρπαγή τους και στην υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων. Ανήκουν οι σε Υπηρεσίες Κοινωφελείς. Όχι στην απελευθέρωση των υπηρεσιών αυτών, δεν είναι απλό εμπόρευμα τα αγαθά αυτά που υπόκεινται σε ανταγωνισμούς και ιδιωτικά συμφέροντα. Βέβαια λειτουργούν με ανταποδοτικά τέλη με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου. Δηλαδή είναι μια αναγκαστική οικονομική παροχή. Η τιμολόγηση βέβαια πρέπει να εξυπηρετεί την ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πολιτών και όχι έσοδα υπεραξίας από την κατανάλωσή τους. Σε περίπτωση όμως διαφωνίας με τον λαό, υπάρχει ο Συνήγορος του Πολίτη, ώστε να μεσολαβεί στους Δήμους, προκειμένου αυτοί να εισάγουν ειδικό συντελεστή τέλους καθαριότητας, ύδρευσης, φωτισμού, ώστε να υπάρχουν προσιτές τιμές.

ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΖΩΗ (αφίσα του Γιώργου Αυγερόπουλου).

Ο Ατακάμα, πρώην πρόεδρος ιθαγενών, είπε: Ο άνθρωπος είναι περαστικός από την Γη. Η Γη θα τους στείλει (σε μια χούφτα ιδιωτικών εταιρειών που καιροφυλαχτούν για τα κέρδη τους) τον λογαριασμό και η Γη δεν ζητάει λεφτά, πληρώνεται με αίμα.

Ανταποδοτικά τέλη: Πολλή προσοχή. Ο κόσμος που αγανακτεί να μη παγιδευτεί σε παραμύθια, ούτε να παραπλανάται. Αρκεί να κοιτάξουμε λίγο καλύτερα κι έτσι θα ξέρουμε ποιους να τιμωρήσουμε…