ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

Βλέποντας τον τίτλο είπα να δω που αναφέρεται. Διαβάζω λοιπόν για μια σύγκριση ανάμεσα στην Υπουργό Πολιτισμού της Ν.Δ. και στην Υπουργό Πολιτισμού της Σουηδίας. Δύο πορτρέτα. Amanda Lind Υπουργός Πολιτισμού Σουηδίας, Λίνα Μενδώνη Υπουργός Πολιτισμού Ελλάδας: Βυζαντινή Αυτοκρατορία. (Κουτί Πανδώρας). Σιδηρά κυρία Υπουργός Πολιτισμού (TVXS.GR). Γυναίκα συντηρητική, ψυχρή, βαρετή αναχρονιστική (φαίνεται ακόμα κι από την εμφάνισή της) με έλλειψη ενσυναίσθησης από την αίσθηση του 21ου αιώνα για την κοινωνία. Δεν εμπιστεύεσαι ένα άτομο αγέλαστο, μονόχνοτο, σεμνότυφο και συνέχεια θυμωμένο με αναχρονιστικές εκφράσεις και λέξεις, με άγνοια της σημερινής πραγματικότητας και κυρίως με αντικοινωνική συμπεριφορά (Απόψεις, Ευαγγ. Κωνσταντέλος, 19-9-2019).

1989, εμφανίζεται στο Πα.Σο.Κ. 1994 Σύμβουλος Υπουργού Περιβάλλοντος και Χωροταξίας. 1999 έως 2004 ως αρχαιολόγος γίνεται Γεν. Γραμματ. Υπουργείου Πολιτισμού. Παραχωρεί 36 οικόπεδα στο ΤΑΙΠΕΔ και το Νεοκλασικό της Αρχαίας Αγοράς σε ΜΚΟ. Υπογράφει το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και του Ομίλου Λάτση για το Ελληνικό. Με τον Βενιζέλο δημιουργεί το «αμαρτωλό» Ταμείο Αλληλοβοήθειας. Για τον Τάφο της Αμφίπολης, την αμφιλεγόμενη ανακάλυψη, είπε πως ήταν ένα δωράκι για τον Σαμαρά, ενώ όλοι οι αρχαιολόγοι ξέρανε ότι ο τάφος ήταν συλημένος. Ρωτήθηκε αν ήθελε να γίνει Υπουργός και απάντησε: Όλα είναι θέμα συγκυρίας (Καθημερινή). Αλλάζοντας πολιτικό δρόμο γίνεται Υπουργός του Μητσοτάκη. Απασχόλησε την κοινή γνώμη για την μεταφορά αρχαιοτήτων από το Μετρό της Θεσσαλονίκης στο στρατόπεδο Μελά. Καταστρεπτικό είπαν οι αρχαιολόγοι και καθαιρείται ο Προϊστάμενος Εφορίας Αρχαιοτήτων. Για την ταινία Joker κρατά αποστάσεις η Υπουργός Μενδώνη για την έφοδο της αστυνομίας σε 2 κινηματογράφους της Αθήνα λόγω παρακολούθησής της από ανηλίκους. Κινήθηκαν αυτοβούλως είπε η Υπουργός (efsyn). Όσο για τον συνδυασμό Μενδώνη – Γεωργιάδη στα Υπουργεία Πολιτισμού και Ανάπτυξης, προβληματίζει το θέμα;

Για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων – δημιουργών, πρέπει, λέει, οι ίδιοι να διαχειρίζονται το θέμα και επικαλείται χρονοβόρα στάδια διαδικασίας για την βιωσιμότητα, προκειμένου να αδειοδοτηθεί η ΕΔΕΜ. Έτσι απελπίζονται οι δημιουργοί και υπάρχει κίνδυνος ισχυρός διάσπασής τους (Έθνος).

Η οικ. Μικρούτσικου κοινοποίησε: Δεν αποδεχόμαστε κ. Υπουργέ την κηδεία δημοσία δαπάνη σε μια χώρα που δεν τιμά τους δημιουργούς (i-efimerida).

Έτσι, για να μαθαίνουμε «τον βίο και την πολιτεία» των Βουλευτών μας – Υπουργών μας και να ενεργήσουμε ανάλογα στις εκλογές που θα έρθουν σύντομα.