ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΟΥ Α. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ «ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΟΙΗΤΗΣ»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Το απόγευμα της Παρασκευής 20 Απριλίου 2018, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Δράμας, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Εγώ δεν είμαι ποιητής» του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης, πρώην Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρώην Προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας κ. Αντώνη Ρουπακιώτη.

Στην εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από το Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας, μίλησαν για την ποιητική συλλογή του κ. Ρουπακιώτη οι δικηγόροι κ. Πολύνα Μπανά και κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ενώ ποιήματα από τη συλλογή διάβασε η δικηγόρος κ. Έφη Ζάννη.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα (Παρασκευή 20 Απριλίου) πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου, με τη συμμετοχή του κ. Αντώνη Ρουπακιώτη, του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιου Πούλιου και των δικηγόρων κ. Ζάννη και κ. Ξανθόπουλου.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Πούλιος, στις δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ανέφερε: «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας με ιδιαίτερη τιμή και χαρά έχει καλέσει τον κ. Αντώνη Ρουπακιώτη αυτή τη φορά με μια διαφορετική ιδιότητα. Παρόλο που ο τίτλος του βιβλίου του είναι “Εγώ δεν είμαι ποιητής”, η πολυσχιδής προσωπικότητα του ίδιου καταδεικνύει ότι και στο χώρο της ποίησης κάνει το τόλμημα αυτό, το οποίο, κατά την προσωπική μου άποψη, είναι ιδιαίτερα πετυχημένο». «Ο φίλος της Δράμας Αντώνης Ρουπακιώτης μας έχει τιμήσει πολλές φορές με την παρουσία του, σε διάφορες εκδηλώσεις. Να θυμίσω ότι στα εορταστικά 100 χρόνια του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας ήταν ο επίσημος καλεσμένος μας», πρόσθεσε ο κ. Πούλιος.

Ο δικηγόρος και πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε «διαρκή σχέση που έχει με Αντώνη Ρουπακιώτη, είτε ως συνάδελφοι, είτε ως ιδεολογικά συνοδοιπόροι, είτε ως άνθρωποι που μοιραζόμαστε κοινές ανησυχίες και αγωνίες για τη ζωή μας και για την κοινωνία γενικότερα». Παράλληλα, επεσήμανε ότι η παρουσία του στην εκδήλωση είχε ως σκοπό «να φωτίσει μια άλλη πλευρά του ποιητή Αντώνη Ρουπακιώτη, καίτοι ο ίδιος δηλώνει ότι δεν είναι ποιητής».

Η δικηγόρος κ. Ζάννη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ανέφερε για το βιβλίο του κ. Ρουπακιώτη: «Συγκινήθηκα βαθύτατα και ήρθα σε επαφή με πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στην ιστορία της Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια. Είναι σημαντικό ότι η λιθογραφία του εξωφύλλου είναι το Ευθύμιου Παπαδημητρίου και του Νικολάου Βεντούρα η δεύτερη εσωτερικά. Μας έφερε δηλαδή σε επαφή με μεγάλους καλλιτέχνες και χαράκτες. Μας έφερε σε επαφή μέσα από αυτό το βιβλίο με τον πολύ γνωστό ποιητή, τον Χρίστο Ρουμελιωτάκη, ο οποίος είχε έρθει στη Δράμα και είχαμε κάνει παρουσίαση της ποιητικής του συλλογής. Επίσης, με τον Αγγουλέ, τον Χιώτη ποιητή, ο οποίος είναι πάρα πολύ σημαντικός ποιητής και πραγματικά είμαι πολύ χαρούμενη που ήρθα σε επαφή με αυτά τα πρόσωπα και με αυτά τα πνεύματα. Με τον Τίτο Πατρίκιο, με τον Χρόνη Μίσσιο, με ανθρώπους δικαστές, όπως τον Τερτσέτη, τον Πολυζωίδη, τον Παύλο Δελαπόρτα, τον Πλασκοβίτη, τον Αντώνη Μιχαλακέα και τόσα πολλά άλλα άτομα και ονόματα, που πραγματικά τα καταγράφει κι έτσι μας δίνει μνήμη. Μας καταθέτει και μας παρακαταθέτει αυτή την μνήμη του όλων αυτών των ανθρώπων, με τον δικό του όμως τρόπο, με τον δικό του φίλτρο».

Ο ίδιος ο συγγραφέας της ποιητικής συλλογής κ. Ρουπακιώτης, στις δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε., σημείωσε για την παρουσία του στη Δράμα: «Δεν ξέρω ποιος τιμά ποιον. Εκείνο που έχει σημασία να πω, ότι πρώτη φορά που κλήθηκα στη Δράμα ήταν πριν από 25 και πλέον χρόνια, να μιλήσουμε τότε και να πούμε τις απόψεις μας για το συνδικαλιστικό δικαίωμα που έχουν οι αστυνομικοί. Ήταν μία εποχή που το συνδικαλιστικό κίνημα αποκτούσε μια νέα υπόσταση, φιλοδοξία να δώσει νέες ποιότητες στην κοινωνική οργάνωση και στη συλλογικότητα. Τις επόμενες φορές ήρθα στη Δράμα με την πρόκληση των παλαιών Προέδρων, του Θωμά Μαργαρίτη, του Θεόφιλου Ξανθόπουλου, του Τάσου Πούλιου, πριν και τώρα άξιων συναδέλφων και Προέδρων, να μιλήσουμε για δικαιικά ζητήματα, για ζητήματα Δικαιοσύνης». Ο κ. Ρουπακιώτης αναρωτήθηκε: «Είναι διαφορετικό ή μήπως δεν είναι;» και πρόσθεσε: «Είναι αλήθεια ότι θα μπορούσε να γράψει κάποιος άρθρα που να είναι καλά ή κακά. Μελέτες που να είναι καλές ή κακές. Και να μιλήσει για τη Δικαιοσύνη, για την κοινωνία, για τα ανθρώπινα, για τον έρωτα, για τις απώλειες, για τις χαρές».

Όπως είπε η ποιητική συλλογή δεν είναι μια καταγραφή γεγονότων, αλλά «είναι αυτό που αποτελεί την πηγή για να γράψει κάποιος κάτι. Η ύπαρξή του. Η συνύπαρξή τους μέσα σε μια κοινωνία, οι εμπειρίες κι όπως αυτό μεταποιήθηκε στον εσωτερικό του κόσμο και καταγράφηκε στην ποιητική συλλογή. Για αυτό από τα ποιήματα αυτά αναβλύζουν αγωνίες, σκέψεις, ιδέες, απογοητεύσεις, ελπίδες. Όχι με τρόπο διακηρυκτικό, όχι με τρόπο καταγγελτικό. Το βιβλίο κι αυτός που αποτόλμησε να το γράψει δεν έρχεται να διδάξει, δεν ήρθε να καταγγείλει, δεν είναι βιβλιοαγκιτάτορας. Είναι ένα βιβλίο ανθρώπου που πίστεψε κάποια πράγματα και άλλα βγήκαν και άλλα δεν βγήκαν. Που έχει εμπειρίες τι σημαίνει δικαστικό σύστημα. Που έχει εμπειρίες πώς λειτουργούν οι θεσμοί. Που έχει προσωπικές σχέσεις που τον ανέβασαν. Που έχει προσωπικές σχέσεις που του έδωσαν μια νέα συνδρομή πάντα να ελπίζει, πάντα να πιστεύει».

Ακόμη, ο κ. Ρουπακιώτης τόνισε: «Δεν ήρθα να διδάξω ποιητική τέχνη, ποιητική γραφή. Η ποιότητά του ως ποιητική γραφή δεν θα κριθεί από μένα. Θα κριθεί από εσάς». «Ο τίτλος “Εγώ δεν είμαι ποιητής” μπορεί να κρύβει μια αυτογνωσία. Μπορεί να κρύβει μια αυτοσυγκράτηση. Μπορεί να κρύβει ίσως και μια αλαζονεία. Αλαζονεία γιατί συνοδεύεται από την αγωνία να σκάψει αυτός που το έγραψε πιο βαθιά. Και να πει κάποιες αλήθειες. Είμαι ο μόνος; Ευτυχώς όχι. Ελπίζω να με κρίνετε ότι είμαι ένας από αυτούς που σκάβουν και λένε αλήθειες. Πώς λειτουργεί η κοινωνία μας, το Κοινοβούλιό μας, οι θεσμοί, το δικαστικό σύστημα. Πώς διορθώνονται οι ανθρώπινες σχέσεις. Οι ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ μας. Από σχέσεις συμβίωσης έως οι ερωτικές. Αυτά, λοιπόν, μπορεί να ήταν τα στοιχεία που κάπου να οδήγησαν να γράψω ως τίτλο “Εγώ δεν είμαι ποιητής”», πρόσθεσε ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

«Λέω και θα κριθώ για αυτό ότι όπως με αμεσότητα είμαι 53 χρόνια νομικός υπερασπιστής, όπως με αμεσότητα επιχείρησα να προσθέσω και θα κριθώ για το δικηγορικό κόσμο και τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, με την ιδιότητα του Προέδρου. Όπως με αμεσότητα επιχείρησα και θα κριθώ για έναν μόνο χρόνο σε απελπιστικά δύσκολες συνθήκες και ενδοκυβερνητικές σχέσεις ως Υπουργός, με την ίδια αμεσότητα κρουνηδόν βγήκαν και τα ποιήματα αυτά. Μέσα σε 9 μέρες, ενώ βρισκόμαστε στην Άνδρο» δήλωσε ο κ. Ρουπακιώτης, ο οποίος υπογράμμισε: «Για αυτό λέω στο εναρκτήριο ότι είναι ίσως μια τρέλα γεροντική που την πληρώνω. Για αυτό βρίσκομαι δέσμιος στις λέξεις εσαεί».