ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΔΡΑΜΙΝΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ

 

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 28 Οκτωβρίου 2017 στο Δημοτικό Ωδείο η απονομή του βραβείου του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου στον διακεκριμένο Δραμινό Φυσικό-Αστρονόμο κ. Άγγελο Τσιάρα.

Στην τελετή παραβρέθηκαν η Βουλευτής Ν. Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Χαρά Κεφαλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Δήμαρχος Δοξάρου κ. Δημήτρης Δαλακάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος, ο οποίος ως Πρόεδρος του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου απένειμε το βραβείο στον κ. Τσιάρα, αναφέρθηκε στην συγκεκριμένη επιλογή, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού, ενώ επίσης χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πατακάκης. Ο Γραμματέας του Ιδρύματος και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ανέστης Τερζής αναφέρθηκε στην τιμώμενη προσωπικότητα. Για τον κ. Τσιάρα μίλησαν και ο εκπαιδευτικός κ. Ηλίας Αργυριάδης και ο Καθηγητής Φυσικής του Α.Π.Θ. κ. Ιωάννης Σειραδάκης. Φυσικά, κατά τη διάρκεια της τελετής ο λόγος δόθηκε και στον τιμώμενο κ. Τσιάρα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Χορωδία του Δήμου Δράμας και ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου.

Ο Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος δήλωσε: «Έχουμε για ακόμη μια χρονιά την τιμή να βρισκόμαστε σε μια μεγάλη στιγμή για τον τόπο μας, που έχει επίκεντρο τη συμβολή μας στην ηθική αποζημίωση μιας σπουδαίας προσωπικότητας. Φέτος, η πρόταση του Ιδρύματος Μακεδονικού Βραβείου να απονείμει το βραβείο του στον Δραμινό Φυσικό-Αστρονόμο, κ. Άγγελο Τσιάρα, με βρίσκει ιδιαιτέρως σύμφωνο, όχι μόνο γιατί είναι συνδημότης μας, αλλά γιατί πρόκειται για ένα λαμπρό επιστήμονα με σημαντικές παγκόσμιες διακρίσεις στην επιστήμη του. Είναι χρέος όλων των Δραμινών, η βράβευση του Δραμινού Δρ. Άγγελου Τσιάρα, ο οποίος μάχεται για να εμπλουτίζει τις γνώσεις του και τα αποτελέσματα των ερευνών του αναγνωρίζονται από ολόκληρη τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Εύχομαι και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει με τον ίδιο αμείωτο ζήλο την προσφορά του στην επιστήμη που επάξια υπηρετεί. Θα ήθελα να συγχαρώ και την οικογένειά του που στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης σε κάθε βήμα του. Η Δράμα τον επιβραβεύει και είναι υπερήφανη, γιατί ένα δικό της παιδί διαπρέπει για τις αρετές του και το ήθος του».

 

Βιογραφικό Α. Τσιάρα

 

Ο Άγγελος Τσιάρας του Ιωάννη και της Κωνσταντίας γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου του 1991 στη Δράμα και έζησε μέχρι τα 18 του χρόνια στον Ξηροπόταμο Δράμας. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο Ξηροποτάμου και έπειτα στο 2ο Γυμνάσιο και στο 2ο Λύκειο Δράμας, από όπου αποφοίτησε με άριστα. Ως μαθητής της 3ης λυκείου, το 2009, απέσπασε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό φυσικής και μαθηματικών που διεξάγεται στη Δράμα στη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου. Επιπλέον, την ίδια χρονιά, απέσπασε το 2ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστήματος και κέρδισε τη συμμετοχή του στη 3η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής (ΙΟΑΑ) της Τεχεράνης, όπου έλαβε εύφημη μνεία. Συμμετείχε ενεργά στην εκπαίδευση των παιδιών που αποτέλεσαν τις ελληνικές αποστολές στις επόμενες IOAA, και υποστήριξε τη συμμετοχή Δραμινών μαθητών στο διαγωνισμό Αστρονομίας. Για την συνεισφορά του αυτή βραβεύθηκε τόσο από την Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου όσο και από τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος».

Το 2009 εισήχθη στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από όπου και αποφοίτησε με άριστα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του βραβεύθηκε από το ΑΠΘ για τις επιδώσεις του. Στα πλαίσια της διπλωματικής του εργασίας ασχολήθηκε με την μελέτη των εξωηλιακών πλανητών, μαζί με τον επιβλέποντά του, καθηγητή του ΑΠΘ Ιωάννη Χ. Σειραδάκη. Συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση και τη λειτουργία του Αστρονομικού Σταθμού Χολομώντα του ΑΠΘ, δραστηριότητα που συνεχίζει μέχρι και σήμερα, υποστηρίζοντας τους νέους φοιτητές και την έρευνα από αστεροσκοπεία στην Ελλάδα.

Το 2014 έγινε δεκτός με πλήρη υποτροφία στο University College London (UCL) ως υποψήφιος διδάκτορας Αστρονομίας. Εκεί ασχολήθηκε με την μελέτη των εξωηλιακών πλανητών, και ειδικότερα με τον χαρακτηρισμό των ατμοσφαιρών αυτών μέσω φασματοσκοπικών παρατηρήσεων με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. To 2016, μαζί με του συναδέλφους του στο UCL, ανακάλυψε την πρώτη ατμόσφαιρα γύρω από μια υπερ-Γη, τον μικρότερο εξωηλιακό πλανήτη που έχει βρεθεί να περιβάλλεται από ατμόσφαιρα μέχρι σήμερα. Επιβλέποντες της διδακτορικής του διατριβής ήταν η καθηγήτρια του UCL Prof. Giovanna Tinetti και ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Dr. Ingo P. Waldmann. Έλαβε τον τίτλο του διδάκτορα Αστρονομίας του UCL τον Αύγουστο του 2017 και σήμερα συνεχίζει την ερευνά του στο UCL ως μεταδιδακτορικός ερευνητής.

Ταυτόχρονα συμμετέχει σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται με σκοπό τη διάδοση της αστρονομίας στο ευρύ κοινό. Έχει πραγματοποιήσει ομιλείς με θέμα τη μελέτη των εξωηλιακών πλανητών τόσο στο ΑΠΘ όσο και στο UCL και υποστηρίζει δραστηριότητες που φέρνουν μαθητές και ευρύ κοινό κοντά στην επιστήμη και την έρευνα.