Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018 η ειδική εκδήλωση «Τελετή Βράβευσης των ελληνικών Συμμετοχών στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2017», στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη. Ανάμεσα στους βραβευθέντες Δήμους για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2017 ήταν και ο Δήμος Δράμας, ο οποίος μάλιστα αποτέλεσε και εθνικό επίκεντρο για ολόκληρη τη χώρα.

Σε κλίμα γιορτής και ενθουσιασμού 200 άτομα από την πολιτική ηγεσία της χώρας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και τα συναρμόδια Υπουργεία και Φορείς, συμμετείχαν στη βραδιά που ανέδειξε τις βιώσιμες ελληνικές πόλεις στην αστική κινητικότητα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο στηρίζει και εκπροσωπεί την ελληνική εκστρατεία από το 2010, την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης και την Επιτροπή Ολυμπίων & Κληροδοτημάτων του Ζαππείου.

Με την υλοποίηση της Τελετής, αποδόθηκαν τα εύσημα στα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία με τις δράσεις που οργάνωσαν και τα μόνιμα μέτρα που προώθησαν, έφεραν την Ελλάδα σε μία από τις υψηλότερες θέσεις στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας.

Οι 87 ελληνικοί Δήμοι οι οποίοι συμμετείχαν στην εκστρατεία είχαν την ευκαιρία να προβάλουν τις δράσεις και τα επιτεύγματά τους για τη βιώσιμη κινητικότητα, μέσω της συνεχούς ροής φωτογραφιών και video, ενώ παράλληλα η σημαντική δουλειά τους αποτυπώθηκε στο ειδικό Επετειακό Λεύκωμα.

Η έναρξη της Τελετής πραγματοποιήθηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σ. Φάμελλο, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρ. Σπίρτζη και τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Αθήνα κ. Γ. Μαρκοπουλιώτη. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από την εκπρόσωπο του Δ.Σ. Ζαππείου Μεγάρου κ. Ι. Σαμπράκου, τη Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ειρ. Κλαμπατσέα, τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου κ. Γ. Πατρίκιο, τον Διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΕΤΑΑ κ. Θ. Γκοτσόπουλο και τον εκπρόσωπο των Eurocities κ. J. Caballero. Η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης αφιερώθηκε στη βιώσιμη κινητικότητα και τις ιστορικές πόλεις από την Δρ. Αστικής Γεωγραφίας ΕΜΠ κ. Αυγερινού. Τα βραβεία παρουσίασε η δημοσιογράφος κ. Βίκυ Χατζή.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ειδική μνεία στον Δήμο Τρικκαίων και τον Δήμο Σάμου οι οποίοι το 2015 και το 2016 αντίστοιχα, βρέθηκαν στην τελική ευρωπαϊκή δεκάδα, καθώς και στον Δήμο Δράμας που αποτέλεσε το εθνικό επίκεντρο του 2017. Ακολούθησε η βράβευση του Δήμου Ηγουμενίτσας για την κατηγορία των μικρών πόλεων, του Δήμου Αμαρουσίου για την κατηγορία των μεγάλων πόλεων και οι διακρίσεις για την ελληνική νικητήρια δεκάδα των συμμετεχόντων Δήμων: Σάμος, Δελφοί, Άλιμος, Ρέθυμνο, Δράμα, Σέρρες, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Λαμία).

Στην τελετή απονομής παρευρέθηκαν στελέχη της πολιτείας, της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης και σύμβουλοι, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις επιτυχημένες πρακτικές, τις καινοτόμες δράσεις και τις εφαρμοσμένες τεχνολογίες που προέβαλαν οι ελληνικοί Δήμοι στις εκστρατείες τους, οι οποίες εξασφαλίζουν Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, και κατά συνέπεια καθαρό περιβάλλον, ασφάλεια, πολιτισμό, οικονομική ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής στους πολίτες.

Η μεγάλη βραδιά, αφιερωμένη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή ιδεών, γνωριμία μεταξύ των στελεχών των Δήμων και έκλεισε με ένα ευχάριστο cocktail dinner.