Ύστερα από τη λαμπρά πορεία της στους αθλητικούς στίβους, η Βούλα Πατουλίδου κατέχει θέσεις ευθύνης στην τοπική αυτοδιοίκηση την τελευταία δεκαετία και όπως λέει, με νοοτροπία πρωταθλητισμού, θέτει υποψηφιότητα για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου με στόχο να παλέψει για την Ελλάδα και τις διεκδικήσεις της στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Η Βιβή Τσιντσίνη και ο Σπύρος Λάτσας την συνάντησαν στο εμβληματικό γλυπτό της Νέας Παραλίας στη Θεσσαλονίκη, στις «Ομπρέλες», για τις ανάγκες της νέας διαπεριφερειακής διαδικτυακής εκπομπής RegioNewsGR for the EU που προβλήθηκε από επτά μέσα ενημέρωσης στη Θεσσαλία, την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Στη εκπομπή συμβάλλουν επιπλέον οι εκδότες-δημοσιογράφοι Αντώνης Πουγαρίδης και Ζήσης Μιχ. Πατσίκας και τα ΜΜΕ που προβάλλεται είναι τα e-ptolemaios.gr, Ημερήσια εφημερίδα της Κοζάνης «Πτολεμαίος», True Story 100,2 FM, Ημερήσια εφημερίδα «ΛΑΟΣ» της Ημαθίας, ιστοσελίδα laosnews.gr, ΑΚΟΥ 99,6 FM, εβδομαδιαία εφημερίδα της Δράμας «Εργασία… συν», ergasia-press.gr, εβδομαδιαία εφημερίδα «Λαός της Μαγνησίας», e-almyros.gr.
Αρχικά, καθώς η συζήτηση άρχισε με την περίφημη φράση που είπε η Βούλα Πατουλίδου όταν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 1992, σχολίασε πως «λέγοντας “για την Ελλάδα ρε γαμώτο” είναι σαν να δίνεις μία μορφή στην ψυχή του καθενός, πέρασαν τόσα χρόνια και ακόμη βλέπουμε ανθρώπους να το λένε δακρύζοντας γιατί ξέρουν ότι είναι μια φράση βγαλμένη από τα σωθικά της Ελλάδας μετά από αποτέλεσμα. Δεν είχε θα… αλλά ήταν μετά από κάτι που έγινε, που κανείς δεν περίμενε. Δεν ήταν ούτε ανέξοδο ούτε εύκολο. Γι’ αυτό ο Φρέντυ Γερμανός πήγε να συγκρίνει την εποχή του Σπύρου Λούη με την εποχή των Ολυμπιακών της Βαρκελώνης το 1992».
Σχετικά με την ενασχόλησή της με την τοπική αυτοδιοίκηση, απάντησε: «Αγαπάω πολύ την τοπική αυτοδιοίκηση, αγαπώ πολύ τον τόπο μου, αγαπώ τους ενεργούς πολίτες γιατί έχω συνεργαστεί με αυτούς. Δεν ήμουν ποτέ της αντιπολίτευσης που είναι πολύ εύκολο να κάνεις, ήμουν πάντοτε του “αναλαμβάνω την ευθύνη να αλλάξω αυτό που δεν μας αρέσει”. Από το 1992 μέχρι τώρα, θα μπορούσα να γίνω επιχειρηματίας ή προπονήτρια. Μάλλον όμως δεν το έχω… Εδώ ήθελα τη συνεργασία, τη δημιουργία, για μια διευκόλυνση της καθημερινότητας. Πολλές φορές σε θέλουν αλλά άηχη. Εγώ είχα ένταση στη φωνή. Τα τελευταία χρόνια ως φορέας διοίκησης, τα προβλήματα δεν λύθηκαν από εμένα αλλά γιατί διάλεξα κάποιους συνεργάτες, μου είπαν κάποιους συγκεκριμένους τρόπους και απλώς δυνάμωσα τη δική τους φωνή. Είναι πολύ βασικό ένας πολιτικός να ακούει. Και νομίζω ότι σε όλη μου τη ζωή άκουγα, για αυτό ήταν αυτή η διαδρομή».
Σε ερώτηση για τον τουρισμό, τομέα αρμοδιότητάς της στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επισήμανε: «Στόχος μου ως πρέσβειρα του Eden είναι η ανάδειξη περιοχών που ακόμη δεν έχουν μπει στον χάρτη αναγνωρισιμότητας και έχουμε πολλές τέτοιες. Για παράδειγμα ο Αλμυρός έχει τη δυνατότητά του αλλά θέλουν όλα έναν συγκεκριμένο τρόπο, να τα κάνεις όλα με μεγαλύτερο ειδικό βάρος, να αναδείξεις τα προσόντα που έχεις… Εμείς έχουμε τη μυθολογία μας, απλά πρέπει να την αναδείξουμε, να την αξιοποιήσουμε. Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής προβολής στη Θεσσαλονίκη, η αλήθεια είναι ότι το 2016 δεν υπήρχε. Από εκεί μέχρι τώρα κάναμε μια πολύ καλή διαχείριση αυτού του προορισμού, ακόμη και τώρα παίρνουμε συνεχώς βραβεία. Αξιοποιήσαμε πολύ την τεχνολογία και η Θεσσαλονίκη δεν χάθηκε… Από αρχές Φεβρουαρίου άρχισαν να έρχονται κρουαζιερόπλοια, είναι πάνω από 80. Αυτά δεν ήρθαν γιατί είδαν φως και μπήκαν στο λιμάνι, έρχονται με συγκεκριμένη στρατηγική».
Για την τοπική αυτοδιοίκηση και τη μη απορρόφηση κονδυλίων, είπε: «Στην Αντιπεριφέρεια βρήκα κάποια χρήματα. Κάναμε δύο χρόνια για να βρούμε τον τρόπο και οι 14 Δήμοι να ανακαινίσουν, να αναβαθμίσουν δικές τους αθλητικές εγκαταστάσεις. Από την άλλη, υπήρχε το πρόγραμμα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση που απαιτούσε πάλι συνεργασία και πήραμε βραβείο για τον τρόπο που έγινε η απορρόφηση αυτών των χρημάτων. Για να καταλάβει ο κόσμος, δεν είναι χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πού πάνε… το στρατόπεδο του Παύλου Μελά με αυτά τα χρήματα θα αναβαθμιστεί και θα γίνει πάρκο. Δουλεύοντας λες ότι ο κουμπαράς ο μεγαλύτερος είναι στο κέντρο, στην Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει ιστορία. Το θέμα είναι εσύ πώς διεκδικείς ως εκπρόσωπος της χώρας σου συγκεκριμένα προγράμματα και χρήματα. Ο αθλητισμός βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας, για αυτό είναι ένας κρυφός τρόπος να προτείνω και να αξιοποιήσουμε στην πατρίδα κάποια χρήματα.
Για εμένα η αξιολόγηση είναι πάρα πολύ βασική. Θεωρώ πως ένας καλός υπάλληλος, ένας καλός προϊστάμενος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Στην Αυτοδιοίκηση είναι πολύ σημαντικοί οι άνθρωποι με τους οποίους δουλεύεις, οι υπάλληλοί σου που είναι οι συνεργάτες σου. Εάν αυτοί δεν θέλουν να σου δείξουν, να σε ενημερώσουν, να σου μάθουν κάποια πράγματα, θα περάσουν δέκα χρόνια να τα μάθεις… Άρα πρέπει να εκμαιεύσεις από τον καθένα τον καλύτερο τρόπο για να δουλέψεις».
Και κλείνοντας η Βούλα Πατουλίδου έστειλε το μήνυμά της: «Θέλει να αγαπάς πάρα πολύ αυτό που κάνεις, να μην απογοητεύεσαι, παλεύουμε για τον κόσμο και οι πολίτες το έχουν καταλάβει γιατί στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις ήμουν πρώτη σε σταυρούς σε όλη την Ελλάδα. Τους ευχαριστώ και νομίζω ότι πρέπει να παλέψω περαιτέρω. Εφόσον εκλεγώ, υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό να ασχοληθώ με πάρα πολλά θέματα. Εμείς οι αθλητές το εθνόσημο δεν το φοράμε σαν καρφίτσα, το φοράμε ως ευθύνη εκπροσώπησης, όχι της Πατουλίδου αλλά της Ελλάδας.
Οποιοσδήποτε μπορεί εύκολα να κατακρίνει, να μαγαρίσει μια προσπάθεια, αλλά ας σκέφτεται ότι υπάρχουν πρόσωπα που πρέπει να διαλέξει, γιατί αυτά θα τον οδηγήσουν σε μια καλύτερη επιλογή».
Βιογραφικό
Η Παρασκευή (Βούλα) Πατουλίδου γεννήθηκε στην Φλώρινα, τον Μάρτιο 1965. Είναι παντρεμένη με τον Δημήτρη Ζαρζαβατσίδη και έχουν ένα παιδί, τον Γιώργο. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του ΑΠΘ και μιλά Αγγλικά και Γερμανικά.
Μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου με τίτλο «Δημόσια Διοίκηση» και κατεύθυνση « Γενική Διοίκηση».
Το 1992 στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης κατέκτησε «για την Ελλάδα ρε γαμώτο» το πρώτο χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα με εμπόδια και στέφθηκε η πρώτη Ελληνίδα γυναίκα χρυσή Ολυμπιονίκης. Για τη προσφορά της στην Ελλάδα και τον αθλητισμό έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή με την Ύψιστη διάκριση: Χρυσός Σταυρός του Τάγματος της Τιμής.
Το 2014 εκλέχτηκε Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα. Από το 2015 ασκεί τα καθήκοντα της Προέδρου του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Marketing Θεσσαλονίκης και της Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Μαραθωνίου «Μέγας Αλέξανδρος».
Το 2016 ορίστηκε Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το 2019 επανεκλέχτηκε Περιφερειακή Σύμβουλος πρώτη σε σταυρούς, με τον συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και ορίστηκε Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Μονής Λαζαριστών.
Υπήρξε:
-Εννέα φορές Πανελληνιονίκης, επτά φορές Βαλκανιονίκης, τρεις φορές Μεσογειονίκης.
-Κορυφαία Ελληνίδα Αθλήτρια στην ψηφοφορία του ΠΣΑΤ 1990 και 1992.
-Κορυφαία αθλήτρια των Βαλκανίων το 1990.
Διετέλεσε:
-Ειδικός Σύμβουλος Αθλητισμού στην ΓΓΑ – Υφυπουργείο Αθλητισμού.
-Πρόεδρος και μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών.
-Ιδρυτικό μέλος του Παγκοσμίου Συλλόγου Ολυμπιονικών.
-Μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής με 4ετή Θητεία
-Πρόεδρος της επιτροπής ΕΟΑ «Γυναίκα και Αθλητισμός».
-Μέλος της Επιτροπής Ολυμπισμού του Υπουργείου Πολιτισμού.
-Πρώην Αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού (1992-2006).
-Τομεάρχης Προαγωγής Εθελοντισμού στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
Είναι Πρέσβειρα Τουρισμού στο Πρόγραμμα «EDEN» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τιμήθηκε ως Επίτιμος Δημότης με το κλειδί της πόλης σε περισσότερους από 40 Δήμους της χώρας.
Της έχει απονεμηθεί βραβείο από την UNESCO για την προσφορά της στον αθλητισμό και την εκπαίδευση.
Συμμετοχή σε πάμπολλες παρουσιάσεις και ομιλίες συνεδρίων κοινωνικού-πολιτικού και αθλητικού περιεχομένου.
Για τη δική της ονειρεμένη διαδρομή στον Ελληνικό Αθλητισμό έγραψε βιβλίο με τίτλο «Έκρηξη Ψυχής», Εκδόσεις Καστανιώτη, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1997.
Η Βούλα Πατουλίδου έγραψε για τα παιδιά που τόσο αγαπά ένα υπέροχο παραμύθι που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2020 με τίτλο «Για την Ελλάδα…», Εκδόσεις Διάπλους. Ένα παραμύθι μέσα από το οποίο η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει τη φλόγα της παιδικής ψυχής και φαντασίας μεταδίδοντας στους μικρούς αναγνώστες το αληθινό πνεύμα, τις αξίες και τα πανανθρώπινα μηνύματα των Ολυμπιακών Αγώνων.