Στις διακοπές, μπορείτε να μην πάρετε καθόλου βιβλία. Όσο κλισέ και αν ακούγεται, μπορείτε κάλλιστα να π΄;τε να γράψετε το δικό σας. Ναι, λίγες μέρες αρκούν.

Πολλοί και πολλές, αγοράζουν κάτι για διάβασμα στον τόπο διακοπών τους. Ωραιότατα συνοικιακά βιβλιοπωλεία, μικρά περίπτερα μες στα καράβια ή τα αεροδρόμια, ακόμα και σε σταθμούς για «καφέ και τσίσα» στις εθνικές οδούς της χώρας δίνουν το πάτημα.

Άλλοτε, οι εφημερίδες δίνουν ωραιότατα και χρησιμότατα δώρα. Βιβλία για την παραλία ή το θεαθήναι στο πρωινό του ξενοδοχείου με γλυκό κουταλιού κι ελληνικό καφέ.

Αν, όμως, αν θέλετε να πάρετε μαζί σας ένα, δύο ή περισσότερα βιβλία, αγοράζοντάς τα από πριν, χρειάζεται να έχετε μερικά πράγματα κατά νου.

Οδηγός Επιλογής Αναγνωσμάτων για το Καλοκαίρι

1.Ψαχουλέψτε λίγο την βιβλιοθήκη και φτιάξτε μια μικρή στοίβα με βιβλία που αγοράστηκαν κάποια στιγμή, αλλά δεν διαβάστηκαν ακόμα. Αν βλέπετε ένα βιβλίο ως εκκρεμότητα που σας αγχώνει, αφήστε το για μετά τις διακοπές.

2.Η συγγραφέας και νομικός Βίβιαν Στεγίου έγραψε πρόσφατα το εξής υπέροχο: «Με κάποιον τρόπο το μέρος επιδρά στο βιβλίο και το βιβλίο επιδρά στο μέρος. Αλλιώς διαβάζεις σε διαφορετικά μέρη». Αυτό δεν σημαίνει ότι στις Κυκλάδες διαβάζουμε Ελύτη και στα βουνά της Κρήτης Καζαντζάκη, λειτουργεί περισσότερο διαισθητικά.

Απλώς, έχετε κατά νου ότι ένα βιβλίο που θα διαλέξετε θα συνδεθεί οριστικά με τον τόπο διακοπών και αντιστρόφως.

3. Εμπιστευτείτε ένα διαφορετικό είδος από το λατρεμένο και χιλιοδοκιμασμένο σας. Επιτρέψτε στον αυτό σας μια μικρή αλλαγή. Τι θα λέγατε για μια συλλογή διηγημάτων φέτος, αντί για ασυνομικό ή ερωτικό μυθιστόρημα;

4.Πάρτε μαζί ένα με δύο βιβλία περισσότερα από αυτά που υπολογίζετε πως θα σας χρειαστούν. Κι αν διαβάσετε ένα απνευστί μέχρι να πάτε στο νησί, στο καράβι; Με τα βιβλία ποτέ δεν ξέρεις…

5.Μην διστάσετε να πάρετε μαζί σας ένα βιβλίο που έχετε διαβάσει ήδη, αλλά αγαπάτε πολύ. Δώσε του νέα πνοή, διαβάστε κάποιο απόσπασμά του στην παρέα σας.

6.Αν έχετε παιδιά, μπορείτε να αρκεστείτε κάλλιστα στα δικά τους βιβλία. Τα οποία δεν χρειάζεται να είναι «μπεμπεκίστικα» και προβλέψιμα και κιτς. Το πιο πιθανό είναι να σας καλύψουν αναγνωστικά περισσότερο από κάποια «ενήλικη» επιλογή, αρκεί να διαλέξετε σοφά.

7.Αν ταξιδεύετε ή διακοπάρετε με βιβλιόφιλους, διασταυρώστε τις επιλογές σας και διαβάστε ο ένας της άλλης κάποια στιγμή. Γλιτώστε χώρο και χρόνο.

8. Προμηθευτείτε με σελιδοδείκτες, ίσως προστατευτικές θήκες και ένα σημειωματάριο στο οποίο μπορείτε να καταγράψετε δικές σας σκέψεις. Πολλές φορές, διάβασμα και γράψιμο πάνε μαζί.

9. Στην τελική, σκεφτείτε αυτό που είπε ο Κάφκα: “Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής μας”.

Πηγή: in.gr