Μία από τις σημαντικότερες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΔ αναμένεται να είναι αυτή της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου, καθώς το σώμα καλείται να αποφασίσει για την τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης όσον αφορά το 2023. Η εισήγηση για το θέμα είναι να υπάρξει αύξηση κατά 20% της τιμής του νερού, έτσι ώστε να καλυφθεί η αύξηση του ενεργειακού κόστους, λόγω των αυξημένων τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Το συγκεκριμένο θέμα είχε εισαχθεί και σε προηγούμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, όμως αποσύρθηκε. Ακολούθησε συνάντηση του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Πόλη και Ζωή» κ. Κυριάκου Χαρακίδη, «Project για τη Δράμα» κ. Αλέξανδρου Τσιαμπούση και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιου Ηλιόπουλου, έτσι ώστε να εξεταστεί αν μπορεί να υπάρξει διαπαραταξιακή συναίνεση για το θέμα. Στη συγκεκριμένη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, κλήθηκαν και οι άλλοι δύο επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, κ. Γιώργος Μήτρου («Λαϊκή Συσπείρωση») και κ. Κοσμάς Καλαϊδόπουλος («Προοπτική για τη Δράμα»), όμως δεν μπόρεσαν να παραστούν λόγω υποχρεώσεών τους.
Γιατί προτείνεται η αύξηση στην τιμή του νερού
Η αναμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΔ αποτελεί ένα κρίσιμο θέμα όσον αφορά τη βιώσιμη λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης. Το 2023 αποτελεί έτος σταθμός για τη ΔΕΥΑ Δράμας, καθώς μετά την υγειονομική κρίση, η οποία προκάλεσε σημαντική μείωση της ρευστότητας, ακολούθησε η ενεργειακή κρίση, η οποία με την επιβολή της ρήτρας αναπροσαρμογής από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι τον Ιούλιο του 2022 δημιούργησε ελλείμματα στον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΔ. Μάλιστα, η δαπάνη της ενέργειας έφτασε στο σημείο να καλύπτει πάνω από το 50% του προϋπολογισμού της ΔΕΥΑΔ. Αυτό που έχει γίνει γνωστό από την ΕΔΕΥΑ (είναι η Ένωση των ΔΕΥΑ όλη της χώρας) είναι ότι θα υπάρξει επιχορήγηση η οποία θα καλύπτει περίπου το 50% της διαφοράς, αλλά για το έτος 2022, ενώ για τη 2023 δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη. Στις 20 Οκτωβρίου 2022, μετά από προσπάθεια μείωσης του κόστους, το χρεωστικό υπόλοιπο της ΔΕΥΑΔ προς τη ΔΕΗ είναι 855.122,19 ευρώ. Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι πρωτοφανής για τη δημοτική επιχείρηση από το 1993 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα. Η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΔ από το 2013 και μετέπειτα παραμένει σταθερή, καθώς δεν υπήρξε αναγκαιότητα προσαρμογής των τιμολογίων, αφού τα ετήσια έσοδα καλύπτουν τα έξοδα, όπως ορίζεται ότι πρέπει να συμβαίνει από τη νομοθεσία. Από το τέλος του 2021 όμως οι αυξήσεις ενέργειας δεν είναι ελεγχόμενες και η ΔΕΥΑΔ καλείται να μετακυλήσει το κόστος στους καταναλωτές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο προϋπολογισμός της για το επόμενο έτος θα είναι ελλειμματικός και δεν θα τύχει νόμιμης έγκρισης.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία περιέχονται, μεταξύ άλλων, στην εισήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΔ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η όποια απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΔ θα πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια και από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας. Τόσο στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΔ όσο και στην Οικονομική Επιτροπή η πλειοψηφία ανήκει στη Δημοτική Αρχή του Δήμου Δράμας.