ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΛΠΙΓΚΤΙΔΗΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΣΕ ΣΕΙΡΑ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΤΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΘΗΤΕΙΑ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΟΜΒΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

 

  • «Όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο μουσαφίρης. Και είμαστε νοικοκύρηδες»
  • «Ασχολούμαστε με προβλήματα που μας άφησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, είτε γιατί δεν πρόλαβε, είτε γιατί δεν ήθελε να τα πιάσει, επειδή ήταν δύσκολα»
  • «317.000 ευρώ είναι πολύ λίγα για να μεταμορφώσουμε τη Δράμα από τη μια στιγμή στην άλλη»

 

Με κυρίαρχο θέμα το Τεχνικό Πρόγραμμα για το έτος 2025 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας, το απόγευμα της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος είναι ότι χρειάστηκαν περίπου τρεις ώρες για την ολοκλήρωση της συζήτησης, ενώ υπήρξαν τοποθετήσεις σχεδόν από το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα ξεπερνάει συνολικά τα 15.000.000 ευρώ και σε αυτό περιλαμβάνονται έργα για τις Κοινότητες του Δήμου, μετά από σχετικές αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων, συνεχιζόμενα έργα, συγχρηματοδοτούμενα έργα, καθώς και ένα ποσό ύψους περίπου 317.000 ευρώ, το οποίο αφορά το 20% της ΣΑΤΑ (χρηματοδότηση Δήμων από την Πολιτεία). Ειδικότερα, το προαναφερθέν ποσό κατανέμεται ως εξής:

-37.200 ευρώ για μελέτες κυκλικών κόμβων στην πόλη της Δράμας

-37.200 ευρώ για ανάθεση υπηρεσίας έκδοσης τοπογραφικών διαγραμμάτων

-20.000 ευρώ για προμήθεια ηλιακών φωτιστικών σε παιδικές χαρές και κοινόχρηστους χώρους

-103.566,12 ευρώ για ενίσχυση υφιστάμενου κωδικού με τίτλο: «Επισκευές -Συντηρήσεις διδακτηρίων Δήμου Δράμας»

-110.000 ευρώ για προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού παιδικών χαρών σε νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς

-10.000 ευρώ για κατασκευή οστεοφυλακίου στην περίφραξη του Α’ Κοιμητηρίου

Το Τεχνικό Πρόγραμμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς μειοψήφησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Εξ αρχής και από τις πρώτες τοποθετήσεις, άλλωστε, διαφάνηκε η αρνητική στάση από τις παρατάξεις «Πόλη και Ζωή», «Ενώνουμε τη Δράμα» και «Project για τη Δράμα». Ένα κυρίαρχο θέμα για το οποίο ασκήθηκε κριτική αφορούσε τη διάθεση ποσού ύψους 160.000 ευρώ από την Κοινότητα Δράμας για δημιουργία Καταφυγίου αδέσποτων ζώων στην περιοχή των Κουδουνίων, καθώς θεωρήθηκε ότι το εν λόγω έργο αφορά το σύνολο του Δήμου και για αυτό θα έπρεπε να υπάρξει άλλη πηγή χρηματοδότησης. Επίσης, Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στάθηκαν και σε ζητήματα όπως η δημιουργία κυκλικών κόμβων, το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι παιδικές χαρές των νηπιαγωγείων, τα πάρκα τσέπης, καθώς και στην απουσία οποιασδήποτε παρέμβασης στην οδό 19ης Μαΐου για την επαναφορά της λαϊκής αγοράς.

 

«Να μας κρίνετε δίκαια»

 

Απαντήσεις από πλευράς Δημοτικής Αρχής δόθηκαν από τον Αναπληρωτή Δημάρχου και Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παναγιώτη Σαλπιγκτίδη, καθώς ο Δήμαρχος απουσίαζε λόγω επιβεβλημένης παρουσίας του στην Αθήνα σε σχετική συνεδρίαση για το μέλλον των ΔΕΥΑ.

Αρχικά ο κ. Σαλπιγκτίδης σημείωσε: «Όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο μουσαφίρης. Και είμαστε νοικοκύρηδες». Όπως είπε, «Νοικοκυρέψαμε το φουσκωτό που κατασκευάσατε, που κατανάλωνε τόση ενέργεια που 10 χρόνια τώρα, δεν σκεφτήκατε τι κατασκευάσατε. Κατασκευάσατε ένα ενεργοβόρο γυμναστήριο, ανθυγιεινό, γιατί δεν ανέπνεε και χρειάστηκε εμείς μέσα σε 3-4 μήνες να καταλάβουμε το πρόβλημα και να το λύσουμε με πολύ λίγα χρήματα».

Σχετικά με το Καταφύγιο αδέσποτων ζώων, ο κ. Σαλπιγκτίδης ανέφερε: «Το Καταφύγιο θα γίνει στα Κουδούνια. Το Καταφύγιο θα αναβαθμίσει την περιοχή. Το Καταφύγιο θα στοιχίσει πάνω από 1 εκ. ευρώ. Θα είναι πρότυπο και θα έρχονται σχολεία. Θα το επισκέπτονται, που αυτή την στιγμή δεν περνάει από εκεί ψυχή. Όλοι οι γεωργοί που χρησιμοποιούν τα χωράφιά τους μιλάνε για ένα μπατάκι, που όταν πλημμυρίζει δεν ξέρουν από πού να φύγουν. Οι σοδειές τους καταστρέφονται». «Αν ήταν μια περιοχή αξίας, θα ήταν χτισμένα τριγύρω σπίτια», πρόσθεσε ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας. Ακόμη, εξήγησε ότι το Καταφύγιο θα διαθέτει αρχικά 80 θέσεις με δυνατότητα επέκτασης στις 120, συνολικά θα κατασκευαστούν 9 κτίρια και οι 160.000 ευρώ είναι ένα αρχικό ποσό για να ξεκινήσει η διαδικασία. «Δεν βρήκαμε χρήματα για το Καταφύγιο» επεσήμανε ο κ. Σαλπιγκτίδης και προσέθεσε: «Υπήρχε πρόγραμμα στον “Φιλόδημο”. Δεν το εκμεταλλευτήκατε. Πήρατε μόνο 60.000 ευρώ. Μπορούσατε να πάρετε περισσότερα. Άλλοι Δήμοι βλέπουμε στη “Διαύγεια” παίρνουν και 800.000 και 1 εκ. ευρώ». Επίσης, για το ίδιο θέμα, ο κ. Σαλπιγκτίδης είπε ότι με το αρχικό ποσό θα γίνει γρήγορα και άμεσα ένα από τα κτίρια με 20 κλουβιά.

Για τους κυκλικούς κόμβους, ο κ. Σαλπιγκτίδης είπε ότι θα γίνουν με βάση το ΣΒΑΚ, «εκεί που χρειάζεται». Ειδικότερα για τις θέσεις, επεσήμανε ότι είναι γνωστές και πρόκειται για τη συμβολή της 19ης Μαΐου με την Πατριάρχου Διονυσίου, για τους «Πέντε δρόμους» και για την οδό Εθνικής Αμύνης στο ύψος του Ξενία.

Ο κ. Σαλπιγκτίδης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, επεσήμανε ότι «317.000 ευρώ είναι πολύ λίγα για να μεταμορφώσουμε τη Δράμα από τη μια στιγμή στην άλλη» και στάθηκε στο ζήτημα της υποστελέχωσης, καθώς μέσα στο 2024 έφυγαν 4 στελέχη από την Τεχνική Υπηρεσία και «έχουμε μείωση 30% του ανθρώπινου δυναμικού». «Ασχολούμαστε με προβλήματα που μας άφησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, είτε γιατί δεν πρόλαβε, είτε γιατί δεν ήθελε να τα πιάσει, επειδή ήταν δύσκολα» υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας και έθεσε ως παράδειγμα την κερκίδα του γηπέδου του Αρκαδικού, για την οποία εδώ και 5 χρόνια υπάρχουν 50.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του Δήμου. Όπως είπε, «διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα στο ρυμοτομικό και δεν μπορούσαμε να βγάλουμε άδεια», τονίζοντας ότι λύθηκαν πλέον τα προβλήματα και προχωράει η διαδικασία για την έκδοση άδειας. «Είναι απλά πράγματα. Αυτά πρέπει κάποιος να τα λύσει», ανέφερε.

Ακόμη, σχετικά με τις ενεργειακές αναβαθμίσεις, ο κ. Σαλπιγκτίδης σημείωσε: «Είχαμε μια μελέτη πέντε χρόνια και την κρατούσαμε στα συρτάρια της Πολεοδομίας για τους Παιδικούς Σταθμούς. Ήρθαμε και την προχωρήσαμε. Αυτό μας πήρε ένα χρόνο. Μας απασχόλησε για ένα χρονικό διάστημα και έπρεπε να τρέξουμε αυτό. Θα χάναμε το πρόγραμμα». Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας ήταν η παιδική χαρά του κήπου. «Κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να πάρει στο Πράσινο Ταμείο για να πει τι έγινε εκεί. Γιατί σταμάτησε; Το ξεμπλοκάραμε. Τελείωσε. Ανοίγει», ανέφερε ο κ. Σαλπιγκτίδης. Ανάλογες ενέργειες έγιναν και για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο, για το οποίο, όπως είπε ο κ. Σαλπιγκτίδης, από τις 30 Ιουνίου 2023 είχαν κατατεθεί όλες οι προσφορές. «Ήρθαμε εμείς, προχώρησε. Θα έχουμε ανάδοχο», επεσήμανε. Ο κ. Σαλπιγκτίδης, ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, είπε πως «εμείς δεν σας λέμε δώστε μας πίστωση χρόνου. Αφήστε μας. Κρίνετέ μας, αλλά κρίνετέ μας δίκαια», και πρόσθεσε: «Βάζουμε μια τάξη».