Τα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά το 3ο Συνέδριο του κόμματος περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο OPEN και τους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο και Ευλαμπία Ρέβη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα θέματα της ακρίβειας, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με την στάση της στο ουκρανικό ζήτημα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «η ΔΕΗ έχει πάνω από 1 δισ. ουρανοκατέβατα κέρδη για να κερδίζουν τα golden boys του Μητσοτάκη». Ο ίδιος επεσήμανε πως «έχει κριθεί το ζήτημα των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης καταρρέει, θα είμαστε πρώτο κόμμα». Ως προς τη στάση του Κινήματος Αλλαγής, ανέφερε πως «ο κ. Ανδρουλάκης πριν μιλήσει για πρόσωπα, ας μιλήσει για πολιτικές, κινείται στη γκρίζα ζώνη του δεν απαντώ».

Διαβάστε επίσης:

 

«Ευθύνη Μητσοτάκη η αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος»

 

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην αύξηση της τιμής του ρεύματος σημείωσε πως «η κυβέρνηση έχει λερωμένη τη φωλιά της, ιδίως στα θέματα της ακρίβειας. Πώς είναι δυνατόν να έχουμε την ακριβότερη τιμή της μεγαβατώρας στην Ευρώπη εδώ και μήνες; (…) Η τιμή μέσω από τη ρήτρα αναπροσαρμογής μετακυλίεται αυτούσια στον καταναλωτή. Αυτή είναι η ελεύθερη αγορά; Το κύριο ερώτημα είναι γιατί είναι η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα; Η απάντηση είναι: Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση αφήνει την αγορά δήθεν να αυτορυθμίζεται με ένα πλαίσιο αισχροκέρδειας» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως για να πέσουν οι τιμές ρεύματος, «δεν χρειάζεται δημοσιονομικό κόστος. Θα το κάνουμε όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Θα φορολογήσουμε τα υπερκέρδη. Δεν θα έχουμε λεφτόδεντρα, θα κόψουμε τα κλεφτόδεντρα. Θα βάλουμε πλαφόν στην χονδρική». Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε αποσύνδεση του χρηματιστηρίου ρεύματος από τις τιμές.

 

Απαντώντας στις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε το χρηματιστήριο ρεύματος, σημείωσε: «Το χρηματιστήριο ενέργειας είναι ευρωπαϊκή οδηγία. Οποιαδήποτε κυβέρνηση θα το νομοθετούσε. Ξεκίνησε η εφαρμογή του επί ΝΔ. Έχεις ένα νομικό πλαίσιο σε όλη την ΕΕ, αλλά εφαρμόζεται στρεβλά στην Ελλάδα. Σε συνθήκες ενεργειακής κρίσης αυτό το πλαίσιο δημιουργεί προβλήματα. (…) Δεν γνωρίζω άλλη αγορά εγώ που οι πάροχοι έχουν μηδενικό ρίσκο».

 

«Γιατί δεν παίρνει αποφάσεις ο πρωθυπουργός; Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι πως είναι δολοφονικό για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. (…) Τι περιμένει ο πρωθυπουργός εδώ και 8 μήνες να πάρει αποφάσεις. Πριν από 1 μήνα βγήκα στη Βουλή και ανέλυσα τα υπερκέρδη. Ο κ. Μητσοτάκης έλεγε πως δεν υπάρχουν τα υπερκέρδη, στη Βουλή παραδέχθηκε πως υπάρχουν και ακόμη ψάχνουν να δουν πόσα είναι τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων ενέργειας», σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού είναι βιώσιμη. «Το 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά μείωσε τον κατώτατο μισθό κατά 25% με ένα νόμο και ένα άρθρο. Όταν βγήκαμε από τα μνημόνια αυξήσαμε 11% τον κατώτατο μισθό και 24% τον υποκατώτατο. Και δεσμευθήκαμε πως θα αυξήσουμε εκ νέου τον κατώτατο μισθό. Και αναγκάστηκε και ο κ. Μητσοτάκης να δεσμευθεί πως θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό. Και πέρυσι με ανάπτυξη 9% ο κ. Μητσοτάκης αύξησε τον κατώτατο κατά μόλις 2%».

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για την ανάγκη για διαγραφή μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους αγρότες.

 

Σημείωσε πως οι εξαγγελίες που έκανε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστικές και κοστολογημένες, ενώ εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση κατά της κυβέρνησης τον τρόπο που διαχειρίζεται τα δημόσια οικονομικά. «Είναι αναγκαίες παρεμβάσεις για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία. Πολύ λιγότερα από τα λεφτά που δαπάνησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πού πήγαν τα 40 δισ. ευρώ; 7 δισ. ευρώ πήγαν σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς».

«Απολύτως εμφανής η κατάρρευση της κυβέρνησης»

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως «το ζήτημα της κατάρρευσης της κυβέρνησης είναι απολύτως εμφανές. (…) Όταν μιλάει ο λογαριασμός και τη τσέπη σου η δυσαρέσκεια είναι μεγάλη».

 

«Το ζήτημα για εμάς όμως – επειδή έχω και εμπειρία, μιας και είμαι παλαιότερος- αυτό που με απασχολεί δεν είναι αν θα έχω υψηλότερους ή χαμηλότερους τόνους γιατι πιστεύω πως έχουν κριθεί οι εξελίξεις. Νομίζω ότι το να έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι δύσκολο. Το δύσκολο θα είναι η ανασυγκρότηση της χώρας την επόμενη ημέρα. Εάν εξαντλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την 4ετία, θα εξαντλήσει τη δυνατότητα να έχει ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα στις εκλογές, αλλά θα εξαντλήσει και τα δικά μας πολεμοφόδια. Εάν για ένα χρόνο συνεχίσει την πολιτική απάθειας και αδράνειας απέναντι στα όσα συμβαίνουν, θα έχουμε ανθρωπιστική κρίση. Και είναι άδικο να έχουμε εμείς ξανά να αντιμετωπίσουμε εκ νέου μια ανθρωπιστική κρίση και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η σφοδρή αντιπαράθεση θα προκαλέσει τοξικό κλίμα στη χώρα, ο κ. Τσίπρας, υπογράμμισε: «Τη δεκαετία του 80 η τοξικότητα ήταν πολύ μεγαλύτερη στη χώρα. Αυτό δεν είναι κάτι που να μην είναι συνηθισμένο στη χώρα. Στα εθνικά θέματα, νομίζω ότι υπάρχει μια πιο λελογισμένη αντιπαράθεση ιδεών και απόψεων με εξαίρεση τη στάση του κ. Μητσοτάκη στην επίλυση του Μακεδονικού. Δημιούργησε ένα κλίμα με μια εθνικολαϊκιστική προσέγγιση που έκανε κακό στη χώρα».

 

 

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως η χώρα μας δεν έχει κανένα λόγο να στείλει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία. «Η Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη χώρα στο ΝΑΤΟ, γιατί έχει τη δυνατότητα να συνομιλεί με διαφορετικές χώρες», συνέχισε. Εκτίμησε πως ήταν λάθος επιλογή η αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και «την κατάλαβαν γι αυτό δεν έστειλαν εκ νέου υλικό».

Τι είπε για το ΚΙΝΑΛ και τον Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές κατά του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, για τη στάση του απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τόνισε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης κινείται στη «γκρίζα ζώνη» και δεν διατυπώνει προγραμματικές προτάσεις.

«Δεν ξέρω τι βλέπει και τι δε βλέπει ο κ. Ανδρουλάκης. Αλλά καλό είναι να μας πει τι θέλει και τι δε θέλει. Καλό είναι να μιλήσει προγραμματικά γιατί κινείται στη γκρίζα ζώνη, είναι 4 μήνες στην αρχηγεία του ΚΙΝΑΛ. Αν προσπαθούσαμε να στραγγαλίσουμε τις πολιτικές δυνάμεις, δεν θα ψηφίζαμε την απλή αναλογική. Γιατί πιστεύουμε στις κυβερνήσεις συνεργασίας. Ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να μας πει ποια είναι θέση του πάνω στα προβλήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Επιπρόσθετα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «τους πρωθυπουργούς τους βγάζει ο λαός (…). Καλό είναι ο κ. Ανδρουλάκης να μιλήσει για πολιτικές. Να μας πει ποιον θέλει για πρωθυπουργό ο κ. Ανδρουλάκης! Η απεύθυνσή μου δεν είναι μόνο προς το ΚΙΝΑΛ αλλά και προς άλλες δυνάμεις. Όσοι δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους ενόψει εκλογών θα το έχουν οι ίδιοι. Όποιος κινείται στη γκρίζα ζώνη θα έχει το πρόβλημα ο ίδιος. Δεν μπορείς να μην ξεκαθαρίζεις όταν αντιπολιτεύεσαι την κυβέρνηση ότι θες να κάνεις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ έπεσε στα ποσοστά του γιατί συγκυβέρνησε με τη ΝΔ, όχι επειδή συγκυβέρνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τότε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ήταν ο κ. Ανδρουλάκης».

 

Τέλος, σχολιάζοντας το περιστατικό που έλαβε χώρα την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Η εικόνα ενός τόσο μαζικού συνεδρίου, ενός συνεδρίου που πήρε ομόφωνες αποφάσεις είναι η εικόνα ενός κόμματος που ανασυντάχθηκε. Το μήνυμα του συνεδρίου είναι ηχηρό, είναι μήνυμα ότι ξέρουμε και μπορούμε. Είχαμε ένα ανοιχτό, μαζικό συνέδριο, έγινε διάλογος με πάθος. Αυτές οι εντάσεις δεν είναι σπάνιες για το χώρο της αριστεράς».

Πηγή: ethnos.gr