Ο Σ. Τσιόδρας σημείωσε ότι «η κατάσταση στην Ευρώπη μας ανησυχεί», καθώς, όπως πρόσθεσε, «δείχνει την ταχεία διασπορά μιας νέας μετάλλαξης που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων»

Είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για λήψη τυχόν περαιτέρω μέτρων αν χρειαστεί, δήλωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αναφερόμενος στη μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού.

Μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για την πανδημία, έκανε λόγο για δυναμική κατάσταση, καθώς διπλασιάζεται ο αριθμός κρουσμάτων κάθε δύο μέρες (1,5 με 3 κατά μέσο όρο, όπως είπε). Συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό αν αυτό σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα νοσηλειών, σοβαρής νόσου και θανάτου, κάτι που αναμένουμε να μάθουμε τις επόμενες εβδομάδες.

«Σίγουρα η χώρα μας δεν έχει μπει σε αυτή τη φάση» πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι «υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος, όπως είπαν οι καθηγητές επιδημιολογίας, να υποκρύπτεται ένα κύμα Όμικρον μέσα σε ένα τωρινό κύμα Δέλτα, κάτι που το παρακολουθούμε συνεχώς».

Αναφερόμενος στα μέτρα για τον κορωνοϊό, είπε ότι κατά την εκδήλωση τονίστηκαν μέτρα όπως η τρίτη δόση, τα rapid tests, η χρήση μάσκας, ο καλός αερισμός τον χώρων. «Όλα αυτά είναι μέτρα» συμπλήρωσε και ανέφερε ότι η επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο και θα τοποθετηθεί.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι «σίγουρα η κατάσταση στην Ευρώπη μας ανησυχεί», καθώς, όπως πρόσθεσε, «δείχνει την ταχεία διασπορά μιας νέας μετάλλαξης που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μια πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων». «Είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για λήψη τυχόν περαιτέρω μέτρων αν χρειαστεί» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σε ποιον παραδόθηκε η μελέτη για τις ΜΕΘ, παρέπεμψε στη δήλωσή του της περασμένης εβδομάδας.

 

 

Όμικρον: 26 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Αυξήθηκαν στο μεταξύ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον σε Κρήτη, Λακωνία και Αττική. Τα περισσότερα, όπως είπε, δεν σχετίζονται με ταξίδι.

Ο ίδιος -μιλώντας στην ενημερωτική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ- προειδοποίησε ότι αναμένεται να δούμε περισσότερα κρούσματα.

Στο «τραπέζι» τεστ για όλους

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε ότι επί του παρόντος στην Ελλάδα η μετάλλαξη Όμικρον δεν έχει τη δυναμική που παρουσιάζει στον υπόλοιπο κόσμο, εξέφρασε ωστόσο την εκτίμηση ότι θα απασχολήσει πολύ έντονα τη χώρα τον Ιανουάριο.

Ο έλεγχος όλου του πληθυσμού με τεστ για τον κορωνοϊό βρίσκεται μεταξύ των σκέψεων της κυβέρνησης, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική επιδημιολογική εικόνας, ανέφερε επίσης ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Αυτό που εξετάζουμε είναι ότι κάποια στιγμή θα θέλαμε να υπάρξει ένα τεστ συνολικά όλου του πληθυσμού, υπό την έννοια να μπορέσουμε κάποια στιγμή να έχουμε μια συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Αυτός είναι ο προβληματισμός μας, όταν είναι να ειπωθούν οι αποφάσεις, θα ειπωθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Σε ό,τι αφορά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ανέφερε ότι επί του παρόντος θα ισχύσουν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα. «Θα κάνουμε και Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, δεν υπάρχουν σκέψεις να επιβάλλουμε περιορισμούς που παραπέμπουν σε lockdown», πρόσθεσε. Προανήγγειλε, εξάλλου, σαρωτικούς ελέγχους στην αγορά την περίοδο των γιορτών.

Οικονόμου: Τεστ για όλους αν χρειαστεί

Στο ενδεχόμενο χρήσης rapid test σε κλειστούς χώρους από όλους αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Ανάλογα με τις εισηγήσεις που θα δεχθούμε, ενδεχομένως για κάποιες από τις ημέρες των εορτών, εκεί που θα παρατηρηθεί πολύ μεγάλη προσέλευση για διασκέδαση σε κλειστούς χώρους, εάν κριθεί αναγκαίο ένα τέτοιου είδους μέτρο, θα το συζητήσουμε και θα το ανακοινώσουμε έγκαιρα» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«H δυναμική της Όμικρον και τα καινούργια δεδομένα που φέρνει ενδεχομένως μας αναγκάσει να πάρουμε τέτοιου είδους μέτρα για την περαιτέρω προφύλαξη και των ίδιων των εμβολιασμένων μιας και είναι αχαρτογράφητη η νέα μετάλλαξη» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι αν κριθεί απαραίτητο να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της χρήσης rapid test, θα το επιβαρύνεται ο πολίτης που θα επισκεφθεί χώρους που είναι απαραίτητο το test.

Ο κ. Οικονόμου επίσης υπογράμμισε ότι είναι χρήσιμο στα μηνύματα που εκπέμπουμε στην κοινωνία για το τι ισχύει ή τι ενδεχομένως θα προστεθεί να είμαστε σαφείς και καθαροί και πολύ συγκεκριμένοι, γι’ αυτό και οι ανακοινώσεις θα γίνονται μετά από τις εισηγήσεις των αρμοδίων από το υπουργείο Υγείας. «Έχουμε μια έκτακτη περίσταση σε σχέση με την «Όμικρον» που αναγκάζει όλες τις χώρες να αναπροσαρμόζουν την στρατηγική τους και να παίρνουν επιπλέον μέτρα. Εάν κριθεί και στη χώρα μας μέσα στις γιορτές, προκειμένου να μην διαταράξουμε συνολικά τη λειτουργία της αγοράς θα προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις αφού ληφθούν οι αποφάσεις» είπε.

Επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία εισήγηση της επιτροπής αυτή τη στιγμή για πιθανή μετάθεση της λειτουργίας των σχολείων.

Πηγή: kathimerini.gr