Διπλή μάσκα, μία χειρουργική και μία υφασμάτινη επέλεξε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας για να μπει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Προειδοποίησε ότι αν επικρατήσει στην Ελλάδα η μετάλλαξη μπορεί να έχουμε πρόβλημα στις αρχές Μαρτίου και τόνισε ότι υπάρχει ανησυχία για την Αττική. Τι είπε για τα ενεργά κρούσματα.
Ανέφερε ότι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού εντοπίζονται σε ποσοστό 40% των επιλεγμένων δειγμάτων που έχουν ελεγχθεί, ενώ αναφερόμενος στις σκέψεις του ECDC να αποτυπώνονται και στους εβδομαδιαίους χάρτες που εκδίδει το ποσοστό των μεταλλάξεων, εκτίμησε ότι «οι μεταλλάξεις θα επικρατήσουν παντού».
Όπως είπε σε άλλο σημείο της παρουσίασής του στην επιτροπή Θεσμών της Βουλής, οι μεταλλάξεις και ορθότερα οι παραλλαγές έγιναν γιατί ο ιός πιέστηκε και έπρεπε να βρει τρόπο να ξεφύγει «θα το κάνει πιθανώς και με τα εμβόλια». Για τον Σωτήρη Τσιόδρα η επιδημία θα τελειώσει με τα εμβόλια.
«Τα ενεργά κρούσματα είναι πάρα πολλά»
Ανέλυσε την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, εστιάζοντας στην Αττική για την οποία όπως είπε υπάρχει ανησυχία και θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Ειδικότερα για την Αθήνα ανέφερε ότι «δυστυχώς έχουμε μία αύξηση (σ.σ. κρουσμάτων) έχουμε την ίδια αγωνία που έχουν όλοι. Βλέπουμε και τις αντοχές του κόσμου που έχουν εξαντληθεί».
Σύμφωνα με τον ίδιο ο μέσος όρος ηλικίας είναι πάνω από 40 ετών και σε όλη την περιφέρεια Αττικής η τάση είναι αυξητική σε ποσοστό 78%. Τα ενεργά κρούσματα, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι λίγο λιγότερα από 4.000 και είναι «πάρα πολλά».
Ενδεικτικά, στον δυτικό τομέα τα ενεργά κρούσματα είναι 550, στην δυτική Αττική 194, ωστόσο, παραμένουν οι αυξητικές τάσεις, ενώ προσοχή θέλει και η ανατολική Αττική που καταγράφει αύξηση 62% σε ενεργά κρούσματα. Στον Πειραιά καταγράφονται περίπου 500 ενεργά κρούσματα.