- «Η χώρα χρειάζεται να τηρεί απαρέγκλιτα το διεθνές θεσμικό πλαίσιο που την δεσμεύει»
- «Η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή συνολικά»
«Φροντίσατε να δώσετε με την ανάληψη των καθηκόντων σας το σαφές δείγμα των απόψεών σας για το μεταναστευτικό. Αλλά εδώ μιλάμε για νομικά κείμενα το δίκαιο της Γενεύης για τους πρόσφυγες, το δίκαιο της μετανάστευσης, για διακρατικές συμφωνίες. Άρα, ως χώρα ούτε μπορούμε ούτε πρέπει να αυτοσχεδιάζουμε. Υπάρχει ένα διεθνές θεσμικό πλαίσιο με το οποίο συμβαδίζουμε και προχωράμε. Βασική μας υποχρέωση είναι να τηρούμε και να εφαρμόζουμε αυτά τα οποία έχουμε υπογράψει».
Αυτά τόνισε ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Ξανθόπουλος, απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Μετανάστευσης Μ. Βορίδη, κατά τη συζήτηση της πρότασης Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για θέσπιση κοινού συστήματος επιστροφών, στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
«Τρομάζω όταν ακούω ότι χρειαζόμαστε επιστροφές. Προφανώς αυτό που χρειαζόμαστε είναι οι νόμιμοι δίοδοι μετανάστευσης. Να ακολουθηθεί η διαδικασία, να κριθούν ατομικά οι άνθρωποι και όταν και εφόσον απορριφθούν οι αιτήσεις τους τότε να πάμε στην επιστροφή, Το χρειαζόμαστε επιστροφές μου θυμίζει την εγκύκλιο του Κυρ. Μητσοτάκη όταν ήταν Υπουργός Εσωτερικών για τα ποσοστά των δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να κριθούν καλοί, μέτριοι ή κακοί από την αξιολόγηση. Πρέπει επομένως να αντιστρέψουμε τον συλλογισμό μας», συμπλήρωσε.
Ο κ. Ξανθόπουλος είπε ακόμη ότι η διοικητική κράτηση αποτελεί μέτρο εκτέλεσης της απόφασης απέλασης και επομένως εάν η απέλαση είναι ανέφικτη είναι λογικό νομικά να αίρεται η διοικητική κράτηση και όχι να συνεχίζεται μέσω αυτής η στέρηση της προσωπικής ελευθερίας. Αναφερόμενος στη συνέχεια στις μεταναστευτικές ροές του 2015, επισήμανε μεταξύ άλλων: «Το 2015 έγινε μια πρωτοφανής μεταναστευτική μετακίνηση. Πέρασε περίπου 1,5 εκ. κόσμος από τα σύνορά μας, Και η Ελλάδα και η ΕΕ ήμασταν απροετοίμαστοι. Σε εκείνες τις συνθήκες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε, με αδυναμίες, να διαχειριστεί τον τεράστιο όγκο ανθρώπων, χωρίς να εξάψει τα αντιμεταναστευτικά αισθήματα. Τον Ιούλιο του 2019 είχαμε αφήσει 14.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια και ως τον Δεκέμβριο έγιναν 45.000. Θυμίζω τις παλινωδίες με την κατάργηση του υπουργείου Μετανάστευσης και την ανασύστασή του. Δεν θέλατε καν να αναγνωρίσετε ότι υπάρχει το θέμα».
Σημείωσε τέλος ότι η Τουρκία δεν τήρησε την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, επανέλαβε ότι η λύση στο πρόβλημα είναι ευρωπαϊκή συνολικά και κατέληξε: «Αυτά που ο κ. Καιρίδης χαρακτήρισε στην ΕΕ, ως ανοησίες της Αριστεράς είναι η αγωνία ανθρώπων προς συνανθρώπους τους. Και αν αυτά σας προκαλούν απέχθεια να ξέρετε ότι υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας όπου ο άλλος δεν είναι εχθρός ή ξένος αλλά άνθρωπος. Δεν θα αποστούμε από τα να υπερασπιζόμαστε στο πρόσωπο του άλλου την δική μας αυθυπαρξία».