Περισσότεροι από 4.325.000 πολίτες έχουν ήδη λάβει την αναμνηστική –τρίτη- δόση του εμβολίου για την πρόληψη της λοίμωξης Covid-19, εκ των 5.800.000 δικαιούχων, ενώ ακόμη 560.000 συμπολίτες μας έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας και τη σχετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, όλοι οι πολίτες 18 ετών και άνω θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση έως και επτά μήνες από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού τους με τα διδοσικά εμβόλια και ως 3 μήνες με το εμβόλιο Johnson& Johnson γιατί από 1 Φεβρουαρίου 2022 δεν θα είναι σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους.

Πότε όμως αποκτάς ανοσία μετά την τρίτη δόση;

Σύμφωνα με μελέτη του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς» σε 129 υγειονομικούς όλων των ηλικιών έδειξε ότι η τρίτη ενισχυτική δόση με εμβόλιο mRNA (Pfizer/BioNTech) -είχαν ιστορικό εμβολιασμού επίσης με mRNA εμβόλιο- «εκτόξευσε» τους τίτλους αντισωμάτων σε επίπεδα ανώτερα από αυτά που είχαν επιτευχθεί με τη δεύτερη δόση. Επίσης διαπιστώθηκε ότι εννέα μήνες μετά τη δεύτερη δόση τα επίπεδα αντισωμάτων είχαν μειωθεί κατά 50%.

Πότε ξεκινά η δράση της αναμνηστικής δόσης;

Κατά τον βασικό εμβολιασμό έναντι της Covid-19 η επίτευξη τίτλων αντισωμάτων για την προστασία από την Covid-19 έπρεπε να μεσολαβήσουν 14 ημέρες από την δεύτερη δόση των mRNA εμβολίων και 28 ημέρες στην περίπτωση του μονοδοσικού εμβολίου.
Στην περίπτωση της αναμνηστικής δόσης όπως έχει εξηγεί χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η προστασία είναι άμεση και τα αντισώματα αναπτύσσονται «σε δύο ή τρεις ημέρες από την ημέρα του εμβολιασμού».

Πηγή: in.gr