Μετά το σάλο που προκλήθηκε τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό από τις εικόνες που έδειξαν ότι Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι. Για την διεξαγωγή της έρευνας ορίστηκαν δυο διοικητικοί και τεχνικοί επιθεωρητές.

Από σήμερα τοποθετήθηκε ειδικό πτυσσόμενο φράγμα μπροστά από την ιστορική ξύλινη δίφυλλη πύλη ύψους 7 μέτρων.

Ο περιφερειακός διευθυντής των Ιδρυμάτων της Κωνσταντινούπολης Χαϊρουλάχ Τσελεμπί δήλωσε ότι θα εντοπιστούν όσοι προκάλεσαν ζημιά στην πόρτα και θα κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

«Η Αγία Σοφία είναι η κόρη των οφθαλμών μας», είπε και πρόσθεσε ότι η ομάδα συντήρησης θα αποκαταστήσει τη ζημιά. Ανέφερε επίσης ότι για τη δρύινη πόρτα αναμένεται ένα κομμάτι ξύλου ίδιου τύπου από την Ιταλία. «Περισσότεροι από 20 χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται την Αγία Σοφία καθημερινά. Υπάρχουν 170 κάμερες στην Αγία Σοφία και φυλάσσεται κατά τη διάρκεια της ημέρας από ιδιωτική ασφάλεια και από αστυνομικούς με πολιτικά», είπε ο Τσελεμπί.

(AP/Emrah Gurel)

Σημειώνεται ότι Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO είχε δώσει πέρσι στην Τουρκία προθεσμία έως την 1η Φεβρουαρίου 2022 για να υποβάλει ενημερωμένη έκθεση σχετικά με τις αλλαγές που έγιναν στην Αγία Σοφία και τη Mονή της Χώρας. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν η έκθεση έχει υποβληθεί.

Διαβάστε επίσης:

Δηλώνοντας ότι «ανησυχεί βαθιά» για τις επιπτώσεις της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η Επιτροπή είχε εκφράσει επίσης τη βαθιά της λύπη που η Τουρκία δεν ενημέρωσε την Επιτροπή για την πρόθεσή της να αλλάξει το καθεστώς των μουσείων της Αγίας Σοφίας και της Μονής Χώρας, και ότι δεν έκανε διάλογο με την Επιτροπή.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακινούνται διάφορες εικόνες που δείχνουν απουσία φροντίδας του μνημείου.

 

https://twitter.com/ajans_muhbir/status/1516453121718996994?s=20&t=L73ZqpBLY-B6gFus_cw4lw

 

Η Επιτροπή, η οποία είχε εξετάσει τον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς κατά την ετήσια συνεδρίαση της στην Κίνα το 2021, είχε προειδοποίησε ότι οι αλλαγές στην Αγία Σοφία και τη Μονή της Χώρας ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην Εξαιρετική Οικουμενική Αξία αυτών των μνημείων και είχε καλέσει την Τουρκία να συμμετάσχει σε διεθνή διάλογο και συνεργασία πριν προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στα κτίσματα αυτά.

Απίστευτη χυδαιότητα Σοϊλού για την Αγιά Σοφιά – «Ήταν μόνο η αρχή»

Σε ένα ρεσιτάλ άκρατης προκλητικότητας, ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, τόνισε πως η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί ήταν μόνο η αρχή…

Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις καθώς ο Υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σχολίασε πως η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί ήταν μόνο η αρχή, ζητώντας παράλληλα το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο για λογαριασμό της Άγκυρας!

«Επειδή είπαν δεν μπορείτε να το κάνετε, ανοίξαμε ξανά τα κλειστά Βαρώσια στην Κύπρο, με τη θέληση του προέδρου μας. Ξέρετε τι κάναμε όταν ήταν απασχολημένοι με την πανδημία; Μετατρέψαμε σε τέμενος την Αγία Σοφία, κάτι το οποίο κρατούσαν πάνω από το κεφάλι μας για χρόνια σαν Δαμόκλειο Σπάθη, απειλώντας μας με διασάλευση της ειρήνης και ορκίζονταν να μη μας αφήσουν να τη μετατρέψουμε. Το λέω αυτό για να καταλάβουν και να είναι έτοιμοι για όσα έχουμε να κάνουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον αναφέρθηκε και στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου και της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου επισημαίνοντας ότι ανήκει στην Τουρκία.

«Ας ασχοληθούν οι ΗΠΑ μαζί μας, όπως και η Ευρώπη. Κάναμε ένα τέτοιο βήμα χωρίς να φοβηθούμε κανέναν στον κόσμο που δείξαμε την ισχύ μας και είπαμε αν υπάρχει φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε είμαστε οι ιδιοκτήτες του», τόνισε.

Πηγή: ertnews.gr / newsbomb.gr