ΑΡΘΡΟ

Του Θεόφιλου Ξανθόπουλου

Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας

 

 

  • Ανάγκη ενίσχυσης του τοπικού ορεινού τουρισμού με στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

 

Ο Ιούνιος τελειώνει, το μακρύ ελληνικό καλοκαίρι ξεκίνησε και ο «ζωοδότης» ελληνικός τουρισμός βρίσκεται ακόμη στον καιρό της πανδημίας. Έλλειψη σχεδιασμού, ανυπαρξία ευελιξίας, αλλεπάλληλες γκάφες των «υπευθύνων» και απούσα Κυβέρνηση συνθέτουν το ψηφιδωτό της φετινής τουριστικής περιόδου. Οι απώλειες επηρεάζουν τόσο την Ελληνική Οικονομία στο σύνολό της όσο και τις επί μέρους τοπικές κοινωνίες. Οι προβλέψεις προ κορωνοϊού για το 2020 μιλούσαν, με βάση τις προκρατήσεις, για έσοδα άνω των 20 δις, έναντι 18,2 δις πέρυσι αλλά, δυστυχώς, δεν φαίνεται να ξεπερνούν τα 8 δις και αυτό υπό προϋποθέσεις…

Όταν στην Ελλάδα μιλάμε για τουρισμό εννοούμε σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα νησιά, ήλιο, θάλασσα και παραβλέπουμε ότι υπάρχει ένα όχι αξιοκαταφρόνητο τμήμα χερσαίου ορεινού τουρισμού, με μικρές τουριστικές μονάδες, οικοτεχνίες ουσιαστικά, που κυρίως με διάφορα προγράμματα τύπου LEADER και LEADER + αποτελούν μικρούς αλλά καθοριστικής σημασίας πνεύμονες επιχειρηματικότητας.

Αυτές οι μικρές τουριστικές μονάδες των 20, 25 κλινών, σε ορεινούς οικισμούς, με επιχειρηματίες τους μόνιμους κατοίκους, με εργαζόμενους μέλη της οικογένειας και με εφοδιασμό από τα καταστήματα και με τα προϊόντα της περιοχής τους αποτελούν πολύτιμες κυψέλες οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Συνήθως ενισχύουν το εισόδημα της οικογένειας, αποτελούν συμπληρωματικό έσοδο και συνηθέστατα περνούν κάτω απ’ το ραντάρ της επίσημης τουριστικής πολιτικής χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παύουν να διεκδικούν το μερίδιό τους στο τουριστικό προϊόν.

Η φετινή δραματική χρονιά ξεκινά με ένα μοναδικό αρνητικό ρεκόρ. Οι μονάδες ξεκίνησαν, όσες ξεκίνησαν, τη λειτουργία τους με μηδενικές κρατήσεις (!!!). Ενώ δηλ. κάθε χρόνο υπήρχαν προκρατήσεις ή κρατήσεις, έστω λίγες, έστω ενδεικτικές, έστω οριακές, φέτος μετά την πανδημία οι μονάδες ξεκίνησαν χωρίς ούτε μία κράτηση. Και ενώ τα έξοδα τρέχουν οι επιχειρηματίες του ορεινού τουρισμού αγωνιούν προσδοκώντας στοιχειώδη βοήθεια εκ μέρους της Πολιτείας. Η οποία, επιδεικνύοντας «αργά αντανακλαστικά», φαίνεται απούσα.

Οι επιχειρηματίες της περιοχής μας (και όχι μόνον) ζητούν:

-Πρόσβαση σε χρηματοδότηση με χαμηλό επιτόκιο και αποπληρωμή σε 7 έτη με εξωτραπεζικά κριτήρια.

-Στήριξη του εσωτερικού τουρισμού και κατά την περίοδο του χειμώνα και όχι διακοπή των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού, με άμεση εξόφληση από το πρόγραμμα και εξαίρεση των ποσών του προγ/τος από τη δέσμευσή τους για οφειλές προς Ασφ. Ταμεία, ΔΟΥ

-Μεταφορά των οφειλών της περιόδου Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 2020 στο τέλος της περιόδου ρύθμισης, ώστε να μην κληθούν οι επαγγελματίες να καταβάλουν διπλή δόση μετά τον Σεπτέμβριο

-Γενναία μείωση προκαταβολής φόρου, που αν δεν αλλάξει θα γονατίσει τις μικρές επιχειρήσεις την περίοδο του χειμώνα, καθώς είναι για έσοδα του 2019

-Επιδότηση εργασιακού κόστους και όχι επιδότηση ανεργίας

-Επίσης, προτείνουν και θεσμικά μέτρα για αντιμετώπιση της κρίσης, όπως επαναφορά της λευκής εβδομάδας ή σχολική ανάπαυλα, εκπαιδευτικό τριήμερο ή τετραήμερο στην ορεινή – ηπειρωτική Ελλάδα με σκοπό οι μαθητές να γνωρίσουν τη χώρα μας και τις δυνατότητες της καθώς και να εξοικειωθούν με αθλήματα – δράσεις, τα οποία μελλοντικά θα υιοθετήσουν στη ζωή τους και θα γίνουν πρεσβευτές του σκι, του κανό, της αναρρίχησης κλπ.

-Δημιουργία ειδικού τμήματος στον ΕΟΤ, που θα διαχειρίζεται αυτό το τουριστικό προϊόν, θα καταγράψει ανάγκες και ελλείψεις και θα νομοθετήσει προς τη σωστή κατεύθυνση. Π.χ. αιωροπτεριστές δεν μπορούν να κάνουν πίστες απογείωσης, καθώς οι χώροι είναι δασικές εκτάσεις και δεν επιτρέπεται η παρέμβαση.

-Επιδότηση πετρελαίου για ξενοδοχεία πάνω από 500 μ. υψόμετρο, και, τέλος, ρύθμιση για τα Πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα.

Στην αγωνία των επιχειρηματιών του ορεινού τουρισμού ως ΣΥΡΙΖΑ με το επικαιροποιημένο πρόγραμμά μας ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ προτείνουμε: Στήριξη επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και οι τουριστικές, συνολικού ύψους 3 δις, πλέον αυτού 1,5 δις για τη μόνιμη μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%, πλέον δε αυτών 12 δις ενίσχυση ρευστότητας μέσω Αναπτυξιακής Τράπεζας, εμπορικών Τραπεζών και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως η χορήγηση μικροπιστώσεων. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες ενός μεγάλου τμήματος επιχειρηματιών του τουρισμού και εξειδικεύουμε με ειδικά μέτρα, ύψους 700 εκατομμυρίων για πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού, ενώ προτείνουμε την κατάργηση τέλους διαμονής και επέκταση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου. Τέλος, επειδή σε πολλές από τις μικρές τουριστικές μονάδες λειτουργούν και εστιατόρια προϋπολογίζουμε 230 εκ. για μείωση ΦΠΑ στην εστίαση (πλην αλκοολούχων) από 24% στο 13 ή 6%.

Αυτή ακριβώς είναι η δύναμη του προγράμματός μας, ανταποκρίνεται άμεσα στη συγκυρία, κατανοεί τις ανάγκες της πλειοψηφίας των επαγγελματιών του Τουρισμού και προτείνει, εκτός από μέτρα οικονομικής ενίσχυσης και διαρθρωτικά μέτρα. Ταυτόχρονα οικοδομεί και ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ εργαζομένων και επιχειρηματιών του ορεινού τουρισμού, χτίζει δηλ. μια συμμαχία ανθρώπων, που μέχρι τώρα παρουσίαζαν αντιτιθέμενα συμφέροντα, ακριβώς γιατί το πρόγραμμα απαντά στα κοινά τους προβλήματα, με τρόπο ουσιαστικό και αποτελεσματικό.

Η πανδημία δοκίμασε βεβαιότητες, κλόνισε πεποιθήσεις, άλλαξε προτεραιότητες και ανέδειξε τα όρια της ελεύθερης αγοράς. Σήμερα απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της καλπάζουσας κρίσης, σχέδιο που η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ το θέτει στην κρίση της Κοινωνίας γιατί σχεδιάζουμε για τις ανάγκες των πολλών.