Σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συεπείρωσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σχετικά με τις τοποθετήσεις της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο (31/3/2023), αναφέρονται τα εξής:

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατέθεσε επερωτήσεις σχετικά:

  1. Με το πρόβλημα της απόρριψης κενών συσκευασιών σκευασμάτων γεωργικών φαρμάκων και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Η διοίκηση έριξε το μπαλάκι στους Δήμους και αναγνώρισε ευθύνη μόνο για επιτόπιους ελέγχους!!!
  2. Για τον προσεισμικό έλεγχο των σχολείων, η απάντηση ήταν η αναφορά στη νομοθεσία. Καμία εικόνα για το που βρίσκεται η όλη διαδικασία σε επίπεδο ΠΑΜΘ.
  3. Για την κατάσταση του οδοστρώματος του δρόμου που οδηγεί στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονα στον Πρίνο Θάσου, η διοίκηση απάντησε ότι ξεκινάει η αποκατάσταση με ασάφειες όμως για το αν θα ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση.
  4. Για την μετεγκατάσταση του ΚΕΣΥ Ξάνθης και την ασφαλή λειτουργία του 1ου Ειδικού Σχολείου Ξάνθης, οι απαντήσεις ήταν μια από τα ίδια: κοντέινερ και «λύσεις» με τις οποίες ρητά και κατηγορηματικά διαφωνούν εκπαιδευτικοί και γονείς.
  5. Για τη μεταφορά των μαθητών του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Ευμοίρου Ξάνθης η διοίκηση παραδέχθηκε ότι το δρομολόγιο δεν είναι χαρακτηρισμένο μαθητικό με δική της ευθύνη και ως εκ τούτου ότι δεν προβλέπεται συνοδός για τους μικρούς μαθητές!

Για τα θέματα Η.Δ.

  1. Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας υπογραμμίζοντας ότι με την αύξηση του προϋπολογισμού της ΠΑΜΘ στην προτεινόμενη αναμόρφωσή του τρίβουν τα χέρια τους οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στους οποίους θα κατευθυνθούν οι πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που αποτελούν το 63% περίπου της συνολικής αύξησης. Οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες παραμένουν στο περιθώριο, αφού ούτε ευρώ δεν προβλέπεται για την προστασία της υγείας, της ζωής του λαού, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την άνοδο του επιπέδου της ποιότητας ζωής.

Η μηδενική αύξηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, η ελάχιστη αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό που άλλωστε κατά περίπου 75% αφορά τις δαπάνες ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων και η αύξηση κατά 16% των ιδίων εσόδων, δηλαδή την απευθείας αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών, την ώρα που ο λαός της περιοχής χειμάζεται από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, αποτελούν πρόκληση!

  1. Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την τροποποίηση του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης αφού οι νέες εντάξεις έργων και οι όποιες τροποποιήσεις, λίγους μήνες από την έγκρισή του από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποδεικνύουν την αποσπασματικότητα στο σχεδιασμό της Διοίκησης, που δεν έχει να κάνει με «ανικανότητα» όπως διατείνονται άλλες «αντιπολιτευόμενες» παρατάξεις, αλλά με την προσπάθεια να γίνουν και οι απαραίτητες «εξυπηρετήσεις», λίγους μήνες πριν τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
  2. Για την 3η (!!!) παράταση για τη Μελέτη αποκατάστασης γέφυρας παλαιού Νοσοκομείου Καβάλας η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε το μέγεθος της κοροϊδίας υπογραμμίζοντας ότι η διοίκηση μάλλον έχει μπερδέψει την πεσμένη γέφυρα στο παλιό Νοσοκομείο της Καβάλας με… το γιοφύρι της Άρτας! Εδώ και 3,5 χρόνια… «προχωράει» η τεχνική μελέτη για την αποκατάστασή της και καλούμαστε να δώσουμε εκ νέου παράταση!!! Οι Καβαλιώτες τι να περιμένουν; Το έργο της αποκατάστασης πόσο θα διαρκέσει; Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον ταιριάζει γάντι η λαϊκή παροιμία κάπως παραλλαγμένη: «στρίβειν δια… της μελέτης»!

Την παράσταση βέβαια έκλεψε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνδιοικεί με την παράταξη της ΝΔ αλλά το κόμμα του έχει… επιφυλάξεις στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο! Ο κύριος Σημιτσής δήλωσε πως «ως περιφερειακός σύμβουλος δεν μπορεί παρά να υπερψηφίσει αλλά… ως Καβαλιώτης διαφωνεί»!!! τα συμπεράσματα του κόσμου!

  1. Σχετικά με τα χρέη του «Χιονοδρομικού Κέντρου Φαλακρού Α.Ε.» που τα φορτώνουν στις πλάτες του λαού της Περιφέρειας η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τονίζοντας ότι όλες οι κυβερνήσεις φρόντισαν να μετατρέψουν Δήμους και Περιφέρειες – εκτός από κρατικά όργανα υλοποίησης της πολιτικής υπέρ των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των πολλών, του λαού – σε Α.Ε. που λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια σε όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων τους, με τη λογική του κόστους – οφέλους, δηλαδή τι συμφέρει τους «καρχαρίες» του πλούτου. Παράλληλα αυτές οι ιδιότυπες «Α.Ε.» συγκροτούν εταιρείες, πότε με το πρόσχημα του «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» και πότε με συμπράξεις με ΜΚΟ και επιχειρήσεις.

Οι αμαρτίες των δημοτικών και περιφερειακών αρχών που εμπλέκονται διαχρονικά στην «αμαρτωλή» «ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΛΑΚΡΟΥ Α.Ε.» είναι τεράστιες! Τα χρέη που σήμερα καλείται να επωμιστεί ο λαός της περιοχής είναι τα αποτελέσματα της διαχείρισης μιας Α.Ε. που για χρόνια μας παρουσίαζαν ως «κερδοφόρα τουριστική επένδυση»!!!

 

Για τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι

Μιχαηλίδης Σιδέρης

Στεφανίδης Γιάννης

Συμεωνίδης Θεόδωρος