Οι ηγέτες 17 χωρών μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, υπογραμμίζουν σε κοινή επιστολή τους προς τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΟΗΕ την ανάγκη να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, μετά την υιοθέτηση αμφιλεγόμενου νόμου από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας.

«Το μίσος, η μισαλλοδοξία και οι διακρίσεις δεν έχουν θέση στην Ένωσή μας. Γι ‘αυτό, σήμερα και κάθε μέρα, υποστηρίζουμε την διαφορετικότητα και την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ, έτσι ώστε οι μελλοντικές μας γενιές να μπορούν να μεγαλώσουν σε μια Ευρώπη ισότητας και σεβασμού», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός.

Στην ανάρτησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπεριλαμβάνει και το κείμενο σχετικής επιστολής την οποία συνυπέγραψε με ηγέτες και παραλήπτες την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Σασόλι.

Οι ηγέτες που υπογράφουν την επιστολή η οποία και δόθηκε στη δημοσιότητα μερικές ώρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, είναι οι ηγέτες των ακόλουθων χωρών: Ελλάδα, Κύπρος, Βέλγιο, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Λετονία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Φινλανδία και Σουηδία.

Αυτή δεν φέρει την υπογραφή του Αυστριακού πρωθυπουργού, αλλά ο ομόλογός του από το Λουξεμβούργο, Ξαβιέ Μπετέλ δήλωσε στο Twitter ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς “συσπειρώθηκε μαζί μας σήμερα το πρωί με την υπογραφή του”.

“Οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε κατά των διακρίσεων σε βάρος της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ επαναβεβαιώνοντας την υπεράσπιση από εμάς των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Ο σεβασμός και η ανεκτικότητα βρίσκονται στην καρδιά του ευρωπαϊκού σχεδίου”, επισημαίνεται στην επιστολή.

Ο ουγγρικός νόμος προβλέπει ότι “η πορνογραφία και το περιεχόμενο που εκφράζει την σεξουαλικότητα ή προωθεί την παρεκτροπή της ταυτότητας του φύλου, την αλλαγή φύλου και την ομοφυλοφιλία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμα στους κάτω των 18 ετών”.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο απέρριψε την Τρίτη τις ευρωπαϊκές επικρίσεις και κατήγγειλε “ψευδείς ειδήσεις”. Σημείωσε ότι ο νόμος αυτός “δεν στρέφεται κατά καμίας κοινότητας στην Ουγγαρία, (αλλά) μόνον κατά των παιδεραστών”.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βικτόρ Ορμπάν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να ξαναδιαβάσουν την ουγγρική νομοθεσία. «Δεν έχει να κάνει με την ομοφυλοφιλία, αλλά με τον τρόπο που οι γονείς πρέπει να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σχετικά με το σεξ. Παρακαλώ διαβάστε την», δήλωσε ο Βικτόρ Ορμπάν.

Πηγή: ertnews.gr