Το Brevet Φίλιπποι επιστρέφει για να ενώσει 7 Δήμους και 20 οικισμούς του Πάρκου Φιλίππων. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διοργανώνει το 4ο BREVET ΦΙΛΙΠΠΟΙ – BREVET PHILIPPI. Με την τεχνική υποστήριξη της επιστημονικής ομάδας «Οψόμεθα Εις Φιλίππους» και αρωγούς το τμήμα ποδηλασίας του Α.Ο. ΚΑΒΑΛΑΣ και τη Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας.

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 8.30 π.μ. με αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων δεκάδες ποδηλάτες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα διανύσουν συνολικά 210 χλμ. διασχίζοντας κατά σειρά τους Δήμους Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης και Παγγαίου (συνολικά 20 οικισμούς), με τερματισμό στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Η διαδρομή ακολουθεί τις ρίζες των ορεινών όγκων που υπάρχουν γύρω από το Πάρκο Φιλίππων, με αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και φέρει πολιτισμό 8.500 και πλέον χρόνων. Το ίχνος της ποδηλατικής διαδρομής ενώνει σημαντικούς πολιτιστικούς, τουριστικούς και περιβαλλοντικούς πόρους, με σημαντικότερους αυτούς των αρχαιολογικών χώρων των Φιλίππων και της Αμφίπολης.

Το Brevet Φίλιπποι διοργανώνεται στην επέτειο της ιστορικής Μάχης των Φιλίππων (του 42 π.Χ.), που έκρινε την τύχη της Δημοκρατίας στην αρχαία Ρώμη και την πορεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη συνέχεια, καθιστώντας την περιοχή των Φιλίππων επίκεντρο κοσμογονικών εξελίξεων στον αρχαίο κόσμο.

Φέτος η διοργάνωση τιμά τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, ένα γεγονός άρρηκτα συνδεδεμένο με την τοπική κοινωνία των οικισμών του Πάρκου Φιλίππων.

Η δράση BREVET ΦΙΛΙΠΠΟΙ – BREVET PHILIPPI έχει καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός και ακολουθεί τα γαλλικά πρότυπα ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού, με υλοποίηση της διοργάνωσης στο πλαίσιο της Brevet Randonneurs Mondiaux και Audax Club Parisien, υπό την επίβλεψη του Brevet Randonneurs Greece. Οι ποδηλάτες υποχρεούνται να διανύσουν την προγραμματισμένη διαδρομή (περνώντας από καθορισμένους σταθμούς) και να τερματίσουν εμπρόθεσμα μέσα σε 13,5 ώρες από την εκκίνηση.

Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν στην ποδηλατική διοργάνωση μέσω της ιστοσελίδας http://www.brevetphilippi.com έως 10/10/2022 –όπου μπορούν να βρουν και κάθε άλλη χρήσιμη πληροφορία (όρους συμμετοχής, αναλυτική διαδρομή, κ.α.).