«Βάση για την επόμενη μέρα το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ»
Το θέμα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων το θέτει μετ’ επιτάσεως η ίδια η κοινωνία, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στον Flash 9.94 και τον Γ. Μαγκριώτη. «Νομίζω ότι οι διεργασίες πρέπει να ξεκινήσουν από τη βάση. Η προοδευτική παράταξη έπαιξε ηγεμονικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα, όταν η κοινωνική πραγματικότητα το είχε ανάγκη και υπήρχε μια προσωπικότητα που μπορούσε να το εκφράσει όλο αυτό. Ο Βενιζέλος, ο Παπανδρέου, ο Τσίπρας. Θεωρώ ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει πρώτα στη κοινωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε:
«Πρέπει να σπάσουν τα στερεότυπα και τα τείχη στον κοινωνικό χώρο. Στη Δράμα, στη περιφέρεια, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είχαμε χωριστά ψηφοδέλτια και δώσαμε στη δεξιά την δυνατότητα να διεκδικήσει την Περιφέρεια με δύο ψηφοδέλτια. Θα μπορούσαμε να πάμε με κοινό ψηφοδέλτιο. Όταν μπούμε σε διαδικασία συμπόρευσης όλα τα προβλήματα θα ξεπεραστούν. Μετά μπορούμε να δούμε τα θέματα συνεργασίας και στο ανώτερο επίπεδο. Παράδειγμα ο Δήμος της Αθήνας. Πάντως κάτι πρέπει να γίνει. Τα θέματα αυτά τα συζητά, τα θέτει η κοινωνία. Με ρωτούν τι θα γίνει, θα πάμε πάλι για Μητσοτάκη; Βρέστε τα. Υπάρχει ειλικρινής αγωνία από τον κόσμο», υπογράμμισε.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε μεταξύ άλλων: «Το πρώτο σημαντικό είναι ότι χάσαμε περί τις 300.000 ψήφους. Αν οι 100.000 πήγαν στη Νέα Αριστερά, έχουμε 200.000 ψηφοφόρους που δεν ξέρουμε που πήγαν. Να δούμε όμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από μια πολύ δύσκολη περίοδο, τη διπλή ήττα του 2023, την παραίτηση του Αλ. Τσίπρα, την διάσπαση. Πριν λίγους μήνες φλερτάραμε με μονοψήφια ποσοστά. Κατορθώσαμε και πήραμε 15%, που είναι χαραμάδα αισιοδοξίας. Ούτε όλεθρος, ούτε θρίαμβος. Αποτελεί μια βάση να δούμε την επόμενη μέρα και τι θα κάνουμε από εδώ και εμπρός».
Ο κ. Ξανθόπουλος χαρακτήρισε την τεράστια αποχή ως το κραυγαλέο μήνυμα των εκλογών. «Έχουμε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Η πλειοψηφία των πολιτών αποστρέφεται την πολιτική διαδικασία. Μια μεγάλη πλειοψηφία είναι ψηφοφόροι της Ν.Δ. που δεν μπορούσαν να ψηφίσουν άλλο κόμμα και πήγαν στην παραλίες, αλλά υπάρχει και ένα άλλο μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που δεν βλέπει ότι η πολιτική μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Περνάμε μια παρατεταμένη περίοδο απονομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος. Μετά τα μνημόνια διερράγη το μεταπολιτευτικό κοινωνικό συμβόλαιο. Ήρθε και η πανδημία και διέλυσε την έννοια της συλλογικότητας. Έχουμε ευθύνες και εμείς στην Αριστερά γιατί δεν είμαστε πειστικοί ότι το δικό μας πρόγραμμα μπορεί να είναι το αντίδοτο στην γκρίζα πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες. Το πιο επικίνδυνο είναι ότι αυτή η ιδιωτική στάση, η εκχώρηση των πάντων σε έναν ηγέτη που ξέρει, αποτελεί θερμοκήπιο αντιδραστικών λύσεων. Όλο αυτό το ακροδεξιό αφήγημα είναι στον αντίποδα του κράτους δικαίου και των κοινωνικών κατακτήσεων τα τελευταία 50 χρόνια», επεσήμανε.