ΣΥΝΕΝΤΥΕΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

 

  • «Η Κυβέρνηση, πιστή στο δόγμα της αυτορρύθμισης της αγοράς, αφήνει την ακρίβεια να καλπάζει»
  • Για την αποστολή προς δημοσίευση της προκήρυξης των θέσεων στις Φυλακές Νικηφόρου: «Είναι ενδεικτικό ότι και για μια έτοιμη δουλειά χρειάστηκαν δυόμιση χρόνια για να πάει στο Εθνικό Τυπογραφείο»
  • Για τον δρόμο Δράμα – Αμφίπολη: «Επινοούν κάθε φορά ένα “επιχείρημα”, γιατί δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση του φακέλου»
  • Για τη Σχολή Κινηματογράφου και την Καπναποθήκη Πορτοκάλογλου: «Με λύπη διαπιστώνουμε ότι ο όλος ο σχεδιασμός που είχε γίνει από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά μεταφέρεται στις ελληνικές καλένδες»

 

Συνέντευξη τύπου, για πανελλαδικά και τοπικά θέματα της επικαιρότητας, παραχώρησε, την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Ξεκινώντας ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε πως «ήταν πολύ σωστή η επιλογή του Αντιπεριφερειάρχη για τη ματαίωση της παρέλασης, γιατί ο Νομός μας καταγράφει πάλι θλιβερά ρεκόρ και δυστυχώς οι κυβερνητικές ευθύνες αναδεικνύονται πάλι στο πρόγραμμα εμβολιασμού των πολιτών απέναντι στην πανδημία» Μάλιστα υπέθεσε πως με την απόφαση αυτή συμφωνεί «το σύνολο των πολιτών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την πανδημία τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο και για την υγεία μας και για τις ζωές μας».

«Το σύστημα υγείας είναι με την πλάτη στον τοίχο»

Όπως είπε ο κ. Ξανθόπουλος, «η πανδημία είναι παρούσα» και συνέχισε λέγοντας: «Το σύστημα υγείας παραμένει ανοχύρωτο. Το Νοσοκομείο Δράμας δεν φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις και πληροφορούμαστε ότι σε επίπεδο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποσύρονται οι γιατροί από τα περιφερειακά ιατρεία και από τα Κέντρα Υγείας για να στελεχώσουν τα κατά τόπους Νοσοκομεία. Ήδη με πρωτοβουλία του Βουλευτή Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, καταθέτουμε κοινή ερώτηση οι Βουλευτές της Περιφέρειας, γιατί ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό, με “εσωτερικές αλλαγές”, η Κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες αντιμετώπισης του κορωνοϊού και στερεί από τους πολίτες της περιφέρειας του κάθε Νομού και την περίθαλψη και τη φροντίδα και τη συνταγογράφηση και ουσιαστικά μετατρέπεται το ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου».

Όπως είπε ο κ. Ξανθόπουλος, φαίνεται ότι «το αυτονόητο πολλές φορές δεν γίνεται αποδεκτό από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. λόγω των άλλων αντιλήψεων που έχει για τη δημόσια υγεία». Όπως εξήγησε, αυτονόητα είναι «το εμβόλιο, το οποίο είναι το βασικό όπλο αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά πρέπει να ακολουθήσεις μια ευέλικτη τακτική για να πείσεις τους πολίτες να εμβολιαστούν», αλλά και «ένα επαρκώς χρηματοδοτημένο και καλά στελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας είναι το αποκούμπι, η άμυνα, η ασπίδα της κοινωνίας στην επελαύνουσα πανδημία». «Και στα δύο η Κυβέρνηση έχει αποτύχει» υπογράμμισε ο Βουλευτής του Νομού Δράμας και πρόσθεσε: «το σύστημα υγείας είναι με την πλάτη στον τοίχο».

«Η ακρίβεια σε βασικά είδη είναι πια χειροπιαστή πραγματικότητα»

Στη συνέχεια ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρθηκε στο αυξανόμενο κύμα ακρίβειας, το οποίο «διαπερνά οριζόντια όλη την κοινωνία». Όπως είπε, οι τιμές στα καύσιμα καλπάζουν, ενώ «η ακρίβεια σε βασικά είδη είναι πια χειροπιαστή πραγματικότητα». Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το συγκεκριμένο θέμα ανέφερε: «Οι προσπάθειες που κάνουμε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο να αναδείξουμε το θέμα προσκρούουν στην άρνηση της Κυβέρνησης να αντιληφθεί το βάθος και την έκταση του προβλήματος. Θεωρεί ότι είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο κι ότι δεν χρειάζεται να παρθούν μέτρα τα οποία θα διαταράξουν την ομαλή ροή της αγοράς. Είναι μια βαθιά ιδεοληψία, η οποία εξακολουθεί και διακατέχει την Κυβέρνηση. Ενώ είναι σχετικά στο χέρι της τουλάχιστον να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, γιατί τα καύσιμα συμπαρασύρουν στην άνοδο πολύ μεγάλο αριθμό αγαθών καθημερινής χρησιμότητας και με αυτόν τρόπο να εκτονώσει λίγο το κύμα ακρίβειας που τσακίζει τα λαϊκά νοικοκυριά και τις ευρύτερες κοινωνικές κατηγορίες που έχουν ανάγκη και το τελευταίο ευρώ, η Κυβέρνηση, πιστή στο δόγμα της αυτορρύθμισης της αγοράς, αφήνει την ακρίβεια να καλπάζει».

«Για μια έτοιμη δουλειά χρειάστηκαν δυόμιση χρόνια»

Ακολούθως ο κ. Ξανθόπουλος μίλησε για ζητήματα τοπικής επικαιρότητας. Σχετικά με την αποστολή στο Εθνικό Τυπογραφείο της προκήρυξης για τις θέσεις στις Φυλακές Νικηφόρου, επεσήμανε: «ως Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχαμε ουσιαστικά αποσυνδέσει την προκήρυξη των Φυλακών του Νικηφόρου από όλες τις υπόλοιπες Φυλακές της χώρας, για να μπορέσει να γίνει εξειδικευμένη προκήρυξη και να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της πρόσληψης του απαραίτητου αριθμού εργαζομένων. Επί δυόμιση χρόνια είμαστε στο ήξεις αφήξεις και επιτέλους φαίνεται να παίρνει τον δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο».

Ο κ. Ξανθόπουλος χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη την αποστολή της προκήρυξης, όμως «είναι ενδεικτικό ότι και για μια έτοιμη δουλειά χρειάστηκαν δυόμιση χρόνια για να πάει στο Εθνικό Τυπογραφείο». Όπως είπε, θα ακολουθήσει η προκήρυξη των θέσεων, η υποβολή των φακέλων, οι ενστάσεις και ο εκκαθαρισμός του καταλόγου επιτυχόντων για να έρθει στη συνέχεια η έναρξη λειτουργίας των Φυλακών. «Έχουμε ακόμη αρκετή δουλειά. Κι αν το ΑΣΕΠ δεν στελεχωθεί επαρκώς για να εξυπηρετήσεις τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες, νομίζω ότι θα έχουμε άλλο ένα επεισόδιο στο σήριαλ της καθυστέρησης των προσλήψεων των εργαζομένων στις Φυλακές των Νικηφόρων», επεσήμανε ο Βουλευτής του Νομού Δράμας.

«Να συνταχθούν τα τεχνικά δελτία και να αρχίσει η υλοποίηση του έργου»

Σχετικά με τον δρόμο Δράμας – Αμφίπολης, ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε πως η νέα καθυστέρηση είναι στα όρια της σάτιρας και πρόσθεσε: «Ο δρόμος Δράμας – Αμφίπολης πήρε άλλη μια παράταση για να συμπληρωθεί το τεχνικό δελτίο, διότι επινοούν κάθε φορά ένα “επιχείρημα”, γιατί δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση του φακέλου. Θυμίζω ότι αφήσαμε το κομμάτι Δράμας – Αμφίπολης ουσιαστικά με ένα υπόλοιπο περί τις 150.000, το οποίο ουσιαστικά αφορούσε τη σηματοδότηση και τις πινακίδες αυτού του τμήματος. Όλο το υπόλοιπο ήταν έτοιμο. Επί τόσο καιρό, λοιπόν, ενώ υπάρχουν υπουργικές δεσμεύσεις, ενώ υπάρχουν δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, ενώ το θέμα επανέρχεται κάθε φορά στην πραγματικότητα, πάλι υπάρχει μία παράταση. Ελπίζω να είναι ολιγόμηνη και επιτέλους να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα, ώστε να μπούμε στο κυρίως πιάτο που είναι η προκήρυξη μέσω ΣΔΙΤ, όπως επέλεξε η Κυβέρνηση. Αλλά τουλάχιστον να συνταχθούν τα τεχνικά δελτία και να αρχίσει η υλοποίηση του έργου».

«Κάθε φορά που αλλάζει ο σχεδιασμός, ουσιαστικά ξεκινούμε από το σημείο μηδέν»

Τέλος, ο κ. Ξανθόπουλος μίλησε και για τη δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου στη Δράμα και την αξιοποίηση της Καπναποθήκης Πορτοκάλογλου στην οδό Περδίκκα. Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε: «Με λύπη διαπιστώνουμε ότι ο όλος ο σχεδιασμός που είχε γίνει από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Σχολή Κινηματογράφου σε ό,τι αφορά εννοώ την Καπναποθήκη Πορτοκάλογλου, ουσιαστικά μεταφέρεται στις ελληνικές καλένδες. Αφενός μεν διότι –απ’ ότι είπε δημόσια ο κ. Δεμερτζής, ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ- το πρόγραμμα σπουδών που είχε εκπονήσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν αποδεκτό και αρεστό από τη νυν Κυβέρνηση, η οποία επέλεξε με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο να συντάξει ένα άλλο πρόγραμμα σπουδών, που σημαίνει ότι καθυστερήσαμε εδώ και τόσο καιρό και αφετέρου, με θυμό πληροφορήθηκα, ότι όταν ήρθε, με αφορμή το Φεστιβάλ, ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης, αντί να τεθεί το θέμα της αξιοποίησης της Καπναποθήκης Πορτοκάλογλου, που είναι ένα εμβληματικό κτήριο της πόλης, στο κέντρο της πόλης, δίπλα στις πηγές της Αγ. Βαρβάρας, άλλαξαν εντελώς πορεία οι επιλογές του Δήμου. Πήγαν με τον Υπουργό στο στρατόπεδο “Ανδρικάκη” και τώρα θα αρχίσει μια καινούργια διελκυστίνδα μεταξύ Δήμου και Υπουργείου Πολιτισμού για το αν πρέπει να εγκατασταθεί εκεί η Σχολή Κινηματογράφου».

Όπως είπε ο κ. Ξανθόπουλος «η ιστορία της Καπναποθήκης Πορτοκάλογλου πηγαίνει πάρα πολύ πίσω» και πρόσθεσε: «Είμαστε πάρα πολύ ανήσυχοι, γιατί ξέρουμε ότι κάθε φορά που αλλάζει ο σχεδιασμός, ουσιαστικά ξεκινούμε από το σημείο μηδέν. Και είναι εντυπωσιακό πως αυτή η Δημοτική Αρχή που γνωρίζει πάρα πολύ καλά την προσπάθεια που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα -γιατί και επί ΣΥΡΙΖΑ Δήμαρχος ήταν ο κ. Μαμσάκος- έρχεται μονοκονδυλιά να το διαγράψει, επικαλούμενη τεχνικού χαρακτήρα δυσκολίες που έχει η Καπναποθήκη Πορτοκάλογλου και μη αντιλαμβανόμενη τη μεγάλη σημασία που έχει η ανάδειξη αυτού του κτηριακού αποθέματος γενικότερα της πόλης και ειδικά της Καπναποθήκης και οδηγούμαστε τώρα σε μία λύση, η οποία είναι άγνωστο αν τελικά θα υπάρξει λύση, αλλά ουσιαστικά ξαναξεκινούμε από το μηδέν σε ό,τι αφορά τη Σχολή Κινηματογράφου στο κομμάτι της κτηριακής υποδομής».