Το σχέδιο του επόμενου τριμήνου έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει  προσεκτικά  το Μαξίμου, προσβλέποντας στη μετα-covid εποχή.

Στις άμεσες προτεραιότητες είναι το επιτυχές άνοιγμα του λιανεμπορίου, ως «άσκηση» προσομοίωσης της σταδιακής άρσης των περιορισμών και στους άλλους κλάδους, ο όσον το δυνατόν γρηγορότερος  εμβολιασμός της ελληνικής κοινωνίας αλλά και η ενίσχυση κοινωνικού κράτους καθώς ο κορωνοϊός αφήνει πίσω του βαρύ αποτύπωμα.

Το θετικό κυβερνητικό αφήγημα έκανε πρεμιέρα τη Δευτέρα με την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου με κανόνες, για να περιοριστούν οι ανεπιθύμητες παρενέργειες σε ανεκτό βαθμό.

Πρόκειται για ένα κρίσιμο τομέα της οικονομίας, που αν δε σήκωνε ρολά οι συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες για την οικονομία της χώρας αλλά και τη μάστιγα της ανεργίας.

Αυτή ήταν μια πολιτική απόφαση του Πρωθυπουργού, αφού προηγουμένως οι ειδικοί ανάψαν το «πράσινο φως», λόγω μείωσης των κρουσμάτων αλλά και της πίεσης στις Μονάδες εντατικής θεραπείας. Αλλά όπως επισημαίνεται ο συναγερμός παραμένει επειδή ο κορωνοϊος είναι εδώ.

Αν όλα κυλήσουν χωρίς τρομακτικά απρόοπτα, τις προσεχείς εβδομάδες θα ανοίξουν τα σχολεία, θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια, θα ανοίξει η εστίαση θα καταργηθούν τα sms και περί τα τέλη  Φεβρουαρίου η χώρα θα επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς, αν και οι μάσκες, ως μέτρο προφύλαξης, θα συνεχίσουν να μας …συντροφεύουν.

Διαβατήριο για τα «καλά νέα» είναι η εν εξελίξει επιχείρηση του μαζικού εμβολιασμού της κοινωνίας, που αποτελεί το κρίσιμο  στοίχημα και προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Από το Σάββατο η επιχείρηση “Ελευθερία” πέρασε στη δεύτερη φάση της με την έναρξη του εμβολιασμού για τους συμπολίτες μας των 85 και άνω ετών. Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 80.000 εμβολιασμοί.

Ο Πρωθυπουργός μιλώντας στην Κ.Ο της ΝΔ έθεσε το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αυξήσει σημαντικά τους αριθμούς των εμβολίων. Είμαστε όμως εξαρτημένοι ακόμα από τον αριθμό των εμβολίων που θα παραλάβουμε από τις εταιρείες μέσω των διαπραγματεύσεων που έχουμε κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και προφανώς όσο περισσότερα εμβόλια μπορούμε να παραλάβουμε τόσο πιο γρήγορα θα προχωρήσουμε και στη διαδικασία του εμβολιασμό, ανέφερε χαρακτηριστικά

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης επεσήμαινε  ότι «μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθούν σε λειτουργία 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία, θα έχουν δυνατότητα 20.000 εμβολιασμών  ημερησίως»

Κοινωνικό κράτος-ασπίδα

Με το μείζον θέμα της πρόνοιας για τους ασθενέστερους και του κοινωνικού κράτους ασχολείται προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς το εν λόγω ζήτημα έχει και πολιτικές διαστάσεις.

Τα πλατιά λαϊκά στρώματα και η μεσαία τάξη  που έδωσαν τη νίκη στη ΝΔ, έχουν υποστεί  σκληρό πλήγμα από το πέρασμα του covid.

Οι επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά και κάποιες από αυτές είναι αμφίβολο αν θα ξανανοίξουν.

Όλα αυτά ο Πρωθυπουργός τα γνωρίζει, όπως πολύ καλά ξέρει ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης επενδύουν στην καταστροφολογία και στην καμένη γη, για να φθείρουν την  κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψει δριμύτερος.

Για να κόψει τη …φόρα τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε προ ημέρων στη Βουλή  ότι παρατείνεται η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% και για το μήνα Φεβρουάριο και επεκτείνεται για δύο ακόμη μήνες η χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει.

Και υπενθύμισε στην Κουμουνδούρου και την Χαρ. Τρικούπη πως η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή δεν άφησε κανέναν  απροστάτευτο.

Έδωσε 24 δις ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Και σχεδόν 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες επωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Το μεγάλο «άγχος» της κυβέρνησης είναι  η διασφάλιση των θέσεων  εργασίας, γιατί το Μαξίμου γνωρίζει εκ των προτέρων, ότι σε αυτό τον κρίσιμο και ευαίσθητο τομέα, θα επικεντρωθεί το μεγάλο πολιτικό «πλιάτσικο» από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον το εν λόγω στοίχημα η κυβέρνηση  δείχνει να το κερδίζει, με τα μέτρα που ανακοίνωσε για τη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων με την υποχρέωση τους να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

Το κεφάλαιο της κοινωνικής μέριμνας δεν τελειώνει  εδώ. Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον νέο υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να επιλύσει το πρόβλημα με τις εκκρεμείς συντάξεις, που απασχολεί χιλιάδες συμπολίτες μας. Και οι νέοι συνταξιούχοι περιμένουν με αγωνία την τήρηση της συγκεκριμένης δέσμευσης.

Πηγή: thepresident.gr