ΑΡΘΡΟ

Του Θεόφιλου Ξανθόπουλου

Βουλευτή Ν. Δράμας

Τομεάρχη Δικαιοσύνης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Η χώρα μας εδώ και μερικές μέρες ζει στον «αστερισμό» του 12χρονου κοριτσιού από τον Κολωνό και τη βαριά κακοποίησή του. Και στο δράμα της ανήλικης μια ολόκληρη κοινωνία βιώνει τις αξεπέραστες αντιφάσεις της. Ήδη φαίνεται να εμπλέκεται και η μητέρα της ανήλικης, ενώ οι κύριοι δράστες διέθεταν το αψεγάδιαστο προφίλ του «νοικοκύρη, θρησκευόμενου, πατριώτη, με κοινωνική δράση» πολίτη. Καταρρέουν παταγωδώς βεβαιότητες και σταθερές, οι οποίες επιμελώς φιλοτεχνούνται από τις κυρίαρχες δυνάμεις.

Είναι αυτονόητο ότι η πολιτική ένταξη του δράστη, οι κοινωνικές του επαφές, οι κοινές φωτογραφίες με στελέχη της κυβερνητικής παράταξης δεν ενοχοποιούν συλλήβδην ως πολιτικό οργανισμό τη Νέα Δημοκρατία. Η αντίδρασή της όμως στο αυταπόδεικτο γεγονός της εμπλοκής ενός μέλους της με έντονη πολιτική δράση δείχνει την αδυναμία της να κατανοήσει τα όρια της πολιτικής της ευθύνης.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία προφανώς στριμωγμένη από την εμπλοκή του φερόμενου ως δράστη στην τραγική αυτή υπόθεση, ο οποίος τυγχάνει δραστήριο μέλος της και φρόντισε με το προφίλ που διατηρεί στα Μ.Κ.Δ. να το διατυμπανίζει, επιχείρησε άτσαλα και επιπόλαια να μεταφέρει το βάρος της συζήτησης στο πολιτικό πεδίο, με την ελπίδα να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ο κ. Κουμουτσάκος, μετριοπαθής κατά τα άλλα, με κεντροδεξιό αποτύπωμα και χωρίς καταγγελτικό λόγο φρόντισε να αναδείξει τις «ευθύνες» του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. γιατί δήθεν είχε μετατρέψει με τον Π.Κ. του 2019 (που για τη Ν.Δ. είναι η πηγή όλων των κακοδαιμονιών της ελληνικής κοινωνίας) τον βιασμό ανηλίκου σε πλημμέλημα, αδίκημα το οποίο δήθεν η Κυβέρνηση της Ν.Δ. επανέφερε στην κατηγορία των κακουργημάτων. Μέγα Ψψέμα, το οποίο έλαβε άμεση απάντηση και το οποίο ο κ. Κουμουτσάκος αναγκάσθηκε να «καταπιεί», κατά το κοινώς λεγόμενο. Αφού κατέβασε την ψευδή ανάρτηση και αντί να συναισθανθεί το ατόπημα και να τηρήσει «αιδήμονα σιωπήν» επανήλθε βλακωδώς ισχυριζόμενος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταψήφισε την επελθούσα τροποποίηση, με την οποία απειλείται ποινή ισόβιας κάθειρξης για το συγκεκριμένο αδίκημα. Επίσης μέγα ψέμα, το οποίο επίσης έλαβε την δέουσα απάντηση και η οποία αποτυπώνεται στα πρακτικά της Βουλής. Μάλιστα, την συγκεκριμένη διάταξη ψήφισαν όλα τα κόμματα, αφαιρώντας από τη Ν.Δ. το «μονοπώλιο της ευαισθησίας».

Ψέμα στο ψέμα λοιπόν, το οποίο φυσικά δεν άντεξε ούτε λεπτό στη δημόσια συζήτηση σε μια προσπάθεια να μεταφερθούν οι όποιες εντυπώσεις στο πολιτικό επίπεδο στην πλευρά του αντιπάλου. Την ίδια τύχη είχε και η απόπειρα του Α. Λοβέρδου, ο οποίος ανακίνησε παρεμφερές θέμα με αντικείμενο την θέση σε αργία καθηγητών, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για ανάλογα αδικήματα.

Το ερώτημα που προκύπτει από την ακατανόητη αλλά και ανόητη συμπεριφορά του κ. Κουμουτσάκου πρωτίστως αλλά και του κ. Λοβέρδου δευτερευόντως είναι για ποιόν λόγο νοήμονες άνθρωποι, έμπειροι πολιτικοί, τέως Υπουργοί αμφότεροι, διέπραξαν ένα τόσο χονδροειδές λάθος. Μια απλή ανάγνωση του κειμένου της σχετικής διάταξης του Π.Κ. αλλά και των πρακτικών της Βουλής θα είχε δώσει οριστικές απαντήσεις και στα δύο ζητήματα, που προσπάθησε να αναδείξει ο κ. Κουμουτσάκος. Αυτό όμως προϋπέθετε ότι ο ίδιος αναζητούσε πεδίο ουσιαστικής αντιπαράθεσης και όχι μηχανισμό αναπαραγωγής ψευδών ειδήσεων (fake news) και δημιουργίας εντυπώσεων.

Δυστυχώς για τη Ν.Δ., η οποία έχει μάθει να ασκεί πολιτική με αμιγώς επικοινωνιακό περιεχόμενο, η συνεχής άσκησή της στον ολισθηρό στίβο των κατασκευασμένων ειδήσεων έχει ως συνέπεια να μην μπορεί (και να μη θέλει ίσως) να διακρίνει την αλήθεια από το ψέμα. Και λέγοντας συνεχώς ψέματα στους πολίτες καταλήγει να τα δέχεται η ίδια ως αλήθεια. Και να επιχειρεί να παγιδεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αλλά και τους υπόλοιπους πολιτικούς της αντιπάλους στο πεδίο των fake news με αποτέλεσμα να παγιδεύεται η ίδια και μάλιστα με οδυνηρό τρόπο. Εάν η παγίδευση αυτή είχε ως μόνη συνέπεια τον εξευτελισμό της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν μία δίκαιη συνέπεια. Όταν όμως έχει ως αποτέλεσμα τον εκχυδαϊσμό της δημόσιας αντιπαράθεσης, τότε έχουμε πρόβλημα δημοκρατίας. Και, όπως σε όλες τις περιπτώσεις, τη λύση καλείται να τη δώσει ο ίδιος ο κυρίαρχος λαός.

 

*Το άρθρο του κ. Ξανθόπουλου δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα ieidiseis.gr