Ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος κατέθεσε από κοινού με τους Τομεάρχες Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Ψυχογιό και Παιδείας Ν. Φίλη αναφορά, την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Δράμας, στην οποία επισημαίνεται ότι ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς δυστυχώς τα προσφυγόπουλα της Δράμας, για άλλη μία χρονιά, αντιμετωπίζουν το χρόνιο πρόβλημα της μετακίνησης καθώς τα δρομολόγια μετακίνησης των μαθητών δεν εκτελούνται, με συνέπεια τα παιδιά να μην μπορούν να ενταχθούν ομαλά στις σχολικές τάξεις.

Διαπιστώνεται, επίσης, πως για πολλοστή φορά η έλλειψη σωστού προγραμματισμού και η αδιαφορία των υπευθύνων, είναι σε βάρος των παιδιών και ζητούν την άμεση επίλυση του προβλήματος μετακίνησης των προσφυγόπουλων και την εξεύρεση μόνιμης λύσης στο ζήτημα της μεταφοράς ώστε μα μην επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο το ίδιο πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται επίσης πως σε ό,τι αφορά στην υποχρέωση να εξασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών στην σχολική διαδικασία η χώρα μας δεσμεύεται από το άρθρο 26 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το άρθρο 2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, αλλά και από το άρθρο 28 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που προβλέπουν ως καθολικό και αδιάλειπτο το δικαίωμα στην εκπαίδευση, καθώς και από το άρθρο 14 και το Πρωτόκολλο Αριθ. 12 της ΕΣΔΑ που απαγορεύουν τις διακρίσεις λόγω «εθνικής προελεύσεως».

Υπογραμμίζεται τέλος, ότι η αδυναμία της Πολιτείας να ανταποκριθεί στο ρόλο της και να εξασφαλίσει την πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση δεν αποτελεί μόνο τροχοπέδη στην ομαλή ένταξή τους και την αλληλεπίδραση με τις τοπικές κοινωνίες και την ισορροπία στην καθημερινότητα των δομών, αλλά ενεργοποιεί ξενοφοβικά αντανακλαστικά στην κοινωνία, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζητούν με την κατάθεση της αναφοράς την αποκατάσταση της αδικίας αυτής.