ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ LEADER ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ Α. ΠΑΤΑΚΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ Μ. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ

 

 

  • Μέχρι τέλος του 2018 η πρόσκληση για τα έργα ιδιωτικού χαρακτήρα του CLLD Leader της τρέχουσας περιόδου

 

Συνέντευξη τύπου για το πρόγραμμα Leader στο Νομό Δράμας παραχώρησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε. κ. Αργύρης Πατακάκης και ο Διευθυντής της επιχείρησης κ. Μανόλης Χατζόπουλος. Οι κ.κ. Πατακάκης και Χατζόπουλος, στις δηλώσεις τους, αναφέρθηκαν τόσο στο πρόγραμμα Leader της προηγούμενης περιόδου, το οποίο ολοκληρώθηκε, όσο και σε αυτό της τρέχουσας, στο πλαίσιο του οποίου βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης οι προτάσεις για τα δημόσια έργα, ενώ μέχρι το τέλος του 2018 αναμένεται και η έκδοση πρόσκλησης για τα έργα ιδιωτικού χαρακτήρα.

Ο κ. Πατακάκης επεσήμανε ότι «έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά», χάρη στην οποία «η Π.Ε. Δράμας μέσα στο πρόγραμμα Leader έχει αξιολογηθεί ως η καλύτερη Αναπτυξιακή στην πατρίδα μας». Όπως είπε, πρόκειται για «σημαντική προσπάθεια με την οποία στηρίζεται η επιχειρηματικότητα, σε μια δύσκολη περίοδο που περνά η πατρίδα μας». Χάρη στο πρόγραμμα Leader, 79 δικαιούχοι «ήδη δραστηριοποιούνται με επιτυχία, δημιουργώντας και νέες θέσεις απασχόλησης». Ο κ. Πατακάκης ανέφερε ότι «μέχρι τέλος του χρόνου πιστεύουμε ότι θα ανοίξει το Leader για τον ιδιωτικό τομέα» κι έτσι δίνεται η «δυνατότητα χρηματοδότησης και μικρών επιχειρήσεων, πολύ πιο γρήγορα από τον Αναπτυξιακό Νόμο». Παράλληλα, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας και Πρόεδρος της Αναπτυξιακής κάλεσε για ακόμη μια φορά τον επιχειρηματικό κόσμο να συμμετάσχει.

Ο κ. Χατζόπουλος, στις δηλώσεις του, σημείωσε για την προηγούμενη προγραμματική περίοδο του Leader ότι «στις 28 Σεπτεμβρίου έληξε το προηγούμενο Leader, που είχε την ονομασία Πρόγραμμα του Άξονα 4 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης». Χαρακτηριστικά υπογράμμισε ότι «79 επενδύσεις ολοκληρώθηκαν, παρελήφθησαν και πληγώνονται μέσω του Leader», ενώ «55 έργα εξ αυτών προχώρησαν σαν συνεχιζόμενες πράξεις το 2014-2020». Ο κ. Χατζόπουλος έκανε λόγο για «μια δημόσια δαπάνη που ξεπερνά τα 7,15 εκ. ευρώ και προϋπολογισμό έργων 11,5 εκ. ευρώ», προθέτοντας ότι πρόκειται για «σημαντικά κονδύλια και σε μια περίοδο την τελευταία διετία που δεν κυκλοφορούν άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία».

«Ήμασταν από τις καλύτερες εταιρείες στη χώρα και παρόλο που ξεκινήσαμε με χαμηλό ποσό, λόγω της καλής πορείας, είχαμε τρεις πρόσθετες χρηματοδοτήσεις που ξεπέρασαν τα 3,9 εκ. ευρώ. Φτάσαμε να έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα πρόγραμμα στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Χατζόπουλος και πρόσθεσε: «έχουν ολοκληρωθεί 79 έργα, για τα οποία κάναμε 4 προσκλήσεις και δεχτήκαμε φακέλους. Από τα 79 έργα τα 55 ολοκληρώθηκαν αυτή την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και τα 24 ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη, 2007-2013». Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά των έργων που υλοποιήθηκαν ο κ. Χατζόπουλος επεσήμανε ότι αφορούσαν κυρίως ιδιώτες. Όπως είπε, «είχαμε 58 έργα ιδιωτικού χαρακτήρα και 21 έργα δημόσιου χαρακτήρα» και «μόνο το 16,46% του προγράμματος πήγε στα δημόσια έργα». Από το σύνολο των έργων, τα 22 αφορούσαν τον τομέα παροχής υπηρεσιών και δείχνουν μια τάση που καταγράφεται και σε πανελλαδικό επίπεδο. Οι 3 δικαιούχοι Δήμου (Δράμα, Δοξάτο και Προσοτσάνη, καθώς Κ. Νευροκόπι και Παρανέστι δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής) υλοποίησαν 6 έργα, ενώ υπήρξε και «σημαντική παρέμβαση στον πολιτισμό», με 12 Συλλόγους να καλύπτουν το 2,53% του προγράμματος. «Το Leader που ολοκληρώθηκε θεωρώ ότι εξυπηρέτησε σε πολύ μεγάλο βαθμό το Νομό Δράμας. Εκπλήρωσε τους στόχους που είχαμε θέσει, κυρίως σε ιδιώτες» σημείωσε ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής.

Στη συνέχεια των δηλώσεών του ο κ. Χατζόπουλος αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα Leader, το CLLD, για το οποίο προετοιμάζονται οι προσκλήσεις για ιδιωτικά έργα, ενώ «έληξε η προθεσμία για τα έργα δημόσιου χαρακτήρα». Όπως είπε για αυτές τις προτάσεις ακολουθείται η διαδικασία αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα δύο μηνών περίπου. Συνολικά κατατέθηκαν 31 προτάσεις και «θα χρειαστεί ενδεχομένως να γίνει κάποια τροποποίηση για να εντάξουμε το δυνατόν περισσότερα έργα». Από το σύνολο των προτάσεων, οι 24 κατατέθηκαν από τοπικούς φορείς και οι 7 από φορείς εκτός Δράμας.

Για τα έργα ιδιωτικού χαρακτήρα, ο κ. Χατζόπουλος επεσήμανε ότι ετοιμάζεται η πρόκληση. Η δημόσια δαπάνη θα ξεπερνά τα 3 εκ., ενώ με τη συμμετοχή των ιδιωτών ο προϋπολογισμός εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 5,5 – 6 εκ. Ο κ. Χατζόπουλος ανέφερε ότι στην προκήρυξη των ιδιωτικών έργων θα περιλαμβάνονται 17 δράσεις, «που θα καλύπτουν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, εκτός από πρωτογενή τομέα που δεν είναι επιλέξιμος στο Leader, και κάποιους άλλους κλάδους».