Σε ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Δράμας του Κ.Κ.Ε. αναφέρονται τα εξής:

Αντιπροσωπεία της ΤΕ Δράμας του Κ.Κ.Ε. και της ΚΝΕ με επικεφαλής τη Γραμματέα Μαρία Μάλλη, το απόγευμα της Δευτέρας 22 Ιουλίου 2024 βρέθηκε στην περιοχή του όρους «Φαλακρό» απέναντι από τις κορφές Δόντι και Βάρδενα, σε υψόμετρο 1.200 – 2.100μ όπου εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά εδώ και επτά μέρες.

Τα στελέχη του Κ.Κ.Ε. ενημερώθηκαν από αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και συνομίλησαν με πυροσβέστες για τις δύσκολες συνθήκες της επιχείρησης.

Διαπιστώθηκε η τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται στο Φαλακρό Δράμας καθώς η μεγάλη πυρκαγιά μέχρι στιγμής έχει κάψει πάνω από 11.000 στρέμματα. Η παντελής έλλειψη πτητικών μέσων για δυο μέρες, Παρασκευή και Σάββατο, που αποσύρθηκαν για να κατασβέσουν άλλη πυρκαγιά, ανέδειξαν για μια ακόμη φορά το πρόβλημα της ετοιμότητας του κράτους απέναντι στις δασικές πυρκαγιές, με αποτέλεσμα το πύρινο μέτωπο να φουντώσει καθώς το δάσος είναι δύσβατο και οι λιγοστές επίγειες δυνάμεις δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν.

Το έργο των πυροσβεστών είναι ιδιαίτερα δύσκολο και η καταπόνηση μεγάλη.

Επανέρχονται επιτακτικά όσα το Κ.Κ.Ε. όλα τα χρόνια επισημαίνει για την αναγκαιότητα της πρόληψης και των μέτρων διαχείρισης και προστασίας των  δασών. Την απόλυτη ανάγκη στελέχωσης τόσο των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών με μόνιμες προσλήψεις πολύ πάνω από το οργανόγραμμα των υπηρεσιών αυτών, που ούτε αυτό δεν τηρείται, όσο και του Δασαρχείου και της Δασικής υπηρεσίας που μπορούν να διαμορφώσουν συνθήκες προσέγγισης τέτοιων περιοχών, ώστε να μην είναι απροσπέλαστες και να ελέγχονται.

Η απομάκρυνση καύσιμης ύλης, που είναι πυριτιδαποθήκη για τα βουνά μας, οι αντιπυρικές ζώνες είναι εργασίες που δεν γίνονται μες στη φωτιά αλλά μ’ έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και στελέχωση αυτών των υπηρεσιών. Μεγάλες οι ευθύνες και της Περιφέρειας που περιμένει αφού εκδηλωθεί το πρόβλημα για να κάνει παρεμβάσεις αντί να προχωράει σχεδιασμένα στη διάνοιξη δρόμων που θα βοηθούν στην προσέγγιση περιοχών.

Μιλώντας με ανθρώπους της περιοχής επισημάνθηκαν και οι συνέπειες της απομάκρυνσης – ξεκληρίσματος κτηνοτρόφων των παρυφών του Φαλακρού, που με τη δική τους παρουσία και δραστηριότητα βοηθούσαν στη διατήρηση μονοπατιών και συνέβαλαν στον έλεγχο της περιοχής.

Οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων αλλά και της Περιφέρειας είναι μεγάλες γιατί τη χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας για τις αναγκαίες μελέτες, έργα κ.λπ. των βασικών φορέων υλοποίησης του σχεδιασμού Πυροσβεστικής – Δασικής Υπηρεσίας, συνεχίζουν να τις θεωρούν οικονομικό «βάρος» στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η ΤΕ Δράμας του Κ.Κ.Ε. επισημαίνει ότι χρειάζεται η ενίσχυση κατεπειγόντως των δυνάμεων κατάσβεσης, ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα καθώς και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας του λαού και των δασών.

Δεν είναι κόστος η πυροπροστασία, η ζωή του λαού έχει αξία.