ΑΝ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΕΙΧΕ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2021, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΩΣΤΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ

 

Χωρίς άμεση προοπτική επαναλειτουργίας βρίσκεται η Αγορά Παραγωγών της Δράμας, που διεξάγεται κάθε Σάββατο στο πάρκινγκ του Διοικητηρίου, αν δεν αλλάξουν τα ισχύοντα δεδομένα στον τρόπο λειτουργίας και τους συμμετέχοντες σε αυτήν ή αν δεν υπάρξει αλλαγή της πρόσφατα εφαρμοσθείσας νομοθεσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος νόμος για τη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2021 και για την εφαρμογή του δόθηκαν παρατάσεις, μέχρι να τεθεί σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2022. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν υπήρξε καμία ενέργεια σχετικά με τη λειτουργία της Αγοράς Παραγωγών στο πάρκινγκ του Διοικητηρίου, με αποτέλεσμα αυτή πλέον να βρίσκεται στον «αέρα».

Αρχικά υπήρξε καταγγελία για τη λειτουργία της σε τοπικό επίπεδο, η οποία αποσύρθηκε στη συνέχεια, όμως πλέον τα δεδομένα είναι διαφορετικά, καθώς υπάρχει εμπλοκή στην υπόθεση από την Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών Παραγωγών Επαγγελματιών Αγροτικών και Βιομηχανικών Ειδών Ελλάδας εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε ενημέρωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για το θέμα, ενώ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Στέφανος Τομαρόπουλος απέστειλε επιστολή στον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, στον οποίον επιρρίπτονται ευθύνες, σύμφωνα πάντα με την άποψη της Ομοσπονδίας. Η επιστολή κοινοποιείται στον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο, τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλη Τάσσου.

Μετά τη γνωστοποίηση της νέας καταγγελίας έγινε γνωστό πως η Αγορά Παραγωγών αναστέλλει τη λειτουργία της, μέχρι νεοτέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο θέμα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2023 σύσκεψη στο Διοικητήριο με τη συμμετοχή των τριών Βουλευτών κ. Κωνσταντίνου Μπλούχου, κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου και κ. Χαράς Κεφαλίδου, του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, του Αντιδημάρχου κ. Μιχάλη Τάσσου, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Γιώργου Ζιμπίδη, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων του σωματείου των παραγωγών της αγοράς του Σαββάτου.

Επίσης, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023, ημέρα όπου θα πραγματοποιούνταν η Αγορά Παραγωγών, ουσιαστικά στη θέση της έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας των παραγωγών και στον χώρο παρέστησαν πλήθος θεσμικών εκπροσώπων της Δράμας για να εκφράσουν τη στήριξή τους στα αιτήματά τους

Η λύση στο πρόβλημα μπορεί να επέλθει με δύο τρόπους. Είτε με αλλαγή σε έναν πρόσφατα εφαρμοσμένο νόμο, με ειδική αναφορά σε μια μικρή πληθυσμιακά περιοχή, όπως είναι η Δράμα, είτε με τη θεσμοθέτηση και δεύτερης Λαϊκής Αγοράς, εκτός από αυτήν της Πέμπτης, στην πόλη της Δράμας, όπου όμως θα συμμετέχουν όλοι όσοι έχουν δικαίωμα σύμφωνα με τη νομοθεσία, δηλαδή και οι μικροπωλητές. Βέβαια, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα τύχει αποδοχής από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αρμόδια αρχή και φορέας λειτουργίας για τη Λαϊκή Αγορά είναι ο Δήμος Δράμας, ενώ η Περιφέρεια εμπλέκεται στη διαδικασία για την έκδοση, τη χορήγηση και την ανανέωση των αδειών συμμετοχής σε παραγωγούς και επαγγελματίες πωλητές.