ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

 

Η πορεία υλοποίησης του σχεδίου της ΔΕΔΑ για την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συζητήθηκε σε συνάντηση που πραγματοποίησε ο Βουλευτής Χρήστος Καραγιαννίδης με τον Πρόεδρο της ΔΕΔΑ Σταύρο Ραπτόπουλο και τη Διευθύνουσα Σύμβουλο Στεφανία Μωσσέ, την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.

Η διοίκηση της ΔΕΔΑ ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι η δημοπράτηση των έργων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα γίνει εντός του Ιουνίου, δίνοντας πρόσβαση στο φυσικό αέριο σε 6 πόλεις: Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Κομοτηνή, Ξάνθη και Ορεστιάδα.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την πόλη της Δράμας, το πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ προβλέπει την κατασκευή 113 χιλιομέτρων δικτύου φυσικού αερίου στα οποία θα συνδεθούν περίπου 2.000 οικιακοί καταναλωτές, περισσότερες από 330 εμπορικές επιχειρήσεις και περί τους 10 βιομηχανικούς καταναλωτές.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑ Σταύρος Ραπτόπουλος και η Διευθύνουσα Σύμβουλος Στεφανία Μωσσέ επισήμαναν στον Βουλευτή ότι στόχος της επιχείρησης είναι να φέρει το φυσικό αέριο σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, ακόμη και στις πιο απομονωμένες, με ασφάλεια, αξιοπιστία και χαμηλά τιμολόγια. Στο πλαίσιο αυτό, η επιλογή τόσο των πόλεων όσο και των δρόμων όπου θα κατασκευαστούν τα δίκτυα δεν γίνεται αυστηρά με οικονομικά κριτήρια, αλλά και με κριτήρια κοινωνικά.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής Χρήστος Καραγιαννίδης υπογράμμισε ότι στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης είναι τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο με στόχο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας και να μπορέσει το φυσικό αέριο να φθάσει σε περιοχές οι οποίες θα αποκλείονταν ως μη προσοδοφόρες εάν η επιλογή γινόταν με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Τα οφέλη από την έλευση του φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια είναι πολλαπλά. Η μείωση του ενεργειακού κόστους θα είναι πολύ σημαντική τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις. Τα έργα θα συμβάλλουν, ακόμη, στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων με τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ θα τονώσουν την τοπική οικονομία με τη δημιουργία άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας σε διάφορες τεχνικές ειδικότητες.

 

Χρήστος Καραγιαννίδης

Υπ. Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δράμας