Ν. Γιατρομανωλάκης: «Cinematherapy: ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα πιλοτικής εφαρμογής για την πολιτιστική συνταγογράφηση»

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας συμμετείχε στο 12ο Διεθνές Συνέδριο CoMuseum το οποίο επικεντρώθηκε φέτος στη θεραπεία μέσω πολιτιστικών και δημιουργικών διεξόδων. Διερευνήθηκε πως ο πολιτιστικός και δημιουργικός τομέας – μουσεία και πολιτιστικοί οργανισμοί – μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη των κοινωνιών, των ιδρυμάτων και των ανθρωπίνων σχέσεων. Τα Συνέδριο διεξήχθη στο Μουσείο Μπενάκη.

Το Συνέδριο CoMuseum κατέδειξε, μέσω των εισηγήσεων από εκπροσώπους σημαντικών πολιτιστικών οργανισμών, το πως ο πολιτισμός κάνει καλό στην υγεία, και μάλιστα σε κάθε ηλικία: από παιδιά που πάσχουν από διάσπαση προσοχής, μέχρι ηλικιωμένους στο κατώφλι της άνοιας. Ο πολιτισμός και η δημιουργικότητα μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία και την ευημερία μας.

Στο Συνέδριο CoMuseum συμμετείχε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, ο οποίος, στις 7/12, έδωσε ομιλία με τίτλο «Η επίδραση των τεχνών στην υγεία και στην ευεξία: μια προσέγγιση χάραξης πολιτικής».

Σύμφωνα με τον κ. Γιατρομανωλάκη, τα τελευταία χρόνια, έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση στην έρευνα σχετικά με την επίδραση των τεχνών στην υγεία και την ευημερία. «Μια έκθεση του ΠΟΥ για το 2019, η οποία συγκεντρώνει αποτελέσματα από περισσότερες από 3000 μελέτες, δείχνει ότι οι τέχνες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της κακής υγείας, στην προαγωγή της υγείας και στη διαχείριση και θεραπεία ασθενειών. Υπήρξε η αφετηρία ενός καινοτόμου έργου που ξεκίνησε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, το οποίο περιλαμβάνει έρευνα, πιλοτικά προγράμματα πολιτιστικών ιδρυμάτων και σχεδιασμό και προετοιμασία πολιτικών προσανατολισμένων στη δημόσια υγεία, όπως για παράδειγμα, η πολιτιστική συνταγή».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Cinematherapy του DISFF ως αντιπροσωπευτικό παράδειγμα πιλοτικής εφαρμογής για την πολιτιστική συνταγογράφηση.

Το Φεστιβάλ Δράμας εκπροσώπησε η Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια Ντενίς Νικολάκου που από το 2020 είναι επικεφαλής του επιτυχημένου προγράμματος Cinematherapy στο Φεστιβάλ. Η κυρία Νικολάκου εισήγαγε και έκανε γνωστό για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα προσκαλώντας στο Φεστιβάλ τον οσκαρικό σκηνοθέτη Πάβελ Παβλικόφσκι. Το σχολικό έτος 2021-2022 πραγματοποίησε το πρώτο πρόγραμμα Cinematherapy σε σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων σε 4 πόλεις της Ελλάδας υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ –πρόγραμμα το οποίο θα συνεχιστεί και φέτος στα Σχολεία της Δράμας. Επί σειρά ετών χρησιμοποιεί την τέχνη του κινηματογράφου ως μέσο έκφρασης, ψυχοεκπαίδευσης και θεραπείας.

Η Ντενίς Νικολάκου συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα «Φροντίδα – Θεραπεία». Στη συζήτηση, που συντόνισε η δημοσιογράφος Μαίρη Αδαμοπούλου, συμμετείχαν ακόμα οι Μαρία Κοκορότσκου, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης (MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος – Ψυχίατρος (Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, Εθνικό Παρατηρητήριο για την Άνοια και τη νόσο Alzheimer) και Χαρούλα Χατζηνικολάου, Ιστορικός Τέχνης, Υπεύθυνη του προγράμματος «Ώρα για Μουσείο» (Τμήμα Εκπαίδευσης, Μουσείο Μπενάκη).

Θυμίζουμε πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η απόφαση από την ειδική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την χρηματοδότηση της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας που συνυπέγραψαν πριν από ένα χρόνο το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και το Υπουργείο Υγείας. Μέσα στο ερχόμενο δίμηνο προβλέπεται να δημοσιοποιηθεί και το κάλεσμα προς τους φορείς που ενδιαφέρονται να υποβάλλουν προτάσεις για να συμμετέχουν στο πρόγραμμα ως πάροχοι αντίστοιχων υπηρεσιών. Στόχος είναι έως την περίοδο 2024-25 να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα που θα ορίζει το πλαίσιο για την λειτουργία της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης (διευκρινίζοντας, μεταξύ άλλων, τους δικαιούχους και τις ιατρικές ειδικότητες που θα συμπεριλαμβάνει).