ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ 42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ– 25ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2020 ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ
- Χρυσός Διόνυσος για τον Ν. Κολοβό και την ταινία «Index» – Grand Prix για την ταινία «Brotherhood» («Aδελφοσύνη») της Meryam Joobeur
- Σε όσους δεν βραβεύτηκαν αφιέρωσε το Βραβείο Σκηνοθεσίας ο διεθνώς καταξιωμένος (Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους Ταινίας στο Φεστιβάλ των Καννών) σκηνοθέτης Β. Κεκάτος
- Ν. Γιατρομανωλάκης, Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού για το Φεστιβάλ Δράμας: «Είναι η στιγμή να συμφιλιωθεί με την επιτυχία του, να αντιληφθεί το ρόλο του και να διαδραματίσει έναν ενισχυμένο ρόλο στο νέο πλαίσιο, όπως διαμορφώνεται»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ
Με μια… μεγάλου μήκους τελετή λήξης (όπως εύστοχα επεσήμανε στην αρχή ο παρουσιαστής της κ. Βασίλης Τερζόπουλος), το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, ολοκληρώθηκε σε πανηγυρικό κλίμα το φετινό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου, στην πλειοψηφία της γεμάτη με δημιουργούς και συντελεστές ταινιών μικρού μήκους, πρωταγωνίστησαν τα μεγάλα χαμόγελα και η συγκίνηση των νικητών, αλλά και τα έντονα χειροκροτήματα μετά την απονομή κάθε βραβείου. Πάντως, το πιο θερμό και πιο παρατεταμένο χειροκρότημα –όπως και στην τελετή έναρξης- εισέπραξε όχι κάποιος διαγωνιζόμενος, αλλά ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, ο οποίος παρά το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ήταν παρών σε μια ακόμη διοργάνωση.
Το φετινό Φεστιβάλ, 45ο για το εθνικό τμήμα και 25ο για το διεθνές ανήκει πλέον στην ιστορία. Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, σε μια έμμεση αναφορά στο ποίημα «Το πρώτο σκαλί» του Κ. Καβάφη, το οποίο χρησιμοποίησε στον χαιρετισμό της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη κατά την τελετή έναρξης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Φεστιβάλ έφτασε στο 42ο σκαλί του. Πλέον το ραντεβού ανανεώνεται για τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν διοργανωτές και συντελεστές θα κληθούν να ανέβουν στο 43ο σκαλί ενός θεσμού που έχει καθιερωθεί πια όχι μόνο σε πανελλαδικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Παρόντες στην τελετή έναρξης, εκτός του «οικοδεσπότη» Δημάρχου Δράμας κ. Μαμσάκου, ήταν οι Βουλευτές του Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος (ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα κατά την απονομή του βραβείου «Ανθρώπινες Αξίες» της Βουλής των Ελλήνων), κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και κ. Χαρά Κεφαλίδου, ο Δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης, ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο πρώην Υπουργός, πρώην Βουλευτής και πρώην Δήμαρχος κ. Μαργαρίτης Τζίμας, ο πρώην Βουλευτής κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νίκος Γιατρομανωλάκης.
Χρυσός Διόνυσος για το Ν. Κολοβό, σε όσους δεν βραβεύτηκαν αφιέρωσε το βραβείο του ο Β. Κεκάτος
Μεγάλος νικητής του εθνικού τμήματος του 42ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ήταν ο Νικόλας Κολοβός, Έλληνας από τη Σουηδία και παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ, ο οποίος βραβεύτηκε με το Χρυσό Διόνυσο για την ταινία του «Index». Ο Νικόλας Κολοβός (ο οποίος το 2015 είχε κερδίσει και πάλι το Χρυσό Διόνυσο για το «Σύκο» του), αξιοποιώντας το σεναριακό εύρημα ενός παιδικού δάχτυλου που σφηνώνεται στην καρότσα ενός φορτηγού, αφηγείται μια συγκλονιστική ιστορία με φόντο το προσφυγικό δράμα. Ένα μονοπλάνο δώδεκα λεπτών που συγκίνησε κοινό και κριτική επιτροπή με την δύναμη των αισθημάτων και το εύρος της δεξιοτεχνίας του. Η περιγραφή της ταινίας έχει ως εξής: «Η βάρκα που θα μεταφέρει την οικογένεια του Ντάνα στην Ευρώπη είναι έτοιμη να ξεκινήσει, αλλά ο γιός του ο Άλαν αρνείται να αφήσει το φορτηγό. Ο Ντάνα βλέπει πως ο Άλαν έχει σφηνώσει το δάχτυλό του στην καρότσα του φορτηγού. Πανικός κυριεύει τον Ντάνα και η απόγνωση κορυφώνεται καθώς έρχεται αντιμέτωπος με μια τρομακτική απόφαση». Ο Νικόλας Κολοβός, στο ευχαριστήριο βίντεο που έστειλε, καθώς δεν ήταν παρών στην τελετή λήξης, είπε με συγκίνηση αλλά και με χιουμοριστική διάθεση πως άντλησε την ιδέα της ταινίας (που έχει για ήρωα ένα προσφυγόπουλο), «από το γιο μου που είχε μανία να βάζει το χέρι του σε όποια τρύπα έβρισκε!». Είπε επίσης πως στην δημιουργία της ταινίας συνέβαλαν και πρόσφυγες.
Δεύτερος μεγάλος νικητής ο Βασίλης Κεκάτος, ο οποίος κι αυτός είναι ένας παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ. Φέτος απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας για την ταινία του «Η Απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς», ενώ στην περσινή διοργάνωση τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο διεθνές τμήμα και το Ειδικό Βραβείο του εθνικού τμήματος. Στο ενδιάμεσο βέβαια των δύο Φεστιβάλ γνώρισε τη διεθνή καταξίωση, καθώς απέσπασε το Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους Ταινίας στο 72 Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία «Η Απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς». Ο ίδιος πάντως, μιλώντας μετά την ανακοίνωση της βράβευσής του, στάθηκε περισσότερο σε όσους δεν τιμήθηκαν με βραβείο, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον εαυτό του. Όπως είπε, το 2015 ήρθε στο Φεστιβάλ Δράμας με την ταινία «Ανάδρομος», όμως παρά τις προσδοκίες που είχε, ποτέ δεν άκουσε το όνομά του στα βραβεία. Έτσι, αφιέρωσε το πρόσφατο Βραβείο Σκηνοθεσίας «σε όλα τα παιδιά που δεν άκουσαν ή δεν θα ακούσουν το όνομά τους, γιατί μπορούν να κάνουν ότι γουστάρουν». Η ταινία του Βασίλη Κεκάτου αφορά μια ιστορία αγάπης μεταξύ δύο αγοριών που ξεκινά σαν τυχαίο συναπάντημα σε ένα ξεχασμένο βενζινάδικο της παλιάς Εθνικής Οδού, ενώ ο σκηνοθέτης χρησιμοποιώντας με μαεστρία τα εκφραστικά μέσα δείχνει ότι ο ρομαντικός έρωτας μπορεί να ανθήσει οπουδήποτε στην πιο αναπάντεχη στιγμή. Μάλιστα, η κριτική επιτροπή βράβευσε και τους δύο πρωταγωνιστές της ταινίας: τον Νικολάκη Ζεγκίνογλου (τιμητική διάκριση καλύτερης ανδρικής ερμηνείας) και τον Ιώκο – Ιωάννη Κοτίδη (εύφημος μνεία), ο οποίος, ανεβαίνοντας στη σκηνή για να παραλάβει την εύφημο μνεία του, ανέφερε ότι «το θέμα των φύλων πρέπει να λήξει» και αφιέρωσε το βραβείο στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη και του Ζακ Κωστόπουλου, «γιατί εν έτει 2019 άνθρωποι σαν κι αυτούς δολοφονούνται…».
Την τιμητική διάκριση γυναικείας ερμηνείας έλαβε η Σίσσυ Τουμάση για το «Βάρος της Θάλασσας», που τιμήθηκε επίσης με την διάκριση φωτογραφίας για την δουλειά του Γιώργου Φρέντζου. Το βραβείο σεναρίου αλλά και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη απέσπασε το «Ρουζ» του Κωστή Θεοδοσόπουλου. Όπως είπε ο Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του ελληνικού τμήματος κ. Δημήτρης Χαρίτος, όλες οι αποφάσεις της κριτικής επιτροπής ήταν ομόφωνες.
Το Grand Prix του Διεθνούς Διαγωνιστικού απέσπασε η ταινία «Brotherhood» («Aδελφοσύνη») της Meryam Joobeur (Τυνησία, Καναδάς, Κατάρ, Σουηδία), με θέμα την επιστροφή στο σπίτι ενός νεαρού άντρα ο οποίος πολέμησε στο πλευρό φανατικών Ισλαμιστών. Η διεθνής κριτική επιτροπή τίμησε και μια κυπριακή ταινία, την «Εξομολόγηση» του Ανδρέα Σιεηττάνη, με το νέο βραβείο «#ThisisEU – Ευρωπαϊκές αξίες» από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
(Αναλυτικά όλα τα βραβεία της φετινής διοργάνωσης στη σελ. 14 της εφημερίδας)
«Το Φεστιβάλ με αυτοπεποίθηση να δει το μέλλον και να κάνει τα επόμενα βήματά του»
Η τελετή έναρξης ξεκίνησε με χαιρετισμούς από την πλευρά των διοργανωτών. Τη διαδικασία άνοιξε, όπως συμβαίνει παραδοσιακά, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Αντώνης Παπαδόπουλος, ο οποίος αρχικά ανέφερε δυο λόγια την περιπέτεια υγείας που περνάει. Όπως είπε: «τον αντιμετώπισα και δεν λύγισα» και πρόσθεσε: «Ξέρω πάντα στη ζωή μου να παλεύω. Δεν λύγισα. Δεν τσακίστηκα». Όσον αφορά για το Φεστιβάλ, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι «διεκπεραιώσαμε ένα Φεστιβάλ πλήρως επαγγελματικό και φέτος, χωρίς να επηρεαστεί καθόλου από τη δική μου περιπέτεια. Τα άλλα έρχονται και παρέρχονται».
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, στην τελευταία του διοργάνωση, καθώς πλέον παραδίδει τη σκυτάλη στο διάδοχό του, ευχαρίστησε τους νέους δημιουργούς «που εμπιστεύτηκαν για ακόμη μια χρονιά το Φεστιβάλ της Δράμας», τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή και το Δήμαρχο Δράμας, το προσωπικό του Πολιτιστικού Οργανισμού και τους εθελοντές, καθώς και «τους Δραμινούς και μη αγαπούν το μεγάλο θεσμό της πόλης».
Ευχαριστίες εξέφρασε στο χαιρετισμό του και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Παπαδόπουλο, χαρακτηρίζοντάς τον «ψυχή του Φεστιβάλ». Ακόμη ο κ. Μαμσάκος σημείωσε: «Είμαστε περήφανοι και ευτυχισμένοι συγχρόνως που φτάσαμε στο 42ο σκαλί. Είμαστε πολίτες και συνοδοιπόροι των ιδεών του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, που γέννησε αυτή η μικρή, αλλά ταυτόχρονα και θαυματουργή πόλη. Μεγάλη δόξα για όλους εμάς. Η δόξα αυτή γεννάει όμως μεγάλες ευθύνες, μεγάλες προσδοκίες, μεγαλύτερα όνειρα και θα συνεχίσουμε το ίδιο μαχητές, διεκδικητές και γενναίοι να κάνουμε το εγχείρημα της Σχολής Κινηματογράφου που ξεκινήσαμε, πραγματικότητα. Με τη λήξη του Φεστιβάλ μας είναι βέβαιο ότι η ζωή συνεχίζεται με περισσότερο φως και λάμψη, λιγότερη μοναξιά, περισσότερη ομορφιά, μέσα σε ένα περιβάλλον τέχνης και πολιτισμού, όπως το οραματιζόμαστε για τη ζεστή, ανθρώπινη κοινωνία της πόλης που υπηρετούμε».
Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Νικόλαος Γιατρομανωλάκης δήλωσε εντυπωσιασμένος τόσο από το Φεστιβάλ όσο και από το επίπεδο κάποιων ταινιών που πρόλαβε να παρακολουθήσει. Όπως είπε, «το μέλλον του φορμά του μικρού μήκους προμηνύεται πολύ ευοίωνο. Κι αυτό φαίνεται από διάφορες κινήσεις που γίνονται σε διεθνές επίπεδο», καθώς «αυτή η συμπύκνωση που έχει μια ταινία μικρού μήκους είναι κάτι που ταιριάζει στην εποχή αυτή, στη γενιά, που λειτουργεί και δημιουργεί τώρα, στους ρυθμούς. Κι αυτό ισχύει τόσο για τη μυθοπλασία όσο και για το ντοκιμαντέρ». Ο κ. Γιατρομανωλάκης ανέφερε πως το Φεστιβάλ της Δράμας έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα 42 χρόνια ζωής του και «είναι η στιγμή να συμφιλιωθεί με την επιτυχία του, να αντιληφθεί το ρόλο του και να διαδραματίσει έναν ενισχυμένο ρόλο σε αυτό το νέο πλαίσιο, όπως διαμορφώνεται». «Με αυτοπεποίθηση να δει το μέλλον και να κάνει τα επόμενα βήματά του» πρόσθεσε ο Γ.Γ. Σύγχρονου Πολιτισμού και τόνισε ότι «το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια».
Ο κ. Γιατρομανωλάκης επεσήμανε ότι «πρέπει να χαραχθεί εθνική στρατηγική στην Ελλάδα για τον κινηματογράφο», καθώς «αυτή τη στιγμή η χώρα, με λίγες εξαιρέσεις -το Φεστιβάλ είναι μία από αυτές-, δεν έχει τους θεσμούς εκείνους που πραγματικά αξίζουν στον ελληνικό κινηματογράφο», χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα για όσα είπε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι μόνο «με ριζικές και ουσιαστικές αλλαγές, όχι μόνο αλλαγές προσώπων» και «με τη χάραξη μια ολοκληρωμένης στρατηγικής», «θα μπορέσει να ξεκολλήσει ο ελληνικός κινηματογράφος, όχι τόσο από την πλευρά των δημιουργών, όσο από την πλευρά των υπολοίπων που οφείλουμε να πράττουμε σε αυτό τον χώρο».
Σχετικά με τη νέα θέση του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, ο κ. Γιατρομανωλάκης έκανε λόγο για «ένα σημαντικό πρώτο βήμα», καθώς «η πολιτεία κοιτάζει με έναν άλλο τρόπο, με ένα άλλο ενδιαφέρον, με μια άλλη βαρύτητα, κομμάτια που κάποιες φορές, χωρίς πρόθεση, επισκιάζονταν η πολύ σημαντική, η πολύ βαριά, πολιτιστική κληρονομιά που διαθέτει η χώρα».