ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

 

Το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας εκδίδει για το έτος 2020 και για 11η συνεχή χρονιά ημερολόγιο τοίχου, που το αφιερώνει στον «παραδοσιακό γάμο στη Δράμα».

Ο Γάμος παραμένει ακόμη και σήμερα ζωτικός θεσμός για τις τοπικές μας κοινωνίες, προσδιορίζει δε την κοινωνικά αναγνωρισμένη ένωση δύο αλλόφυλων προσώπων επισφραγίζοντας τη νόμιμη γενετήσια ένωση η οποία οδηγεί στη δημιουργία μιας οικογένειας.

Το όλο τελετουργικό την παλιότερη εκείνη εποχή δεν αποσκοπούσε τόσο στην αισθητοποίηση της ψυχικής ένωσης των παντρεμένων αλλά ήταν προσανατολισμένο στην υλική ευημερία της οικογένειας και την γονιμότητα της γυναίκας.

Ήταν ένα σημαντικό γεγονός, ένα ορόσημο ζωής των δύο ανθρώπων που πολύ πιθανόν να μην γνωρίζονταν και ακόμη ούτε καν να είχαν ιδωθεί αν κατάγονταν από διαφορετικά χωριά.

Το γεγονός ζούσαν έντονα όχι μόνο οι μελλόνυμφοι και οι στενοί συγγενείς με τα περιβάλλοντά τους αλλά και σύσσωμη η τοπική κοινωνία με κέφι, χαρά και πολυήμερο γλέντι με χορούς.

Τις διεργασίες και τα έθιμα αυτά με τα διάφορα στάδιά τους (προξενιό, τέλος συνοικεσίου, αρραβώνας, προετοιμασίες για το γάμο, το γλέντι της παραμονής, το στόλισμα του γαμπρού και της νύφης, ο δρόμος προς την εκκλησία, τραγούδια, κ.α.) προσπαθούσαν όλοι να τα τηρήσουν με σχολαστική ακρίβεια καθώς πίστευαν ότι αν δεν γίνουν όπως πρέπει δεν πρόκοβε το νέο σπιτικό που θα στερεωνόταν με τον γάμο αυτό, περιγράφονται δε στις επιμέρους σελίδες του ημερολογίου μας.

Έθιμα με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, πρακτικές πολιτισμού που διατηρούνται.

Παραδόσεις δεμένες με την πατρώα γη μας που διαρκούν αναλλοίωτες και σαγηνεύουν με τον χαρακτήρα και το βαθύτερο νόημά τους καθώς επισφραγίζουν τη συνέχειά μας.

Συνήθειες άρρηκτα δεμένες με τις ρίζες του τόπους μας, τις κοινότητές μας, που ακόμη φιλοτιμούνται και συγκλονίζουν με την απλότητα μα και την τελειότητά τους!

Η παράδοσή μας ως συλλογική Μνήμη είναι ακόμη ζωντανή και δίνει το ισχυρό παρών της με την κουλτούρα της καθημερινότητας, τα ποικίλα χωροχρονικά του κύκλου ζωής δρώμενά μας, τους χορούς και τα τραγούδια μας σε κύκλους και σε ζεύγη, νέοι και γέροι μαζί, χορεύουν και χορεύοντας με τη συνοδεία των παραδοσιακών μας οργάνων υμνούν τον τόπο και την ρίζα μας και είναι αυτό το ίδιο χαρακτηριστικό γνώρισμα που μας ενώνει.

Με αυτόν τον τρόπο επιλέξαμε να σας ευχηθούμε και φέτος Χρόνια Πολλά. Σας ευχόμαστε ολόψυχα το 2020 να σας χαρίσει υγεία, ευτυχία και δημιουργικότητα.

Το ημερολόγιο μπορείτε να το αναζητήσετε στους Πολιτιστικούς Συλλόγους Καλής Βρύσης, Μοναστηρακίου, Ξηροποτάμου, Παγονερίου, Πετρούσας, Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» και Πύργων.

 

O Πρόεδρος

Ιωάννης Παπουτσής