ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

Τα πολιτικά τζάκια που καίνε (σ)τη χώρα (Reporter.gr). Η κατάσταση αυτή λίγο διαφέρει από την Αριστοκρατία του Μεσαίωνα ή την αντίστοιχη «Φαναριώτικη», μόνο που λιγότερα είναι τα φανταχτερά αλλά εξίσου σημαντικά αξιώματα «αριστοκρατία – αχρηστοκρατία». Από τις αναδημοσιεύσεις άρθρων: Ιστορικά και Εθνικά θέματα.

ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΙΚΟ

Συνεχίζουμε με την τρίτη Οικογένεια που είναι στα έδρανα του Ελληνικού Κοινοβουλίου πάνω από 80 έτη.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (ο παππούς 1897-1960). Αρχίζει την πολιτική Οικογένεια από την Λακωνία. Νομικός – πολιτικός. 1921-1922 υποδιοικητής της Ανατ. Θράκης. Μετά την Κατοχή δικηγόρος του δοσίλογου Πρωθυπουργού Ι. Ράλλη, του ιδρυτή των δοσιλόγων Ταγμάτων Ασφαλείας. Μετά τον ναζιστικό ζυγό λοιπόν πέτυχε την αθώωση του 90% των δοσιλόγων. Μαζί με τους Άγγλους συνεργάτες εξόντωναν τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Ανταμείφθηκε γι’ αυτό ως Βουλευτής 1946-1950 με το Λαϊκό Κόμμα του Τσαλδάρη, που το 1958 συγχωνεύτηκε με την ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή (αναδημοσιεύσεις ίντερνετ).

Ιωάννης Βαρβιτσιώτης (γενν. 1933). Γιος του Μιλτιάδη με τρία παιδιά. Πολιτικός επί 48 έτη. 1961 πρώτη φορά Βουλευτής με ΕΡΕ. 1963-1964 πάλι Βουλευτή με τη βοήθεια του φίλου του Γ. Ράλλη (γιού του Ιωάννη), του αρχηγού της Ν.Δ. και αργότερα Πρωθυπουργού. Λίστα μεγάλη με αξιώματα: Υφυπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Εμπορίου, Εθνικής Παιδείας, Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύνης, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από 1985-86. Αντιπρόεδρος Ν.Δ. (1994-97). Από 1998-2010 ήταν Πρόεδρος Ινστιτούτου Κ. Καραμανλή. 2009 εγκαταλείπει την πολιτική. Στο βιβλίο του για το Σκοπιανό αναφέρει για τους χειρισμούς το 1992 επί Υπουργού Σαμαρά: «θεωρώ ότι (…) η Ελληνική πλευρά αποδείχθηκε δραματικά ανέτοιμη».

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (γενν. 1969, άγαμος). Ο νεότερος γόνος της οικογένειας. Δικηγόρος. Βουλευτής 2000, 2004, 2007, 2009, Υφυπουργός Εξωτερικών, μέλος Άμυνας Ε.Ε., 2012 Πρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας. 2013 Υπουργός Ναυτιλίας.

Στην Εισαγγελία υπάρχει επώνυμη καταγγελία χρηματισμού, δώρα (!!!) από εφοπλιστές, ώστε να διατηρηθεί η προνομιακή μεταχείριση της φορολογίας. Νόμος είναι το δίκαιο των εφοπλιστών. «Λειτουργώ ως εκπρόσωπος εθνικών συμφερόντων», είπε (εφημ. «Παραπολιτικά»). 2014 Τραγωδία στο Φαρμακονήσι με πρόσφυγες και ο ίδιος μιλούσε για «αντικείμενο χαζής εκμετάλλευση» («Κουτί Πανδώρας»). Την ώρα που χιλιάδες ελληνικές οικογένειες δεν έχουν να φάνε ο Μιλτιάδης μας εξηγεί στην TV ότι χρεοκοπία είναι να μην μπορεί να κατεβάσει εφαρμογές στο κινητό του. 2017 υπάρχει παραπεμπτικό βούλευμα εις βάρος του. Εκδίκαση για αγοραπωλησία κτημάτων, ζημία μεγάλη για το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά ο ίδιος του «κρύφτηκε» πίσω από την βουλευτική ασυλία (Newsbomb.gr).

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν: Αξίζει να δώσουμε την ψήφο μας σε κάποιους μόνο και μόνο επειδή διαθέτουν επίθετο με μακρά πολιτική παράδοση; Όχι βέβαια και σε αυτό συμφωνείτε όλοι σας, είμαι σίγουρη.