ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ Η ΔΡΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΤΑ ΝΕΡΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΙΝΤΡΙΒΑΝΙΑ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΚΟΙΝΟΥ (ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ, ΠΛΑΤΕΙΑ, ΑΝΑΠΛΑΣΗ) ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Τα μοναδικά εν λειτουργία σιντριβάνια με πίδακες νερού στο κέντρο της Δράμας βρίσκονται στον προαύλειο χώρο του Διοικητηρίου και στο Πάρκο Κυπρίων Αγωνιστών και λειτουργούν χάρη στον πρ. Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γ. Παπαδόπουλο
Η πόλη της Δράμας με τις αξιοζήλευτες φυσικές της ομορφιές είναι απόλυτα συνυφασμένη στη συνείδηση όχι μόνο των κατοίκων της, αλλά και όλων των Ελλήνων, με το νερό. Κι αυτό συμβαίνει εύλογα καθώς βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι ακόμα και στο κέντρο της πόλης (δημοτικός κήπος) ή λίγα μέτρα από αυτό (περιοχή Αγίας Βαρβάρας) υπάρχουν άφθονα ύδατα, ακόμη και τρεχούμενα, τα οποία δημιουργούν πανέμορφες εικόνες, ενώ ειδικά τους θερινούς μήνες αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών και κατοίκων, οι οποίοι αναζητούν στιγμές δροσιάς και απόλαυσης χαμηλότερων θερμοκρασιών.
Κι ενώ θα ανέμενε κανείς, με βάση την κοινή λογική, ότι θα γίνονταν προσπάθειες για ακόμη μεγαλύτερη ανάδειξη των νερών της πόλης, του φυσικού στοιχείου δηλαδή που συνδυαστικά με το πράσινο, αποτελούν το απόλυτο σήμα κατατεθέν της Δράμας, εντούτοις φαίνεται να μην καταγράφονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Ίσως αν υπήρχε λίγο περισσότερο μεράκι και ενδιαφέρον από πλευράς διοικούντων η κατάσταση να ήταν διαφορετική…
Ένας άμεσος τρόπος ανάδειξης του υδάτινου στοιχείου είναι η λειτουργία σιντριβανιών, τα οποία αποτελούν τόσο χώρους προσέλκυσης ενδιαφέροντος κοινού όσο και σημεία δημιουργίας καλαίσθητων εικόνων, οι οποίες στη σημερινή εποχή της απόλυτης επικράτησης του διαδικτύου μπορούν να «ταξιδέψουν» μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και να αποτελέσουν άμεση διαφήμιση μιας περιοχής.
Κι όμως, ενώ η Δράμα έχει λάβει επάξια τον χαρακτηρισμό της πόλης των νερών, τα σιντριβάνιά της στα κεντρικά σημεία συγκέντρωσης κοινού (δημοτικός κήπος, πλατεία Ελευθερίας και περιοχή της Ανάπλασης), όχι μόνο δεν είναι σε λειτουργία, αλλά ούτε καν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, συντηρημένα και περιποιημένα, για να προσφέρουν τέρψη στους πολίτες.
Ενώ, λοιπόν, θα περίμενε κάποιος τα σιντριβάνια της πόλης της Δράμας να βρίσκονται σε λειτουργία για να προσφέρουν ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα σε κατοίκους και επισκέπτες, ειδικά αυτή την εποχή που η άνοδος της θερμοκρασίας επιτρέπει σε όλους να επιζητούν και να πραγματοποιούν με μεγαλύτερη ευκολία βόλτες στις ομορφιές της πόλης, δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Πέρασε η Πασχαλινή εορταστική περίοδος και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, κατά τη διάρκεια των οποίων πολλοί Δραμινοί επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη, και αντί να τους δοθεί η ευκαιρία, μαζί με τους μόνιμους κατοίκους της Δράμας, να χαρούν όμορφες εικόνες της πόλης που αγαπούν, αντίθετα αντίκρισαν απογοητευτικές εικόνες εγκατάλειψης.
Το σιντριβάνι στο άγαλμα της Νίκης, στην περιοχή της Ανάπλασης, το οποίο κατασκευάστηκε για την επέτειο των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Δράμας, βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Σπασμένα ή λερωμένα μάρμαρα και παντελής απουσία νερού συνθέτουν μια εικόνα για την οποία κανείς δεν μπορεί να είναι υπερήφανος. Κι όλα αυτά σε μια περιοχή, η οποία, ειδικά όταν ανέβει η θερμοκρασία, αποτελεί πρώτη επιλογή για οικογένειες και παιδιά για να ψυχαγωγηθούν, ενώ παράλληλα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όσων επιθυμούν να αθληθούν, παίζοντας σε ερασιτεχνικό επίπεδο στα γηπεδάκια που υπάρχουν ή τρέχοντας και περπατώντας κατά μήκος του δρόμου.
Λίγο καλύτερη είναι η κατάσταση στο κεντρικό σιντριβάνι στο δημοτικό κήπο, καθώς εκεί υπάρχει νερό, χωρίς πίδακες. Όμως η εικόνα του νερού γεμάτο με φύλλα είναι σίγουρο ότι δεν ικανοποιεί αισθητικά τον επισκέπτη. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο άλλο, μικρότερο, σιντριβάνι στον δημοτικό κήπο. Ως γνωστόν, ο δημοτικός κήπος της Δράμας αποτελεί τόπο με υψηλή επισκεψιμότητα, όχι μόνο κατά την περίοδο της Ονειρούπολης, τον Δεκέμβριο και τις αρχές Ιανουαρίου κάθε χρόνου, αλλά και τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς δεν νοείται επισκέπτης της Δράμας να μην τον διασχίσει και να φωτογραφηθεί σε αυτόν, όπως και την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας.
Όσον αφορά το σιντριβάνι στην κεντρική πλατεία της πόλης, αυτό έχει να λειτουργήσει εδώ και χρόνια και δυστυχώς δεν διαφαίνεται καμία προοπτική για να συμβεί αυτό, έτσι ώστε να ομορφύνει το πιο κεντρικό σημείο της Δράμας. Το συγκεκριμένο σιντριβάνι φέρεται να λειτούργησε για σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ανακατασκευή της πλατείας Ελευθερίας, όμως στη συνέχεια η λειτουργία του σταμάτησε, με την εξέλιξη αυτή να αποδίδεται σε τεχνικά προβλήματα, για τα οποία όμως δεν φαίνεται να έχει γίνει κάποια προσπάθεια επίλυσής τους. Ουσιαστικά, εφόσον η κεντρική πλατεία της Δράμας αποκτούσε ένα εν λειτουργία σιντριβάνι, θα αποτελούσε ακόμη ένα σημείο προσέλκυσης επισκεπτών, δημιουργώντας ένα βασικό τρίπολο μαζί με τον δημοτικό κήπο και την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, πέρα από τις υπόλοιπες ομορφιές που υπάρχουν και σε άλλα λιγότερα κεντρικά σημεία της πόλης.
Όλα τα προαναφερθέντα σιντριβάνια ανήκουν στη δικαιοδοσία του Δήμου Δράμας, από πλευράς του οποίου κατά καιρούς έχουν καταβληθεί προσπάθειες για τα σιντριβάνια στο Άγαλμα της Νίκης και στον δημοτικό κήπο, έτσι ώστε να έχουν την εικόνα που αρμόζει σε μια σύγχρονη πόλη, χωρίς όμως μόνιμο αποτέλεσμα…
Το εν λειτουργία σιντριβάνι στον αύλειο χώρο της Π.Ε. Δράμας
Ουσιαστικά σε όλο το κέντρο της Δράμας, από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι και το Διοικητήριο, μόνο δύο σιντριβάνια βρίσκονται σε λειτουργία με αναδυόμενους πίδακες νερού, αυτό στον περιβάλλοντα χώρο του Διοικητηρίου και ένα από τα δύο στο πάρκο Κυπρίων Αγωνιστών. Βέβαια, οι συγκεκριμένοι χώροι, στη συνέχεια της περιοχής της Ανάπλασης, δεν αποτελούν σημεία μαζικής συγκέντρωσης κοινού και επιλέγονται κυρίως από άτομα νεαρής ηλικίας.
Το σιντριβάνι στον περιβάλλοντα χώρο του Διοικητηρίου τέθηκε σε λειτουργία πριν από μερικούς μήνες, μετά από δέκα και πλέον χρόνια, δημιουργώντας μια πανέμορφη εικόνα ειδικά τις βραδινές ώρες για όσους διέρχονται από τη συγκεκριμένη περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ανάμεσα στο πλήθος παρεμβάσεων ουσίας που πραγματοποίησε ή δρομολόγησε κατά τη διάρκεια της θητείας του, ήταν και ο ευπρεπισμός του περιβάλλοντος χώρου του Διοικητηρίου, έτσι ώστε η όλη εικόνα να ανταποκρίνεται στο διοικητικό κέντρο της Δράμας. Σε αυτό το πλαίσιο είχαν πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις στα πεζοδρόμια πέριξ του Διοικητηρίου, καθαρισμός και τοποθέτηση νέου αγωγού για τα όμβρια ύδατα από τα φρεάτια του πάρκινγκ του Διοικητηρίου, παρεμβάσεις καλλωπισμού του πρασίνου και κλαδέματος των δέντρων στη βόρεια πλευρά του Διοικητηρίου, τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα περιμετρικά του Διοικητηρίου, καθαρισμός με υδροβολή όλων των μαρμάρων των αγαλμάτων και των σιντριβανιών, ένα εκ των οποίων τέθηκε και σε λειτουργία στα τέλη του 2021.
Τα σιντριβάνια στο πάρκο των Κυπρίων Αγωνιστών
Στην ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας ανήκουν και τα δύο σιντριβάνια στο Πάρκο Κυπρίων Αγωνιστών, στην περιοχή απέναντι από το Διοικητήριο. Τα δύο αυτά σιντριβάνια καθαρίστηκαν στο πλαίσιο εργολαβίας, η οποία ξεκίνησε να εκτελείται επί θητείας Γιώργου Παπαδόπουλου και έχει χρόνο ολοκλήρωσης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, ένα από τα δύο σιντριβάνια έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία, ενώ και για το άλλο αναμένεται σύντομα να συμβεί το ίδιο.
Δηλαδή, εφόσον ο σχεδιασμός φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί από την αλλαγή Διοίκησης στην Π.Ε. Δράμας, σε μια απόσταση λίγων μέτρων, εκατέρωθεν της οδού Εθνικής Αμύνης, στο ύψος του Διοικητηρίου, θα υπάρχουν εν λειτουργία τρία σιντριβάνια, αναδεικνύοντας, έστω και μερικώς, ότι η Δράμα επάξια κατέχει τον τίτλο της πόλης των νερών.