ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΩΝ ΚΕΡΚΙΔΩΝ ΠΛΗΡΩΣ ΣΤΕΓΑΣΜΕΝΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ «ΚΛΕΙΣΤΗΣ» ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

 

Σε μια σύγχρονη αθλητική υποδομή θα μετατραπεί το Δημοτικό Στάδιο «Αλέκος Φρούσιος» της Δράμας, καθώς θα καθαιρεθούν οι υφιστάμενες κερκίδες και θα κατασκευαστούν νέες πλήρως στεγασμένες, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί και αίθουσα προθέρμανσης (κάτω από τις νέες κερκίδες), ώστε να μπορούν να προπονούνται οι αθλητές του στίβου ακόμη κι όταν οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα στη Δράμα ανακοινώθηκε η ένταξη για χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του έργου «Αναβάθμιση – εκσυγχρονισμός υποδομών Δήμου Δράμας» συνολικού προϋπολογισμού 10.374.361,99. Υποέργο του συνολικού έργου είναι η «Κατασκευή κερκίδων και αίθουσας προθέρμανσης του Δημοτικού Σταδίου “Αλέκος Φρούσιος” (πρώην Εθνικό) Δράμας», συνολικού προϋπολογισμού 5.871.400 ευρώ.

Η μελέτη για το συγκεκριμένο έργο εκπονήθηκε με χρηματοδότηση από τον Δραμινό εφοπλιστή κ. Άρη Θεοδωρίδη, ιδρυτή και εμπνευστή της ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ», και αποτέλεσε δωρεά προς τον Δήμο Δράμας.

Μάλιστα, στο πλαίσιο προτεραιοποίησης των προτάσεων του Δήμου Δράμας για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το έργο «Αναβάθμιση – εκσυγχρονισμός υποδομών Δήμου Δράμας», όπου περιλαμβάνονται ως υποέργο και οι παρεμβάσεις στο Δημοτικό Στάδιο, τοποθετήθηκε πρώτο στη σχετική λίστα, μετά από ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δράμας (18 Μαΐου 2021). Η συγκεκριμένη διαδικασία ήταν αναγκαία, καθώς λόγω πληθώρας προτάσεων για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», τέθηκε όριο σε κάθε Δήμο σύμφωνα με πληθυσμιακά κριτήρια. Έτσι, ο Δήμος Δράμας (με πλαφόν τα 22 εκ. ευρώ) προχώρησε στην προτεραιοποίηση των προς χρηματοδότηση έργων του, προτάσσοντας την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό συγκεκριμένων υποδομών του.

Τι προβλέπεται γα το Δημοτικό Στάδιο «Α. Φρούσιος»

Το έργο στο Δημοτικό Στάδιο «Αλέκος Φρούσιος» αφορά την καθαίρεση των υφιστάμενων κερκίδων και την κατασκευή νέων, οι οποίες θα είναι πλήρως στεγασμένες. Παράλληλα, κάτω από τον χώρο των κερκίδων, θα δημιουργηθεί αίθουσα προθέρμανσης για τους αθλητές του στίβου, οι οποίοι θα μπορούν να προπονούνται ακόμη και όταν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, η κατασκευή του έργου περιλαμβάνει την δημιουργία κτηριακών εγκαταστάσεων κερκίδων, χώρους αποδυτηρίων, με πρόβλεψη στα αποδυτήρια για ΑΜΕΑ, βοηθητικούς χώρους (ιατρείο, φυσιοθεραπευτήριο, χώρος ελέγχου Doping, χώρους δημοσιογραφικών θεωρείων) και τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό για τη λειτουργία τους. Επίσης περιλαμβάνεται διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, κυρίως προς την οδό Λούρου από όπου και θα υπάρχουν οι κύριες είσοδοι των εγκαταστάσεων, καθώς και η καθαίρεση των υφιστάμενων κερκίδων.

Μετά από την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, το Δημοτικό Στάδιο «Αλέκος Φρούσιος» θα μετατραπεί σε μια σύγχρονη αθλητική υποδομή, η οποία θα μπορεί να φιλοξενεί αγώνες κατηγοριών επαγγελματικών πρωταθλημάτων, αλλά ακόμη και διεθνείς αγώνες. Επιπλέον, επιλύεται μετά από πολλές δεκαετίες το πρόβλημα που υπήρχε με τις κερκίδες, καθώς εδώ και περίπου 20 χρόνια, κατά καιρούς, υπήρχαν απαγορεύσεις για παρουσία κοινού είτε σε μέρος είτε στο σύνολό τους. Εξάλλου, από το 2005 υπάρχει γνωμοδότηση από την Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σύμφωνα με την οποία συγκεκριμένα διαζώματα είναι ακατάλληλα προς χρήση. Όπως είναι γνωστό, οι κερκίδες του σταδίου πρωτοκατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1930 και μετά από τόσα χρόνια είναι εύλογο όχι μόνο να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις, αλλά, έχοντας υποστεί τη φθορά του χρόνου, να είναι επικίνδυνες προς χρήση.

Οι εξελίξεις δικαίωσαν την Αντιδήμαρχο Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Δράμας Α. Τόλιου

Οι πρόσφατες εξελίξεις, με την ανακοίνωση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, της χρηματοδότησης του έργου για το Δημοτικό Στάδιο «Αλέκος Φρούσιος», μεταξύ όλων όσων ακόμη ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Δράμα, δικαίωσαν την Αντιδήμαρχο Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Δράμας κυρία Αναστασία Τόλιου.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Εργασία… συν» (Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022, αρ. φύλλου 740), η κα Τόλιου είχε εκφράσει την αισιοδοξία της πως «το 2022 θα είναι η χρονιά του Αθλητισμού» και ήδη από τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου, ανακοινώθηκε η ένταξη ενός σημαντικού έργου για μια αθλητική εγκατάσταση του Δήμου Δράμας, η οποία αναβαθμίζεται πλήρως.

Μιλώντας στην «Εργασία… συν» η κα Τόλιου είχε υπογραμμίσει πως «η Δράμα αξίζει σύγχρονες αθλητικές υποδομές», ενώ για το Δημοτικό Στάδιο ανέφερε πως το «το ενδιαφέρον μας για την αναβάθμιση του δημοτικού σταδίου “Αλέκος Φρούσιος” είναι τεράστιο και αναμφισβήτητο», προσθέτοντας πως «το μεγάλο μας όραμα» θα ικανοποιηθεί με την κατασκευή νέων κερκίδων και τη δημιουργία ενός πολυχώρου εκγύμνασης για αθλητές στίβου, ένα έργο το οποίο «αποτελεί για τη Δημοτική μας Αρχή την πρώτη προτεραιότητα».

Μέσα στο 2022 ολοκληρώνεται η αλλαγή του ταρτάν στο Δημοτικό Στάδιο

Πέρα από το έργο της κατασκευής νέων κερκίδων και της αίθουσας προθέρμανσης στο Δημοτικό Στάδιο «Αλέκος Φρούσιος», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ένα ακόμη έργο, το οποίο συμβάλλει στην αναβάθμιση της συγκεκριμένης αθλητικής εγκατάστασης υλοποιείται από πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα, με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» υλοποιείται το έργο της αλλαγής του ταρτάν στο Δημοτικό Στάδιο της Δράμας.

Οι εργασίες τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχουν διακοπεί, λόγω των καιρικών συνθηκών. Πάντως, ήδη ο ανάδοχος εργολάβος έχει ολοκληρώσει την αποξήλωση του παλιού και φθαρμένου τάπητα, τα τμήματα του οποίου έχουν μεταφερθεί εκτός του σταδίου, και έχει ξεκινήσει την τοποθέτηση μέρους από το νέο τάπητα.

Η αρχική συμβατική προθεσμία περαίωσης του έργου ήταν στις Δεκεμβρίου 2021, όμως η ανάδοχος εταιρεία, όπως δικαιούνταν βάσει νόμου, έκανε χρήση εξάμηνης παράτασης και η νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης της αντικατάστασης του ταρτάν είναι στις 9 Ιουνίου 2022. Σχετική ομόφωνη απόφαση για να δοθεί η παράταση λήφθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας (22 Νοεμβρίου 2021), μετά από θετική εισήγηση από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Πάντως, μέσα στην τρέχουσα χρονιά το νέο ταρτάν υψηλών προδιαγραφών θα παραδοθεί προς χρήση για τους αθλητές του στίβου.