ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ

 

  • Γιώργος Κύρτσης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Δράμας: «Ο Εμπορικός Σύλλογος κάλεσε όλους τους φορείς της Δράμας για να αναπτύξουμε το θέμα του Νοσοκομείου και να δούμε το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην υποστελέχωση των γιατρών και των νοσηλευτών»
  • Ιάκωβος Σιρλατζής, Πρόεδρος Σωματείου Νοσηλευτικού Προσωπικού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: «Ο κάθε πολίτης να έρθει κοντά μας για να γίνει η φωνή μας ακόμη μεγαλύτερη, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να δοθεί μια οριστική λύση»
  • Γιάννης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Δράμας: «Κάτω από τις δικές μας πιέσεις, κάτω από την ένωση όλων των σωματείων και των φορέων, θα μπορέσουμε το επόμενο διάστημα να καταφέρουμε να κερδίσουμε κάτι όσον αφορά τα κίνητρα που ζητάμε για την στελέχωση, που είναι το κύριο πρόβλημα του Νοσοκομείου της Δράμας»
  • Γιώργος Κατσίλης, Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Γ.Ν. Δράμας: «Το πάγιο αίτημα είναι το Νοσοκομείο να γίνει άγονο. Το άγονο Νοσοκομείο προσφέρει οικονομικά και επαγγελματικά κίνητρα σε νέους συναδέλφους… Η επαρχία γενικότερα χρειάζεται περισσότερα κίνητρα και πιο γενναία κίνητρα για να έρθουν νέοι γιατροί να δουλέψουν»
  • Αποφασίστηκε η δημιουργία επιτροπής η οποία θα συντάξει υπόμνημα με τα αιτήματα που υπάρχουν για το Νοσοκομείο – Θα ακολουθήσει συλλογή υπογραφών από φορείς, συλλόγους και σωματεία, καθώς και συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς της αυτοδιοίκησης και τους τρεις Βουλευτές του Νομού Δράμας – Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, στον οποίον θα παραδοθεί το υπόμνημα – Εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα πραγματοποιηθούν δυναμικές κινητοποιήσεις

Ευρεία σύσκεψη σωματείων, συλλογών και φορέων, με θέμα το Νοσοκομείο της Δράμας, πραγματοποιήθηκε, μετά από πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, το απόγευμα της Δευτέρας 13 Νοεμβρίου 2023.

Ουσιαστικά η συγκεκριμένη συνάντηση, στην οποία καταγράφηκε μεγάλη συμμετοχή σωματείων, συλλογών και φορέων, είναι η απαρχή μιας προσπάθειας κινητοποίησης της ίδιας της τοπικής κοινωνίας για να ασκηθεί πίεση, ώστε να δοθούν μόνιμες λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, με κυριότερο αυτό της υποστελέχωσης από ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Παρόντες στη σύσκεψη στο Δημαρχείο ήταν οι τρεις Πρόεδροι των σωματείων εργαζομένων στο Νοσοκομείο, κ. Γιώργος Κατσίλης, Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών, κ. Ιάκωβος Σιρλατζής, Πρόεδρος Σωματείου Νοσηλευτικού Προσωπικού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, οι οποίοι ενημέρωσαν αναλυτικά τους παρευρισκόμενους για τα προβλήματα του νοσηλευτικού ιδρύματος της Δράμας.

Σε δηλώσεις του για την πραγματοποίηση της σύσκεψης ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργο Κύρτσης ανέφερε: «Ο Εμπορικός Σύλλογος κάλεσε όλους τους φορείς της Δράμας για να αναπτύξουμε το θέμα του Νοσοκομείου και να δούμε το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην υποστελέχωση των γιατρών και των νοσηλευτών. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι έχει γίνει ενεργειακή αναβάθμιση στο Νοσοκομείο και έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό πλέον για να λειτουργήσει το Νοσοκομείο, απλά έχουμε υποστελέχωση. Ο σκοπός που κάνουμε αυτή την εκδήλωση είναι για να μας ενημερώσουν οι αρμόδιοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και από εκεί και πέρα θέλουμε να δημιουργήσουμε μια επιτροπή με όλους τους φορείς της Δράμας και σε συνεργασία με τους τρεις Βουλευτές της Δράμας να κινηθούμε προς το Υπουργείο και να καταθέσουμε το υπόμνημα που θα ετοιμάσουμε. Από εκεί και πέρα, ευελπιστούμε να το δεχτεί, να αντιληφθεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και να βοηθήσει στη στελέχωση του Νοσοκομείου μας. Θέλουμε να δώσει κίνητρα στους γιατρούς κατά βάση».

Μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο Πρόεδρος Σωματείου Νοσηλευτικού Προσωπικού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Ιάκωβος Σιρλατζής επεσήμανε: «Είμαστε εδώ, μετά από κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου, κα τα τρία σωματεία μαζί, γιατρών, νοσηλευτών και σωματείο εργαζομένων, για να ενημερώσουμε συλλόγους και τον Εμπορικό Σύλλογο για το πρόβλημα του Νοσοκομείου που είναι η υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό και σε μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και σε λοιπό μόνιμο προσωπικό του Νοσοκομείου. Μπορεί, όσον αφορά το κομμάτι το νοσηλευτικό, να έχουμε μεγάλο αριθμό συμβάσεων, αλλά λείπουν από τον οργανισμό 99 θέσεις συνολικά μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού. Έχουν γίνει προσπάθειες όσον αφορά τη βελτίωση κτιριακών εγκαταστάσεων, εσωτερικών χώρν του Νοσοκομείου, μηχανήματα, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. Πολύ καλό αυτό. Αλλά όλα αυτά χωρίς το απαραίτητο προσωπικό δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν στον βαθμό που θέλουμε». Όπως επεσήμανε ο κ. Σιρλατζής, «κινήσεις γίνονται συνέχεια και από τα τρία σωματεία. Έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πάρα πολλές κινήσεις για να ενημερώσουμε τον κόσμο, το Υπουργείο, την 4η ΥΠΕ, σχετικά με το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου. Είμαστε εδώ για να ενημερώσουμε και στην ουσία να αναλάβει και ο κάθε πολίτης μαζί να έρθει κοντά μας για να γίνει η φωνή μας ακόμη μεγαλύτερη, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να δοθεί μια οριστική λύση».

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος δήλωσε: «Μετά από μια πρωτοβουλία που πήρε ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας, ζήτησε συνάντηση και πραγματοποιήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου της Δράμας. Του μεταφέραμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο. Επί της ουσίας του παραδώσαμε την επιστολή που στείλαμε στον ίδιο τον Υπουργό. Μάλιστα τη δώσαμε και ιδιοχείρως. Όπως και του δώσαμε και το δελτίο τύπου που έβγαλε πρόσφατα ο Σύλλογος Νοσοκομειακών Γιατρών». Σχετικά με τη σύσκεψη, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε: «Αρχικό σκοπό έχει να ενημερωθεί όλη η κοινωνία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο της Δράμας. Θεωρούμε ότι είναι μια περίοδος πολιτικών αποφάσεων και μπορούμε να αποσπάσουμε μέσα από τις δικές μας πιέσεις. Ήδη καταφέραμε να κρατήσουμε τη ΜΕΘ ανοιχτή. Νομίζω ότι κάτω από τις δικές μας πιέσεις, κάτω από την ένωση όλων των σωματείων και των φορέων, θα μπορέσουμε το επόμενο διάστημα να καταφέρουμε να κερδίσουμε κάτι όσον αφορά τα κίνητρα που ζητάμε για την στελέχωση, που είναι το κύριο πρόβλημα του Νοσοκομείου της Δράμας».

Τέλος, ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Γιώργος Κατσίλης, στις δηλώσεις του, σημείωσε: «Βρισκόμαστε στο Δημαρχείο, μετά από κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, για να μιλήσουμε για τα προβλήματα του Νοσοκομείου, που λίγο πολύ είναι γνωστά, έχουν ξαναειπωθεί. Μιλάμε για μια υποστελέχωση η οποία έχει φτάσει κάποιες πτέρυγες του Νοσοκομείου σε οριακή λειτουργία και κρίνεται επισφαλής με αυτό τον τρόπο η λειτουργία και η εφημέρευση και των συγκεκριμένων τμημάτων, αλλά και κατ’ επέκταση του Νοσοκομείου. Θέλουμε και ελπίζουμε ότι μετά από κάποιες πιο συλλογικές ενέργειες, θα υπάρξουν λύσεις που μπορούν να δοθούν και κεντρικά και να βοηθήσουμε στην επίλυση τέτοιων προβλημάτων». Απαντώντας σε ερώτηση για το ποια κίνητρα πρέπει να δοθούν, ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις σε γιατρούς, ο κ. Κατσίλης ανέφερε: «Το πάγιο αίτημα είναι το Νοσοκομείο να γίνει άγονο. Το άγονο Νοσοκομείο προσφέρει οικονομικά και επαγγελματικά κίνητρα σε νέους συναδέλφους. Ναι με υπήρξε κάποια αύξηση στο νέο μισθολόγιο, όπως αυτό έχει αποφασιστεί παρόλα αυτά δεν είναι ικανή να προσελκύσει νέους γιατρούς στην επαρχία. Η επαρχία γενικότερα χρειάζεται περισσότερα κίνητρα και πιο γενναία κίνητρα για να έρθουν νέοι γιατροί να δουλέψουν».

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η δημιουργία επιτροπής με 10 μέλη, στην οποία μπορούν να προστεθούν και όσοι ακόμη επιθυμούν. Σκοπός είναι η σύνταξη ενός πλήρους υπομνήματος, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους, με τα αιτήματα που υπάρχουν για το Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συγκέντρωση υπογραφών από φορείς, συλλόγους και σωματεία, έτσι ώστε το υπόμνημα να λάβει πανδραμινό χαρακτήρα. Παράλληλα, η επιτροπή θα προχωρήσει σε συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς της αυτοδιοίκησης και τους τρεις Βουλευτές του Νομού Δράμας. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στον οποίον θα παραδοθεί το υπόμνημα. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα σε εύλογο χρονικό διάστημα, να ακολουθήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις. Παράλληλα, λήφθηκε απόφαση οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, συλλόγων και σωματείων να συμμετάσχουν σε κινητοποίηση στο Νοσοκομείο στις 30 Νοεμβρίου, ημέρα πανελλαδικής κινητοποίησης των ιατρών των νοσοκομείων όλης της χώρας.

Η τοποθέτηση του Εμπορικού Συλλόγου

Εισαγωγικά στη σύσκεψη τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργος Κύρτσης, ο οποίος ανέφερε εν συντομία τους τρεις λόγους για τους οποίους λήφθηκε η πρωτοβουλία πραγματοποίησης της συνάντησης.

Όπως είπε, πρώτος λόγος είναι «να ενημερωθούμε όλοι από τους αρμόδιους φορείς για τις ανάγκες του Νοσοκομείου». Ο δεύτερος λόγος είναι «να δημιουργήσουμε μια επιτροπή κοινής αποδοχής η οποία θα συντάξει ένα υπόμνημα που θα συνυπογράψουμε όλοι οι φορείς της Δράμας και σε συνεργασία με τους Βουλευτές θα το γνωστοποιήσουμε στο αρμόδιο Υπουργείο». Τέλος, ο τρίτος λόγος είναι γιατί «θέλουμε να δημιουργήσουμε σχέσεις συνεργασίας όλοι οι φορείς της Δράμας, ώστε να αντιμετωπίζουμε διάφορα θέματα που έχουμε στην πόλη σαν μια γροθιά».

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναγνώστηκε ψήφισμα του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, το οποίο στη συνέχεια θα διαμορφωθεί περαιτέρω από την συσταθείσα επιτροπή. Σε αυτό το αρχικό ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:

«Στο Νοσοκομείο Δράμας τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλα έργα κτιριακής και ενεργειακής αναβάθμισης, ενώ ταυτόχρονα έχει ανανεωθεί μεγάλο μέρος του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ωστόσο η σοβαρή υποστελέχωση σε γιατρούς βασικών ειδικοτήτων, όπως και σε λοιπό προσωπικό, έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το επίπεδο υποδομών που διαθέτει, δημιουργώντας εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες στη λειτουργία του.

Το Νοσοκομείο Δράμας εξυπηρετεί περισσότερους από 130.000 κατοίκους της Δράμας και των όμορων Νομών, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό. Δυστυχώς όμως η ελλιπής στελέχωση θέτει σε συνεχή υποβάθμιση την ποιότητα και την ασφάλεια της παρεχόμενης υγειονομικής φροντίδας. Παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των γιατρών και λοιπών εργαζομένων δεν φαίνεται να γίνονται ουσιαστικές κινήσεις για τη βελτίωση της κατάστασης, όπως άμεση πρόσληψη απαραίτητου προσωπικού, κίνητρα για την προέλκυση των γιατρών κλπ. με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται αντιμέτωποι με συσσωρευμένη κόπωση, δυσαρέσκεια και μισθολογική απαξίωση.

Οι γιατροί στο Νοσοκομείο της Δράμας έχουν γίνει είδος υπό εξαφάνιση, καθώς οι ελλείψεις φτάνουν το 50%. Η Παθολογική Κλινική δυναμικότητα 52 κλινών έμεινε 3 παθολόγους, ο ένας εκ των οποίων είναι σε συνταξιοδότηση, αντί για 11 που προβλέπει το οργανόγραμμα. Εδώ και μήνες λειτουργεί με μετακινήσεις στρατιωτικών παθολόγων και γιατρών από άλλα νοσοκομεία. Το ίδιο και η Μ.Ε.Θ. που επί τρεις μήνες παρέμεινε κλειστή και επαναλειτούργησε την 1η Νοεμβρίου με τους 2 εναπομείναντες μόνιμους γιατρούς αντί για 6 που προβλέπονται και με μετακινήσεις γιατρών από άλλες μονάδες υγείας. Οριακή είναι και η λειτουργία του ακτινολογικού τμήματος με 3 γιατρούς αντί για 5. Το παθολογοανατομικό εργαστήριο, παρά το γεγονός ότι υπάρχει γιατρός, δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης παρασκευαστών. Το φυσικοθεραπευτήριο με 2 μόνιμους φυσικοθεραπευτές αδυνατεί εδώ και καιρό να εξυπηρετήσει τους εξωτερικούς ασθενείς. Στο Νοσοκομείο δεν υπάρχει μόνιμος ογκολόγος, γαστρεντερολόγος, δερματολόγος και ο ένας και μοναδικός είναι ο ουρολόγος και ο ένας οφθαλμίατρος. Σοβαρές ελλείψεις μονίμου προσωπικού υπάρχουν στη νοσηλευτική υπηρεσία, στο ακτινολογικό, στο μικροβιολογικό εργαστήριο και στην τεχνική υπηρεσία. Κενή παραμένει η θέση του ψυχιάτρου στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δράμας. Στα Κέντρα Υγείας υπάρχουν ασθενοφόρα, αλλά δεν επαρκούν οι διασώστες.

Στέλνουμε αποφασιστικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι απαιτούμε ασφαλείς και αξιοπρεπείς υπηρεσίες δημόσιας υγείας στον τόπο μας. Θέλουμε ένα νοσοκομείο πλήρως στελεχωμένο. Γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό σε μόνιμες οργανικές θέσεις και όχι προσωρινά μπαλώματα με μετακινήσεις εργαζομένων από άλλα νοσοκομεία. Να δοθούν ουσιαστικά οικονομικά και βαθμολογικά κίνητρα για την προέλκυση γιατρών. Ανοιχτή προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων του ιατρικού προσωπικού μέχρι την πλήρη κάλυψή τους. Άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, ώστε να επιστρέψουν οι κλινικές στην ομαλή λειτουργία τους. Πλήρη στελέχωση των Κέντρων Υγείας και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Δράμας με μόνιμο προσωπικό. επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των προκηρύξεων πρόσληψης υγειονομικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Γενναία μισθολογική αναβάθμιση, ανθρώπινες και όχι εξαντλητικές συνθήκες εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό. Οι εφημερίες των γιατρών να μην υπερβαίνουν τα όρια που θέτει ο νόμος.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείτε στα κατά γενική ομολογία δίκια αιτήματά μας, δρομολογώντας άμεσες παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου μας».

Η ενημέρωση για τα προβλήματα του Νοσοκομείου από τους εργαζομένους

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, υπήρξε πλήρης ενημέρωση για τα προβλήματα του Νοσοκομείου από τους εκπροσώπους των τριών σωματείων που δραστηριοποιούνται σε αυτό.

Ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Γιώργος Κατσίλης ανέφερε πως το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση. Συγκεκριμένα στην Παθολογική Κλινική υπάρχουν 2 γιατροί αντί για 11 που προβλέπονται, ενώ πλέον υπάρχει έλλειψη και ειδικευόμενων γιατρών. Όπως είπε, οι αποσπάσεις γιατρών, με την οποία καλύπτονται εν μέρει τα κενά, είναι μια μη μόνιμη λύση. Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στη ΜΕΘ, συνέχισε ο κ. Κατσίλης, όπου υπάρχουν 2 γιατροί. Πρόβλημα υπάρχει και στον αξονικό τομογράφο, ο οποίος έκλεισε για αντικατάσταση εξοπλισμού με νεότερο, με πλάνο επαναλειτουργίας σε 3 εβδομάδες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως είπε ο κ. Κατσίλης, τη διενέργεια αξονικών από αξονικούς τομογράφους της πόλης της Δράμας. Ακόμη, ο Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών μίλησε για τα προβλήματα που θα υπάρξουν στο μέλλον στην Παιδιατρική Κλινική, καθώς επίκεινται συνταξιοδοτήσεις γιατρών. Στάθηκε στις μονήρεις ειδικότητες, όπως είναι ουρολόγος, νευρολόγος, ψυχίατρος κ.α., καθώς και στις ελλείψεις σε άλλες ειδικότητες. «Η παροχή υπηρεσιών υγείας στηρίζεται σε λίγο προσωπικό, σε υπερεργασία και στο φιλότιμο», ανέφερε ο κ. Κατσίλης. Όσον αφορά τις προτάσεις για επίλυση των προβλημάτων, ο κ. Κατσίλης ανέφερε την άμεση προκήρυξη όλων των θέσεων με μόνιμους γιατρούς, την αυτόματη επαναπροκήρυξη των θέσεων, την οικονομική ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού, καθώς και την κήρυξη του νοσοκομείου σε άγονο, το οποίο δίνει επαγγελματικά και οικονομικά κίνητρα. «Να υπάρχει κεντρική μέριμνα για τη λύση των προβλημάτων», ανέφερε ο κ. Κατσίλης.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Νοσηλευτικού Προσωπικού Ανατολικής Μακεδονίας κ. Ιάκωβος Σιρλατζής έκανε λόγο για διαχρονική υποστελέχωση, επισημαίνοντας πως υπάρχουν 99 κενές οργανικές θέσεις στη νοσηλευτική υπηρεσία, σε σύνολο 322 θέσεων. Όπως είπε, η κάλυψη με συμβάσεις δεν λύνει το πρόβλημα, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει προκήρυξη για 36 θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά η διαδικασία ενώ έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο, ακόμη δεν έχει τελειώσει. Παραθέτοντας αριθμητικά στοιχεία, για το Νοσοκομείο, ο κ. Σιρλατζής ανέφερε πως σε ετήσια βάση επισκέπτονται το ΤΕΠ 32.000 ασθενείς και τον παθολογικό τομέα 15.000. Όσον αφορά τα εξωτερικά ιατρεία, ο ετήσιος αριθμός επισκέψεων είναι 18.000-20.000. «Εδώ και χρόνια δεν έχει γίνει προγραμματισμός να αναπληρωθούν θέσεις, λόγω συνταξιοδότησης συναδέλφων», ανέφερε ο κ. Σιρλατζής. Τέλος, πρότεινε να ασκηθεί πίεση προκειμένου να δοθεί λύση στην υποστελέχωση με μόνιμες θέσεις και όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό να μην καλύπτονται θέσεις με συμβάσεις.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γ.Ν. Δράμας κ. Γιάννης Παπαδόπουλος ανέφερε ότι βρισκόμαστε «ένα βήμα πριν να πούμε ότι είμαστε σε αδιέξοδες καταστάσεις». Όπως είπε για τη σύσκεψη, «πρέπει να βγει μια δυναμική προσπάθεια» και «να βάλουμε συμμέτοχη την ίδια την κοινωνία της Δράμας». Ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι το 40% των εργαζομένων το Νοσοκομείο εργάζεται με ελαστικές μορφές εργασίας, προσθέτοντας πως «αν σταματήσει αυτό το προσωπικό, έχει τελειώσει το Νοσοκομείο». Ζήτησε το Υπουργείο και η Διοίκηση του Νοσοκομείου να δεσμευτούν ότι δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος.