ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΥΛΗΣΕ ΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 4 ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2019 ΜΕ ΤΙΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ

 

 

Με λευκό πέπλο τυλίχτηκε ο Νομός Δράμας το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019, όταν και το χαμηλό βαρομετρικό, στο οποίο δόθηκε η ονομασία «Σοφία», έκανε έντονη την εμφάνισή του σε πολλές περιοχές, ακόμη και εντός του κέντρου της πόλης της Δράμας. Βέβαια, οι πρώτες χιονοπτώσεις εμφανίστηκαν την προηγούμενη ημέρα, Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019, όμως ως επί το πλείστον ήταν περιορισμένης έκτασης και η ποσότητα του χιονιού δεν επαρκούσε σε πολλές περιοχές για να δημιουργήσει λευκά τοπία. Πάντως, κατά γενική ομολογία, το διήμερο κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, τόσο εντός όσο και εκτός πόλης, χάρη στην κινητοποίηση του υπηρεσιακού και πολιτικού προσωπικού της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, αλλά και των Δήμων του Νομού, με τα όποια προβλήματα, κυρίως στις μετακινήσεις, να είναι μικρής έκτασης και να αντιμετωπίζονται σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Οι πρώτες χιονοπτώσεις στο Νομό Δράμας, ακόμη και σε περιοχές με μικρό υψόμετρο, καταγράφηκαν την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2019. Ως και στο κέντρο της Δράμας, για λίγη ώρα, η χιονόπτωση ήταν έντονη, όμως λόγω των ποσοτήτων του χιονιού, δεν το… έστρωσε! Προβλήματα τη συγκεκριμένη ημέρα καταγράφηκαν μόνο στο οδικό δίκτυο για το Χιονοδρομικό Κέντρο του Φαλακρού.

Τη δεύτερη ημέρα παρουσίας του φαινομένου με την ονομασία «Σοφία» στο Νομό, η χιονόπτωση ήταν εντονότερη κι έτσι οι κάτοικοι πολλών περιοχών, της πόλης της Δράμας συμπεριλαμβανομένης, ξύπνησαν το πρωί του Σαββάτου αντικρίζοντας το τοπίο ντυμένο στα λευκά. Μάλιστα, η χιονόπτωση συνεχίστηκε μέχρι το απόγευμα της ίδιας ημέρας κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν κάποια προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Έτσι, σύμφωνα με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας απαγορεύτηκε η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων στο δρόμο Δράμας – Εξοχής, από τη διασταύρωση Κοκκινογείων μέχρι το Τελωνείο Εξοχής, στο δρόμο Δράμας – Σερρών, από τη Δράμα έως τα όρια του Ν. Σερρών, στο δρόμο Δράμα Αμφίπολης, από το 6ο χλμ. έως τα όρια του Ν. Σερρών. Παράλληλα, τόσο για τα προαναφερθέντα σημεία όσο και για το δρόμο Δράμα – Σιδηρόνερο ήταν υποχρεωτική η κυκλοφορία των οχημάτων μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Παράλληλα, υπήρξε κινητοποίηση από τους Δήμους Δράμας, Προσοτσάνης και Κ. Νευροκοπίου, όπου και τα φαινόμενα ήταν εντονότερα, για να καθαριστεί το οδικό δίκτυο τόσο εντός των οικισμών όσο και αυτό που συνδέει τις κοινότητες μεταξύ τους ή με τις πρωτεύουσες των Δήμων.

αρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο για την Πολιτική Προστασία κ. Σταμάτη Ρεμόντη και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσο Χατζηγιάννη, από πολύ νωρίς το πρωί να συντονίζουν τις σχετικές ενέργειες για να αντιμετωπιστούν οι έντονες χιονοπτώσεις. Μάλιστα, με σχετική ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος έδωσε συγχαρητήρια για την προσπάθεια σε όλους τους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας, καθώς και στους συνεργάτες του.

Πάντως, εύλογα παρουσιάστηκαν διάφορες αρρυθμίες στην τοπική ζωή, τόσο το Σάββατο 5 Ιανουαρίου, με την έντονη χιονόπτωση όσο και την επόμενη ημέρα, λόγω του της ιδιαίτερα χαμηλής θερμοκρασίας. Λόγω των καιρικών φαινομένων αναβλήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας για την παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων «Η κυρία Χ» της Καλλιόπης Εξάρχου, το απόγευμα της Παρασκευής 4 Ιανουαρίου, καθώς και ο φιλανθρωπικός αγώνας χάντμπολ μεταξύ παλαιμάχων, ο οποίος ήταν προγραμματισμένος για το απόγευμα του Σαββάτου 5 Ιανουαρίου. Εξάλλου, με απόφαση του Δημάρχου Δράμας όλοι οι αθλητικοί χώροι του Δήμου παρέμειναν κλειστοί τη συγκεκριμένη ημέρα, για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων. Φυσικά, δεν υπήρξε αθλητική δράση μέσα στο Σαββατοκύριακο σε τοπικό επίπεδο, καθώς αναβλήθηκαν όλοι οι αγώνες της ΕΠΣ Δράμας, ενώ αναβολή υπήρξε και στον προγραμματισμένο για την Κυριακή 6 Ιανουαρίου αγώνα της Δόξας με τον Καραϊσκάκη, καθώς το γήπεδο ήταν σκεπασμένο με χιόνι. Τέλος, το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού ήταν κλειστό και το Σάββατο και την Κυριακή.

Όσον αφορά την κίνηση στους δρόμους, σύμφωνα με νεότερη απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας, την Κυριακή 6 Ιανουαρίου, άρθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών από τη διασταύρωση Κοκκινογείων ως την Εξοχή, στο δρόμο Δράμα – Σέρρες και στο δρόμο Δράμα – Αμφίπολη, ενώ άρθηκε και η απαγόρευση κυκλοφορίας χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες στα παραπάνω σημεία, καθώς και στο δρόμο Δράμα – Σιδηρόνερο.