ΚΑΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ, ΟΠΩΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ
- Ελάχιστος κόσμος κινείται σε δρόμους και πεζοδρόμια, μεταξύ αυτών και πολίτες με μάσκες και γάντια
- Πλήθος επιχειρήσεων παραμένουν κλειστές, μετά από σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις
- Απαραίτητη η τήρηση των προσωπικών μέτρων προστασίας και των κανόνων υγιεινής, αλλά και ο σεβασμός των κρατικών αποφάσεων για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού
Ως μια μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας και η τοπική κοινωνία της Δράμας προσάρμοσε απότομα τους ρυθμούς ζωής στην εποχή του κορωνοϊού. Ουσιαστικά, στην εβδομάδα που προηγήθηκε άλλαξε σχεδόν στο σύνολο των τομέων ο τρόπος ζωής όλων των κατοίκων της Ελλάδας και δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό και σε όλες τις Δραμινές και σε όλους τους Δραμινούς.
Από πλευράς Κυβέρνησης λαμβάνονται συνεχώς, σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο, μια σειρά μέτρων με σκοπό την αποφυγή του συγχρωτισμού των πολιτών, στοχεύοντας στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, έτσι ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα που παρατηρούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα τραγικά βιώνει η Ιταλία, αλλά και για να μπορεί να ανταπεξέλθει το ελληνικό σύστημα υγείας, χωρίς να υπάρχει έξαρση κρουσμάτων, αλλά σταδιακά να λαμβάνουν νοσοκομειακή περίθαλψη οι νοσούντες. Εξάλλου, η καμπάνια με κεντρικό σύνθημα «Μένουμε Σπίτι» έχει αυτόν ακριβώς τον σκοπό: Οι πολίτες να παραμείνουν εντός των οικιών τους, προστατεύοντας τόσο την υγεία τους όσο και την υγεία όλων των υπολοίπων και ιδιαίτερα όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Άλλωστε, ο δραστικότερος τρόπος για να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός είναι η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας και των κανόνων υγιεινής, αλλά και ο σεβασμός των αποφάσεων των κρατικών αρχών.
Μετά το αρχικό κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων, καθώς και των φροντιστηρίων, την Τρίτη 10 Μαρτίου, ακολούθησαν οι ανακοινώσεις για κλείσιμο μιας σειράς επιχειρήσεων, την Παρασκευή 13 Μαρτίου, με την εφαρμογή των μέτρων να ξεκινάει από την επόμενη ημέρα. Είχαν προηγηθεί στο μεσοδιάστημα ανακοινώσεις για κλείσιμο παιδότοπων, θεάτρων και κινηματογράφων (με τον τοπικό κινηματογράφο «Ολύμπια» να ανακοινώνει άμεσα τον εναρμονισμό του με τα νέα μέτρα), απόφαση για κλείσιμο των ΚΑΠΗ, μαζί με άλλα μέτρα, ενώ μία μία όλες οι αθλητικές ομοσπονδίες της χώρας, πριν την κυβερνητική ανακοίνωση για τους κλειστούς αθλητικούς χώρους, προχώρησαν σε αναβολή της αγωνιστικής δράσης και σε διακοπή των πρωταθλημάτων.
Αναλυτικά, από το Σάββατο 14 Μαρτίου αποφασίστηκε να είναι κλειστά:
-Εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα (shops in a shop), εκπτωτικά χωριά
-Καφετέριες, καφενεία, μπαρ και επιχειρήσεις εστίασης με εξαίρεση τις υπηρεσίες delivery και take-away
-Κέντρα διασκέδασης
-Κινηματογράφοι, θέατρα, αίθουσες θεαμάτων
-Βιβλιοθήκες
-Μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι
-Πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, λέσχες παιγνίων με εξαίρεση τους πλανόδιους πωλητές και τα διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια
-Αθλητικές εγκαταστάσεις, αθλητικοί όμιλοι, πολιτιστικοί όμιλοι και σωματεία (εξαιρούνται οι ανοιχτοί χώροι μεμονωμένης άθλησης)
-Θεματικά πάρκα (λούνα πάρκ κλπ.) / εξαιρούνται οι δημόσιοι ανοιχτοί χώροι αναψυχής
-Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής-μασάζ, οίκοι ανοχής, κέντρα δερματοστιξίας (τατουάζ) και τρυπήματος δέρματος/σώματος
Ακολούθησε ανακοίνωση εξειδίκευσης για την γκάμα των επιχειρήσεων που οφείλουν να κλείσουν (με βάση ΚΑΔ), ενώ η Αστυνομία βρίσκεται σε διαρκή έλεγχο για εντοπισμό όσων παρανομούν και έχουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους, παρά τη σχετική απαγόρευση.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο που ακολούθησε της λήψης των μέτρων υπήρξαν αποφάσεις και για κλείσιμο των οργανωμένων παραλιών και των χιονοδρομικών κέντρων, καθώς σε άλλες περιοχές της Ελλάδας παρουσιάστηκαν φαινόμενα συνωστισμού μεγάλου αριθμού πολιτών στους συγκεκριμένους χώρους. Με άλλη απόφαση, κλείνουν και τα ξενοδοχειακά καταλύματα (από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου τα μη λειτουργούντα και από 23 Μαρτίου έως 30 Απριλίου τα ήδη λειτουργούντα καταλύματα), ενώ λήφθηκαν μέτρα και όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις από γειτονικές χώρες, αλλά και τις αεροπορικές από Ιταλία και Ισπανία, όπου παρουσιάζεται έξαρση του κορωνοϊού. Επίσης αποφασίστηκε η επιβολή κατ’ οίκον περιορισμού 14 ημερών σε όποιον εισέρχεται στην ελληνική επικράτεια.
Σε όλες τις αποφάσεις κλεισίματος και αναστολής λειτουργίας εκπαιδευτικών χώρων ή χώρων συνάθροισης κοινού ή επιχειρήσεων αναφέρεται συγκεκριμένος χρόνος ισχύς της απόφασης (συνήθως πρόκειται για 14 ημέρες), όμως εκτιμάται ότι όταν παρέλθει η συγκεκριμένη ημερομηνία (διαφορετική κατά περίπτωση), θα υπάρξει παράταση των μέτρων, ανάλογα φυσικά και με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.
Από την Δευτέρα 16 Μαρτίου εφαρμόζονται ειδικά μέτρα σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ για την αποφυγή του συγχρωτισμού πολιτών. Στις τράπεζες επιτρέπεται η είσοδος μέχρι πέντε ατόμων κι έτσι και στη Δράμα παρατηρήθηκε το φαινόμενο να σχηματίζονται μικρές ουρές έξω από τα υποκαταστήματα, ενώ στα σούπερ μάρκετ επιτρέπεται η είσοδος συγκεκριμένου αριθμού πελατών με κάρτες ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε καταστήματος (1 πελάτης ανά 10 τ.μ.), με αποτέλεσμα και σε αυτή την περίπτωση να παρουσιαστούν και σε τοπικό επίπεδο μικρά φαινόμενα ουρών. Στα σούπερ μάρκετ, πάντως, ανακοινώθηκε νέο διευρυμένο ωράριο, στις καθημερινές από 7 το πρωί μέχρι 10 το βράδυ και τις Κυριακές από 8 το πρωί μέχρι 9 το βράδυ.
Επιπλέον, τα Δικαστήρια σε όλη τη χώρα παραμένουν ουσιαστικά κλειστά, καθώς δόθηκε αναστολή για τον μεγαλύτερο αριθμό των δικών, δηλαδή των πλημμελημάτων πλην των αυτοφώρων αδικημάτων, καθώς και των υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων, πλην των προσωρινών διαταγών.
Παράλληλα, στο σύνολο του δημοσίου τομέα λαμβάνονται ιδιαίτερα μέτρα προστασίας για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού, με προτροπές προς τους πολίτες να επικοινωνούν είτε τηλεφωνικά είτε με ηλεκτρονικό τρόπο με την υπηρεσία που επιθυμούν, ενώ όπου απαιτείται αυτοπρόσωπη παρουσία αυτή να γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού. Αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, πλήθος επιχειρήσεων ανέστειλαν την εξυπηρέτηση των πελατών τους με φυσική παρουσία και προχώρησαν σε εφαρμογή εκ του μακρόθεν συνεργασίας.
Όσον αφορά τα φαρμακεία, αυτά παραμένουν ανοιχτά, με αρκετούς εκ των φαρμακοποιών να έχουν λάβει μέτρα προστασίας, εξυπηρετώντας τους πελάτες τους με κατεβασμένα ρολά ή τοποθετώντας διαχωριστικές κορδέλες, με σκοπό να διατηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και να μην συγχρωτίζεται εντός φαρμακείων μεγάλος αριθμός πολιτών.
Δράμα: μια άλλη πόλη
Η ζωή στη Δράμα από το βράδυ της Παρασκευής 13 και πολύ περισσότερο το πρωί του Σαββάτου 14 Μαρτίου παρουσιάζει εύλογα μια εντελώς διαφορετική εικόνα, σε σχέση με όσα συνέβαιναν λίγες ημέρες νωρίτερα. Ήδη από το βράδυ της Παρασκευής, με την ανακοίνωση των μέτρων, τα περισσότερα καφέ – μπαρ της πόλης προχώρησαν σε κλείσιμό τους, ανακοινώνοντας την αναστολή λειτουργίας τους, ενώ από το Σάββατο λειτουργούσαν καθολικά μόνο οι επιχειρήσεις εστίασης που σχετίζονται με το delivery και το take away.
Με κλειστές ταβέρνες και καφετέριες, καθώς και μια σειρά άλλων επιχειρήσεων, η κίνηση των οχημάτων στους δρόμους, αλλά και των πεζών στα πεζοδρόμια είναι περιορισμένη, φέρνοντας στο μυαλό εικόνες που συναντώνται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι οι κλασικές εικόνες του Μαρτίου που ανοίγει ο καιρός και παρουσιάζεται αυξημένη κίνηση στην τοπική αγορά. Οι πολίτες συνειδητοποιημένοι απέναντι στους κινδύνους από τον κορωνοϊό, φαίνεται πως ακολουθούν την προτροπή να μείνουν σπίτι, περιορίζοντας τις μετακινήσεις τους. Μάλιστα, ήδη άρχισε να παρατηρείται έντονα το φαινόμενο πολίτες να μετακινούνται για τα αναγκαία ψώνια ή για να επισκεφτούν επιχειρήσεις και τράπεζες που λειτουργούν φορώντας μάσκες και γάντια.
Βέβαια, σε αυτό το πλαίσιο, παρατηρήθηκε τις πρώτες ημέρες εφαρμογής των νέων μέτρων, να συγχρωτίζεται μεγάλος αριθμός πολιτών σε ανοικτούς χώρους, όπως η Ανάπλαση ή οι κατά τόπους παιδικές χαρές, αλλά και στον περιφερειακό του Κορυλόβου. Μάλιστα, προς αποφυγή του συγχρωτισμού, ο Δήμος Δράμας προχώρησε μέσα στο Σαββατοκύριακο σε κλείσιμο παιδικών χαρών και άλλων ανοιχτών χώρων, τοποθετώντας στις εισόδους υλικό για την απαγόρευση εισόδου και ενημερωτικό υλικό για τον κορωνοϊό, αν και παρατηρήθηκε το φαινόμενο ασυνείδητοι να «ξεσφραγίζουν» τους κλειστούς χώρους. Για το συγκεκριμένο θέμα απαιτείται η απόλυτη κατανόηση από πλευράς κάθε πολίτη ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η μαζική συνάθροιση, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Όσον αφορά γενικότερα τις ενέργειες του Δήμου Δράμας, ανακοινώθηκε μια σειρά πρωτοβουλιών που ελήφθησαν, μεταξύ των οποίων και η απολύμανση των χώρων ευθύνης του, όπως το Δημαρχείο και το παλιό Δημαρχείο, αλλά και αθλητικών χώρων, όπως το Κολυμβητήριο, ενώ οι υπηρεσίες του Δήμου λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο. Επίσης, ο Δήμος Δράμας προχώρησε σε απολύμανση των απορριμματοφόρων του, καθώς και ανοιχτών χώρων, όπως η Πλατεία Ελευθερίας και η Ανάπλαση.
Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί και από όλους τους άλλους Δήμους του Νομού. Σε Δοξάτο, Προσοτσάνη, Παρανέστι και Κ. Νευροκόπι εφαρμόζεται είτε μειωμένο ωράριο εξυπηρέτησης κοινού είτε επίσκεψη σε δημοτικούς χώρους μόνο κατόπιν ραντεβού. Επίσης, και οι περιφερειακοί Δήμοι προχώρησαν ή θα προχωρήσουν σε απολυμάνσεις δημοτικών κτηρίων και χώρων.
Παράλληλα και το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, το οποίο βρίσκεται σε ετοιμότητα, προχώρησε στην ανακοίνωση μιας σειράς μέτρων, έτσι ώστε και οι πολίτες να μην ταλαιπωρούνται, αλλά και να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για όσους νοσηλεύονται ή εργάζονται εντός του Νοσοκομείου.
(Αναλυτικά σε άλλες σελίδες της εφημερίδας υπάρχει πλήθος ανακοινώσεων φορέων για το θέμα του κορωνοϊού).
Στο κομμάτι του αθλητισμού και του πολιτισμού, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα πλήθος πολιτιστικών συλλόγων, μετά το κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αναστολή των δράσεών τους όσων αφορά τα χορευτικά μαθήματα (στη συνέχεια ανακοινώθηκε η γενική αναστολή λειτουργίας τους), ενώ και στο αθλητικό κομμάτι υπήρξε ανακοίνωση για αναστολή προπονήσεων για να ακολουθήσει στη συνέχεια το σταμάτημα κάθε δραστηριότητες, ενώ και τα πρωταθλήματα έχουν διακοπεί, αλλά και οι κλειστοί αθλητικοί χώροι δεν είναι πλέον διαθέσιμοι, μετά και τις κυβερνητικές αποφάσεις.
Εντωμεταξύ, το βράδυ της Κυριακής 15 Μαρτίου, και στη Δράμα (όχι όμως σε εκτεταμένο βαθμό όπως σε άλλες πολυπληθέστερες πόλεις) καταγράφηκε χειροκρότημα στα μπαλκόνια για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο δίνει καθημερινά μάχη κατά του κορωνοϊού. Είχε προηγηθεί διαδικτυακό κάλεσμα στα πρότυπα αντίστοιχων ενεργειών σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Όσον αφορά τον εμπορικό κόσμο της πόλης, από πλευράς Κυβέρνησης ανακοινώθηκε την Δευτέρα 16 Μαρτίου ότι από την Τετάρτη 18 Μαρτίου θα είναι κλειστά και τα καταστήματα λιανεμπορίου. Ήδη ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας, σε συνεννόηση με άλλους Εμπορικούς Συλλόγους, είχε ζητήσει να κλείσουν τα καταστήματα, ενώ σχετική επιστολή για αναστολή λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων με παράλληλη λήψη μέτρων προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στάλθηκε από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανο Γεωργιάδη προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Πάντως, πριν της επίσημης ανακοίνωσης των μέτρων για το λιανεμπόριο, αρκετοί ήταν οι καταστηματάρχες της Δράμας που επέλεξαν να μην ανοίξουν την Δευτέρα 16 Μαρτίου. Επίσης, και ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας με ανακοίνωσή του πρότεινε το καθολικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων από την Τρίτη 17 Μαρτίου κι έτσι η αγορά της Δράμας ουσιαστικά δεν λειτούργησε.
Όπως ανακοίνωσε ο νέος Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιά, κλείνουν όλες οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου, εκτός από (μεταξύ άλλων από μια μακρά λίστα) σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, καταστήματα τροφοδοσίας (φούρνοι, κρεοπωλεία, μανάβικα, μπακάλικά, μίνι μάρκετ), ντελίβερι στη διατροφή, περίπτερα, πρατήρια υγρών καυσίμων, τράπεζες, υπηρεσίες ταχυμεταφορών – κούριερ, συνεργεία αυτοκινήτων, καταστήματα γεωργικών προϊόντων, καταστήματα οπτικών ειδών, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας.
Με όσα καταγράφηκαν, ένα είναι το βέβαιο. Η προηγούμενη εβδομάδα σίγουρα άλλαξε τις ζωές μας. «Μένουμε Σπίτι», λοιπόν, προστατεύοντας τον εαυτό μας, τους γύρω μας και γενικά όλους τους συμπολίτες μας. Σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, κανείς δεν μπορεί να λειτουργεί με κανόνες παρελθόντος. Ελπίδα όλων η ζωή να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς και όταν γίνει αυτό να είμαστε όλοι ξανά εδώ…