Ζητήματα σχετικά με τη διεξαγωγή ράπιντ τεστ για τον κορωνοϊό από Φαρμακεία της Δράμας θέτει ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας σε επιστολή που απέστειλε στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Δράμας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την εφαρμογή των νέων μέτρων για όσους εργαζόμενους είναι ανεμβολίαστοι (με την υποχρέωση διενέργειας ενός ή δύο τεστ σε εβδομαδιαία βάση, ανάλογα με τον τομέα εργασίας), πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν Φαρμακεία της πόλης για τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων για Covid-19 και στο πλαίσιο αυτό παρατηρούνται μεγάλες ουρές κατά περιπτώσεις.
Με την επιστολή που απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος ζητείται η τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, όπως ορίζουν οι νόμοι και εφαρμόζονται από τα μικροβιολογικά εργαστήρια.
Παράλληλα, τίθεται ως θέμα η προχειρότητα με την οποία πραγματοποιούνται τα τεστ σε τραπεζάκια εκτός φαρμακείου πάνω σε πεζοδρόμια ή σε κοινοχρήστους χώρους με εικόνες συνωστισμού καθώς και η μετατροπή ενοικιαζόμενων χώρων σε δειγματοληπτήρια μας τρομάζει.
Λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών στο Νομό, το υψηλό ιικό φορτίο και τη διασπορά του ιού, ο Ιατρικός Σύλλογος ζητά να διαμορφωθούν ειδικοί χώροι ώστε να αποφεύγεται η επαφή μεταξύ ασθενών που πραγματοποιούν τα προληπτικά τεστ και πολιτών που προσέρχονται για αγορά φαρμάκων, οι επιπλέον χώροι που ενοικιάζονται θα πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές (εξαερισμός, συχνές απολυμάνσεις), να γίνεται αυστηρή διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων και να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά rapid με ρινοφαρυγγικό δείγμα.
Με την επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος ουσιαστικά ζητάει τη συνδρομή του Φαρμακευτικού Συλλόγου και των μελών του για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, υπογραμμίζοντας πως είναι μη ελεγχόμενη και άκρως επικίνδυνη η πραγματοποίηση των rapid test στο φαρμακείο με ουρές, σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους – πεζοδρόμια, είτε σε ενοικιαζόμενους χώρους χωρίς ειδική άδεια και από προσωπικό μη εξειδικευμένο στη διαχείριση μολυσματικών αποβλήτων.
Δηλώσεις για το ίδιο θέμα έγιναν και από την Γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Όλγα Βασιλείου (στην ιστοσελίδα ethnos.gr και τον δημοσιογράφο Τίμο Φακαλή). Συγκεκριμένα, η κ. Βασιλείου ανέφερε για τα Φαρμακεία ότι «ο τρόπος με τον οποίο ελέγχονται με ράπιντ τεστ δεν ξέρουμε αν είναι πραγματικά τεστ ράπιντ. Έρχονται πληροφορίες ότι γίνονται με σάλιο. Τεστ ράπιντ με σάλιο δεν γίνεται. Είναι σελφ τεστ. Λειτουργούν μη πιστοποιημένα κέντρα από προσωπικό που δεν ξέρει πως γίνονται οι λήψεις. Υπάρχουν παραρτήματα φαρμακείων δίπλα από το αυτά, ένας χώρος έξω από αυτά, ένα τραπεζάκι και δυο καρέκλες. Εκεί συνωστίζεται κόσμος…».