Μεγάλη αύξηση σημειώνουν λόγω Κτηματολογίου τα προβλήματα στις μεταβιβάσεις και στην αγορά ακινήτων, στη γονική παροχή, στις αποδοχές κληρονομιάς, στην έκδοση δανείων αλλά και στην εγγραφή των κατασχέσεων. Αυτό καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ενωσης Συμβολαιογράφων Ελλάδας Γιώργος Ρούσκας.

Σε αυτή τη φάση το Κτηματολόγιο βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πλήρη ψηφιοποίησή του, η μετάβαση όμως – ελέω κορωνοϊού – αποδεικνύεται πολύ δύσκολη για επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων.

«Δεν είναι δυνατόν η απόκτηση εμπράγματων δικαιωμάτων (όπως είναι για παράδειγμα η κυριότητα) ή η λήψη δανείων να εξαρτώνται από το πότε θα ολοκληρωθεί η μεταγραφή ή η καταχώριση των συμβολαίων μας στο Υποθηκοφυλακείο ή στο Κτηματολόγιο».

Ειδικότερα, κατά τον ίδιο, «όταν έχουμε αγορά με δάνειο, θα πρέπει να περιμένουμε κάποιους μήνες για να μας δώσουν το έγγραφο του Κτηματολογίου ή Υποθηκοφυλακείου. Μετά η τράπεζα θα πρέπει να εγγράψει στο ακίνητο την προσημείωση και κατόπιν θα πρέπει να περιμένουμε μερικούς μήνες προκειμένου να εκταμιευθούν τα χρήματα του δανείου», δήλωσε ο Γιώργος Ρούσκας στα Νέα.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, είπε πως μια επένδυση στο παραλιακό τόξο «δεν υλοποιείται γιατί το αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο, για συμβόλαιο που έχει υπογραφεί το 2020, έδωσε χρόνο ολοκλήρωσης της εγγραφής του τον ερχόμενο Μάρτιο».

Και πόσο πρέπει να περιμένουν; «Οι τρεις μήνες, λογικής-φυσιολογικής αναμονής αυτού του είδους ξεπερνάνε πλέον το ένα έτος» υποστηρίζει ο ίδιος. «Η ασφάλεια των συναλλαγών έχει πάει περίπατο και σε όλα υπεισέρχεται το υποκειμενικό στοιχείο. Το ουσιαστικό για την εγγραφή-μεταγραφή των συμβολαίων είναι η αρχή της χρονικής προτεραιότητας και όχι ποιος έχει κλείσει ραντεβού κάτω από αδιαφανείς συνθήκες».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Συμβολαιογράφων «εξειδικεύει» τα προβλήματα με τις συναλλαγές στο Κτηματολόγιο. Κατά τον ίδιο, στα περισσότερα κτηματολογικά γραφεία που ανήκουν στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, οι συναλλαγές γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς ενώ υπάρχει πρόβλημα με το κλείσιμο των ραντεβού: «Σε πολλά από αυτά, αυτή την εποχή δεν υπάρχει μεγάλη κίνηση και για να σου δώσουν ραντεβού μπορεί να χρειαστεί και ένας μήνας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης, όπου χιλιάδες πράξεις δεν έχουν εγγραφεί και εκκρεμούν, αλλά και αυτό του Πειραιά, της Μυκόνου κ.ά.».

Και συνεχίζει ο Γιώργος Ρούσκας: «Επειτα υπάρχουν τα κτηματολογικά γραφεία που αναμένουν την ένταξή τους στον φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο. Εδώ, τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα, με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην εγγραφή των συμβολαίων, των αγωγών και των κατασχέσεων, όπως το Κτηματολογικό Γραφείο Ζωγράφου, το οποίο σου δίνει πιστοποιητικό εγγραφής μετά από έναν χρόνο. Κι αυτό, πέραν της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στην καταχώριση των αιτήσεων και συμβολαίων».

Στην τρίτη κατηγορία ανήκουν τα γραφεία με προϊσταμένους τους παλιούς υποθηκοφύλακες τα οποία θα ενσωματωθούν μέσα στον χρόνο στον φορέα. Σε αυτά ο κανόνας είναι πως οι συναλλαγές σήμερα είναι πιο ευχερείς. Οπως ισχυρίζεται, η μείωση του όγκου των μεταβιβάσεων, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται «στην ανασφάλεια και στις καθυστερήσεις απόκτησης των εν λόγω εγγραφών από τα συγκριμένα γραφεία».

Πηγή: cnn.gr