ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ

 

Την προσεχή Τετάρτη 22 Ιανουαρίου  θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση για το 2020 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας και ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορά τη «Λύση της κοινωφελούς επιχείρησης με την επωνυμία “Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης” (ΔΕΚΠΟΤΑ) του Δήμου Δράμας».

Το συγκεκριμένο θέμα εισάγεται προς συζήτηση μετά από γραπτό αίτημα των 18 Δημοτικών Συμβούλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης «πόλη+ζωή», «Project Δράμα 2020» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», το οποίο κατατέθηκε το πρωί της Δευτέρας 13 Ιανουαρίου 2020. Μετά την κατάθεση του αιτήματος προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, οι επικεφαλής των τριών παρατάξεων κ.κ. Κυριάκος Χαρακίδης, Αλέξανδρος Τσιαμπούσης και Στέργιος Ηλιόπουλος παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας.

Ουσιαστικά, οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες διαθέτουν την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο (18/33) ζητούν την κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ, μέσα από τη διαδικασία της λύσης και της εκκαθάρισης της δημοτικής επιχείρησης.

 

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην λυθεί η επιχείρηση»

Αρχικά τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Κυριάκος Χαρακίδης, ο οποίος σημείωσε πως «κατατέθηκε κοινό αίτημα για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου της Δράμας, προκειμένου να λυθεί και να εκκαθαριστεί η ΔΕΚΠΟΤΑ, με βάση όλα αυτά τα οποία προβλέπονται και από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και από τους νόμους που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Ο κ. Χαρακίδης στάθηκε στο ρόλο των αντιπολιτεύσεων λέγοντας πως, μετά τον «Κλεισθένη» είναι πιο ουσιαστικός και πιο παρεμβατικός και πρόσθεσε ότι στους πρώτους μήνες λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου «οι αντιπολιτεύσεις υπεύθυνα τοποθετούνται σε μεγάλα ζητήματα που αφορούν το Δήμο, χωρίς να οχυρώνονται πίσω από ένα “όχι”, αλλά ίσα ίσα συναινούν σε πολλά ζητήματα του Δήμου, προκειμένου ο Δήμος να πάει μπροστά, εφόσον και αν η Δημοτική Αρχή κάνει τη δουλειά της σωστά». Ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» ανέφερε πως «είμαστε εδώ, υλοποιώντας μία από τις θέσεις – δεσμεύσεις μας, ότι αμέσως μετά, εφόσον εκλεγόμασταν, θα προχωρούσαμε στην κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ, στη λύση της και στην εκκαθάρισή της. Αυτό, λοιπόν, μας δίνει το δικαίωμα η νομοθεσία, και η προγενέστερη, αλλά και η σημερινή, να το πράξουμε κι αυτό πράξαμε».

Ο κ. Χαρακίδης επεσήμανε πως η ΔΕΚΠΟΤΑ έχει πάρα πολλά προβλήματα, πως πρόκειται για μια υποστελεχωμένη επιχείρηση, η οποία δεν διαθέτει και τους απαραίτητους εργαζόμενους, προκειμένου να εξυπηρετούν και να υλοποιούν όλες τις ανάγκες της ΔΕΚΠΟΤΑ και για αυτό παρουσιάζονται μια σειρά από παραλείψεις και προβλήματα. Με τη λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ, συνέχισε ο κ. Χαρακίδης, μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες στο Δήμο κι ο Δήμος εκτελεί όλο το πρόγραμμα, ενώ δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το προσωπικό, καθώς θα συνεχίσει να εργάζεται με το ίδιο καθεστώς εργασίας στο Δήμο. Όσον αφορά τις υποχρεώσεις και τις οφειλές που έχει η ΔΕΚΠΟΤΑ, όπως είπε ο κ. Χαρακίδης, ο Δήμος αναλαμβάνει και πληρώνει ως καθολικός διάδοχος. Επίσης ο Δήμος μπορεί να τα τρέξει όσα προγράμματα υλοποιεί η ΔΕΚΠΟΤΑ, ευρωπαϊκά ή μη. Ιδιαίτερη μνεία έγινε από τον κ. Χαρακίδη για την Ονειρούπολη, τονίζοντας ότι το 2011, όταν δεν εγκρίθηκε το πρόγραμμα δράσης της ΔΕΚΠΟΤΑ, «την Ονειρούπολη την έκανε ο Δήμος Δράμας και έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην λυθεί η επιχείρηση», κατέληξε ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή».

 

«Η ΔΕΚΠΟΤΑ ήταν διαχρονικά μία επιχείρηση στην οποία είχαμε θέματα αδιαφάνειας»

 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., έκανε λόγο για μια «σημαντική μέρα για το Δήμο Δράμας». «Υπάρχει πλέον η πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο με την πολύ καλή αλλαγή στάσης που είχαμε από το σύνολο των αντιπολιτεύσεων για το κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ» σημείωσε ο κ. Τσιαμπούσης και τόνισε ότι «θα ήταν ευχής έργων» να συμφωνήσει και ο κ. Μαμσάκος, έτσι ώστε «να υπερψηφιστεί η λύση και η εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ και να κάτσουμε να συζητήσουμε όλοι μαζί πώς θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες, πώς το κλείσιμο θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Ο επικεφαλής της παράταξης επεσήμανε πως «η ΔΕΚΠΟΤΑ ήταν διαχρονικά μία επιχείρηση στην οποία είχαμε θέματα αδιαφάνειας. Αυτό είναι γνωστό» και πρόσθεσε πως «και στην προηγούμενη δράση της, μέχρι το 2010, και από το 2011 και μετά, που έχουμε τη νέα ΔΕΚΠΟΤΑ πλέον, υπήρχαν τέτοια περιστατικά. Όπως υπήρχαν περιστατικά εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων». Όπως είπε, «όλο αυτό το σκηνικό το οποίο έχει διαμορφωθεί διαχρονικά, αλλά και το τελευταίο τετράμηνο, μάς ώθησε να βάλουμε μπροστά, ως αντιπολιτεύσεις, αυτά που μας ενώνουν και ένα από αυτά είναι η λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ». Μάλιστα, τόνισε πως αυτή ήταν η θέση της παράταξής του από το 2014, όταν και δημιουργήθηκε, ενώ υπογράμμισε πως «το είπαμε ξεκάθαρα προεκλογικά».

Ο κ. Τσιαμπούσης συνέχισε λέγοντας πως «η ΔΕΚΠΟΤΑ θα κλείσει όταν θα έχουν διαλευκανθεί όλες οι υποθέσεις που ελέγχονται και ποινικά, όταν θα γίνει ο καταλογισμός των οικονομικών, των νομικών και των πολιτικών ευθυνών, για την τελευταία 10ετία σχεδόν. Η ΔΕΚΠΟΤΑ με τη σημερινή της μορφή λειτουργεί από την 1/1/2011. Αυτό εμείς ως παράταξη θα το διασφαλίσουμε». Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» ανέφερε πως «μετά το πρώτο βήμα που είναι η ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο της έναρξης των διαδικασιών για τη λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ και μέχρις ότου τελειώσει η διαδικασία της εκκαθάρισης, θα εξασφαλιστεί ότι για όλα τα θέματα τα οποία έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια», όπως είναι η έλλειψη ισολογισμών, οι μαύρες τρύπες και οι καταλογισμοί, «θα αποδοθούν οι όποιες ευθύνες σε όσους έχουν ευθύνες και έχουν διοικήσει». Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης, εξήγησε ο κ. Τσιαμπούσης, δηλαδή η μεταφορά αρμοδιοτήτων, η εξασφάλιση της μεταφοράς του προσωπικού, η απόδοση ευθυνών και η εξασφάλιση πληρωμής σε όσους χρωστά η δημοτική επιχείρηση, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως «στον προϋπολογισμό του 2020 δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί η ΔΕΚΠΟΤΑ πέρα των απαραίτητων μισθοδοσιών για όσο διάστημα θα λειτουργεί». «Άρα οι δράσεις, οι οποίες τόσα χρόνια γίνονταν από τη ΔΕΚΠΟΤΑ, θα πρέπει, μέσω ενός νέου σχεδίου το οποίο θα καταρτιστεί, να μεταφερθούν είτε στο Δήμο είτε στον Πολιτιστικό Οργανισμό κι από εκεί και πέρα να χρηματοδοτηθούν και να προχωρήσουν», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσιαμπούσης αναφέρθηκε και στη συνεργασία των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο θέμα, επισημαίνοντας πως «δεν είναι η πρώτη φορά που οι τρεις αυτές παρατάξεις αναδεικνύουν ένα θέμα. Έχει γίνει και την προηγούμενη πενταετία, έχει γίνει και σε αυτούς τους πέντε μήνες και θα συνεχίσει να γίνεται, διότι αυτό άλλωστε προσπάθησε τουλάχιστον ο “Κλεισθένης” να περάσει στη διοίκηση των Δήμων». «Δεν υπάρχει η έννοια της ενωμένης αντιπολίτευσης, όπως κάποιοι θέλουν να προσδώσουν, γιατί είναι τρεις διαφορετικές παρατάξεις, που έχει τη δική της πορεία η κάθε μία» ανέφερε και πρόσθεσε πως «τα θέματα που μας ενώνουν θα τα προβάλλουμε». Μάλιστα, ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» εξέφρασε τη χαρά του, γιατί «η παράταξη που διοίκησε το Δήμο, άρα και την ΔΕΚΠΟΤΑ, βρίσκεται στην ίδια θέση με μας πλέον, στο να προχωρήσει δηλαδή η λύση και η εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ». Τέλος, για την Ονειρούπολη, ο κ. Τσιαμπούσης είπε πως «πρέπει να έχουμε μία επανεκκίνηση, εάν θέλουμε πραγματικά από πρωτοπόροι και πρώτη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση να μην καταλήξουμε να είμαστε οι τελευταίοι».

 

«Η πρώτη πολιτική καταδίκη της ύπαρξης της ΔΕΚΠΟΤΑ»

 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, στη δική του τοποθέτηση, ανέφερε πως «είμαστε διπλά δικαιωμένοι ως παράταξη» τόσο γιατί «το 2014 μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο καταθέσαμε την πρόταση για την κατάργηση της ΔΕΚΠΟΤΑ» όσο και γιατί «θεωρούσαμε ότι το σύστημα της απλής αναλογικής είναι αυτό που θα αναδείξει δυνάμεις μέσα στο Δήμο μας, ότι θα αρχίσουν να δουλεύουν οι συνεργασίες μέσα στο Δήμο και δεν θα υπάρχει μονοκρατορία μιας παράταξης, η οποία πολλές φορές έφερνε αποφάσεις οι οποίες ήταν σε σύγκρουση με τη θέληση του Δραμινού λαού». Όπως είπε ο κ. Ηλιόπουλος «έχουν αποδειχτεί τα τελευταία χρόνια και ειδικά με τη συνεδρίαση που έγινε τον Απρίλιο του 2019, μετά το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, ότι η ΔΕΚΠΟΤΑ ήταν ένα πλυντήριο χρημάτων και ένα πλυντήριο όπου έφερνε ανθρώπους με πελατειακές σχέσεις».

Ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε πως «το σχέδιο το οποίο καταθέτουμε είναι πλήρως τεκμηριωμένο» και υπογράμμισε πως «υπάρχουν τα βήματα όσον αφορά την επόμενη ημέρα», τα οποία αφορούν το πέρασμα των αρμοδιοτήτων από τη ΔΕΚΠΟΤΑ είτε στο Δήμο είτε στα νομικά πρόσωπα του Δήμου και τη μεταφορά των υπαλλήλων». Ακόμη, ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» ανέφερε πως «για εμάς δεν τελειώνει αυτή η ιστορία με τη δημοτική επιχείρηση» και ότι «για εμάς πρέπει να συνεχίσει». Όπως είπε, «εκτός από την πολιτική καταδίκη, γιατί σήμερα είναι η πρώτη πολιτική καταδίκη της ύπαρξης της ΔΕΚΠΟΤΑ, πρέπει να συνεχίσουμε και, αν στη διάρκεια των χρόνων αποδοθούν και κάποιες ευθύνες, οι οποίες είναι νομικές – είμαστε σίγουροι, νομίζω ότι και οι υπόλοιπες παρατάξεις θα συμφωνήσουν μαζί μας- πρέπει να προχωρήσουμε. Γιατί για τα χρήματα του Δραμινού λαού δεν πρέπει να υπάρχουν αλλά. Θα πρέπει να καταδικαστούν όσοι βάλανε το δάχτυλο μέσα στο μέλι και φάγανε χρήματα με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο μέσα από αυτή τη δημοτική επιχείρηση. Άρα το μαχαίρι θα φτάσει μέχρι το κόκκαλο».

Ο κ. Ηλιόπουλος κάλεσε και την πλευρά της Δημοτική Αρχής «να έρθει στη δική μας πλευρά», για «να μπορέσουμε να καθαρίσουμε ότι κακό υπήρχε σε σχέση με αυτή τη δημοτική επιχείρηση, για να μπορούμε να βγαίνουμε έξω στο δραμινό λαό και να τον κοιτάμε στα μάτια και να σταματήσει αυτό το οποίο λέγεται ότι όλοι είστε ίδιοι». «Δείξαμε οι τρεις παρατάξεις ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Ότι εμείς θα φροντίσουμε θα καθαρίσουμε ότι κακό υπάρχει μέσα σε αυτό τον Δήμο. Αυτό είναι η αρχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμπορευόμαστε συνεχώς. Υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Σε πολλά σημεία, αν χρειαστεί, θα συγκρουστούμε και μεταξύ μας, αλλά αυτή είναι κι η ομορφιά της Δημοκρατίας. Γιατί μέσα από αυτή την ομορφιά της σύγκρουσης και των διαφορετικών απόψεων μπορεί και προχωρά έτσι όπως πρέπει να προχωρά ο κόσμος», κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.