ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ ΜΕ 600.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ»

Ένα έργο που θα αναβαθμίσει ευρύτερα τον αθλητισμό της Δράμας και θα συμβάλλει τόσο στις συνθήκες άθλησης των Δραμινών αθλητών του στίβου όσο και στη δυνατότητα φιλοξενίας διοργανώσεων στίβου εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και θα χρηματοδοτηθεί με 600.000 ευρώ. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου Δράμας για την αλλαγή του ταρτάν στο Δημοτικό Στάδιο Δράμας. Συγκεκριμένα, με την αρ. πρωτ. 917/2020 απόφαση του κ. Θεοδωρικάκου εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΙV «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων», η πράξη «Ανακατασκευή – εκσυγχρονισμός Δημοτικού Σταδίου (Εθνικό) Δήμου Δράμας». Το ποσό των 600.000 ευρώ θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών και ο Δήμος Δράμας δεν θα συμμετέχει στο έργο με ιδίους πόρους. Για τη συγκεκριμένη πρόταση είχε προηγηθεί ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας κατά τη συνεδρίασης της Τετάρτης 17 Απριλίου 2019.
Στο πλαίσιο της πράξης θα υλοποιηθεί η αποκατάσταση του στίβου του Δημοτικού Σταδίου Δράμας (Εθνικό) που θα επιτευχθεί με την αντικατάσταση του ελαστικού συνθετικού τάπητα που είναι επιστρωμένος σήμερα μέσα στα όρια της εσωτερικής περίφραξης του αγωνιστικού χώρου, ο οποίος έχει σκληρύνει και αλλοιωθεί με την πολυκαιρία σε επιφάνεια επίστρωσης του νέου ελαστικού συνθετικού τάπητα περίπου 6.500 τ.μ., την καινούργια γραμμογράφηση, με την αντικατάσταση με νέες βαλβίδες αλμάτων μήκους – τριπλούν, στις ίδιες θέσεις με τις υπάρχουσες καθώς και αυτή της βαλβίδας άλματος επί κοντώ, στην ίδια θέση με την υπάρχουσα, και τέλος με την προμήθεια: α) ενός στρώματος για το άλμα επί κοντώ β) ενός ζεύγους στηλοβατών για το άλμα επί κοντώ γ) ενός πήχη άλματος επί κοντώ – Αγώνων και δ) μιας βάσης για στρώμα άλματος επί κοντώ. Η υλοποίηση της συγκεκριμένης Πράξης έχει ως στόχο τη βελτίωση των εν λόγω υποδομών και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα του ερασιτεχνικού και μαζικού αθλητισμού.

Σε εκκρεμότητα η πρόταση για τις κερκίδες

Πάντως στη συγκεκριμένη πρόσκληση του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» ο Δήμος Δράμας έχει υποβάλλει και μία ακόμη πρόταση, σχετικά με την κατασκευή νέων κερκίδων στο Δημοτικό Στάδιο, χωρητικότητας 1.320 θέσεων, το οποίο θα φιλοξενεί όλους τους απαραίτητους αθλητικούς και συνοδούς χώρους, καθώς και κλειστού χώρου προθέρμανσης – εκγύμνασης (προπονητήριο). Από την αίθουσα προθέρμανσης θα ξεκινάνε 4 διάδρομοι για σπριντ, οι οποίοι θα περνάνε και κάτω από τις κερκίδες. Το συνολικό μήκος των διαδρόμων θα είναι περίπου 125 μ., ενώ στο χώρο της αίθουσας προθέρμανσης θα υπάρχουν και χώροι για αθλητές του άλματος εις ύψος, του άλματος επί κοντώ και του άλματος εις μήκος.
Στις 27 Δεκεμβρίου 2019, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δράμας σε κατεπείγουσα συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα (με επιμέρους παρατηρήσεις από πλευράς παρατάξεων της αντιπολίτευσης) την υποβολή της σχετικής πρότασης ένταξης. Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου, το οποίο προβλέπεται να έχει κόστος 1,6 εκ. ευρώ. Εφόσον γίνει δεκτή η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Δράμας, οι 600.000 ευρώ θα προέλθουν από κυβερνητικούς πόρους και το υπόλοιπο 1 εκ. ευρώ από ιδίους πόρους του Δήμου Δράμας, αν και εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξουν τέτοιου μεγέθους εκπτώσεις στο έργο που να μην χρειαστεί η οικονομική συμβολή του Δήμου.


Για να ανοίξει ο δρόμος της κατασκευής νέων κερκίδων και χώρου προπόνησης στο Δημοτικό Στάδιο καθοριστική ήταν η συμβολή του Δραμινού εφοπλιστή κ. Άρη Θεοδωρίδη, ο οποίος ανέλαβε πλήρως το κόστος των μελετών για τις κερκίδες κι έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα ιδιώτες μελετητές εκπόνησαν την αρχιτεκτονική μελέτη και προχωρούν στην εκπόνηση και των υπολοίπων απαραίτητων μελετών. Στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης συνάντησαν στην Αθήνα τον κ. Άρη Θεοδωρίδη με κύριο θέμα την κατασκευή νέου Κολυμβητηρίου, με τη συμβολή του Δραμινού εφοπλιστή. Στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκε και το θέμα των μελετών για τις κερκίδες του Δημοτικού Σταδίου, με τον κ. Θεοδωρίδη να δέχεται να αναλάβει το σχετικό κόστος.
Για τη χρηματοδότηση του έργου, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές δημόσια, υπάρχει κυβερνητική δέσμευση από την πλευρά του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, κατά παρέκκλιση του προγράμματος «Φιλόδημος». Άλλωστε, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος είχε συναντηθεί με τον Υφυπουργό κ. Αυγενάκη για το συγκεκριμένο θέμα στα τέλη του περασμένου του Οκτωβρίου. Η μόνη απαίτηση που υπήρξε από πλευράς Υφυπουργού Αθλητισμού ήταν ο Δήμος Δράμας να έχει έτοιμη τη μελέτη για το έργο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, όπως και έγινε.