ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

 

 

Την ίδρυση του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και Τμήματα σε 6 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς, Δράμα, Κατερίνη) ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018.

Το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο θα προκύψει από τη συνέργεια τριών ΤΕΙ (Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) και του μέχρι τώρα Διεθνούς Πανεπιστημίου, και όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «θα είναι κατ’ εξοχήν εξωστρεφές Πανεπιστημιακό Ίδρυμα με ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών που, βασιζόμενο στο σημαντικό έργο που έχει ήδη παραχθεί από το ανθρώπινο δυναμικό του στα τέσσερα Ιδρύματα τα οποία το συγκροτούν, θα καλύπτει μια πληθώρα γνωστικών αντικειμένων, συνδεδεμένων τόσο με το διεθνές γίγνεσθαι όσο όμως και με τις τοπικές αλλά και περιφερειακές εξειδικεύσεις».

«Ένα νέο μεγάλο πανεπιστήμιο με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «είναι ένα εγχείρημα που δίνει μια ακόμα ευκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα και τη βοηθάει να ενταχθεί στη νέα εποχή που χαράσσει η Κυβέρνηση για τα ελληνικά πανεπιστήμια προκειμένου να γίνουν ένας αξιόλογος εκπαιδευτικός κόμβος στο εκπαιδευτικό χάρτη της Ευρώπης».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, η Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, ο επικεφαλής του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη κ. Γιώργος Αγγελόπουλος και εκπρόσωποι των διοικήσεων των τεσσάρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που θα συμπράξουν για την ίδρυση του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου.

Στην αρχή της εισήγησης του ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια έχει ξεκινήσει μια ριζοσπαστική προσπάθεια αναβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης. «Μετά από πολλές δεκαετίες, συζητάμε για το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και για τη νέα αρχιτεκτονική των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μας», τόνισε και συνέχισε:

«Με βάση τον νόμο που ψηφίσαμε το 2017, ανάμεσα σε άλλα, αναβαθμίσαμε τις μεταπτυχιακές σπουδές, αυξάνοντας τα δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα και δίνοντας τη δυνατότητα σε φοιτητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μπορούν να εγγράφονται σε όλα τα μεταπτυχιακά χωρίς να πληρώνουν τέλη εγγραφής. Στη συνέχεια προχωρήσαμε στη συγκρότηση ομάδων εργασίας που μελέτησαν και πρότειναν συγκεκριμένες στρατηγικές συνεργειών ανάμεσα στους δύο τομείς Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, μετά από 40 χρόνια πορείας, προχωρούν σε ουσιαστικές συνέργειες, που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση του οράματος της ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία θα παρέχει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο σπουδών σε όλους όσοι εισάγονται στα ΑΕΙ. Οι ομάδες εργασίας συγκροτήθηκαν μετά από προτάσεις των ίδιων των Ιδρυμάτων και το υπουργείο ολοκλήρωσε τις ρυθμίσεις του με βάση τα πορίσματα των ομάδων εργασίας».

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «για πρώτη φορά υπήρξαν διαδικασίες “από τα κάτω” και τις οποίες σεβαστήκαμε» και σημείωσε: «Έτσι, λοιπόν, διαμορφώσαμε τη νέα αρχιτεκτονική των Ιδρυμάτων και τον νέο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με συνέργειες όμορων ιδρυμάτων, με στοχευμένες αναδιαμορφώσεις Τμημάτων, με ίδρυση νέων Τμημάτων που θεραπεύουν διεθνώς αναγνωρισμένα γνωστικά αντικείμενα, αλλά και με γνώμονα την ακαδημαϊκή παράδοση, τις ανάγκες της χώρας και τους συντελούμενους διεθνώς μετασχηματισμούς. Πρόκειται για συνέργειες που στοχεύουν στην ισχυροποίηση των Ιδρυμάτων. Προωθούμε πρωτοβουλίες σε ένα πλαίσιο διαλόγου και κοινού οράματος για την ενδυνάμωση των ΑΕΙ, ώστε να ανταποκριθούν στις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο».

Υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη σήμερα το μέλλον των πανεπιστημίων βρίσκεται στο νέο θεσμό των «Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων», συμπράξεων πανεπιστημίων από πολλές χώρες που θα οδηγούν στην λήψη κοινών πτυχίων μέσα από κοινά προγράμματα σπουδών και παρατήρησε: «Δεν θα πρέπει τα ελληνικά πανεπιστήμια να μείνουν έξω από αυτό το νέο εγχείρημα, και θα μπορούν να συμμετέχουν με αξιώσεις ως ισότιμοι εταίροι μόνο αν ισχυροποιηθούν και αναδειχθούν σε περιφερειακούς πόλους εκπαίδευσης και έρευνας. Η διαδικασία των αναβαθμίσεων που έχουμε ξεκινήσει θα αποτελέσει το καλύτερο εφαλτήριο για την συμμετοχή των ελληνικών πανεπιστημίων στο νέο αυτό τοπίο».

«Ως τα μέσα Ιανουαρίου θα έχουμε βγάλει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο το οποίο, στη συνέχεια, θα ακολουθήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και θα ψηφιστεί τέλος Φεβρουαρίου» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου, μετά τη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, όπου ανακοινώθηκε η ίδρυση νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου.

«Είναι μια νέα αρχή για ένα εγχείρημα που θα παίξει αναπτυξιακό ρόλο και στην περιοχή αλλά και θα ανοίξει πάρα πολλούς διαύλους προς τα Βαλκάνια, και ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς» τόνισε ο κ. Γαβρόγλου. Σε ό,τι αφορά το χρόνο έναρξης της λειτουργίας των νέων τμημάτων του πανεπιστημίου, διευκρίνισε: «Υπάρχει ένα ομόφωνο πόρισμα το οποίο προσδιορίζει και τους χρόνους έναρξης των νέων τμημάτων, ένα μεγάλο ποσοστό θα είναι στο μηχανογραφικό του ‘19 και τα υπόλοιπα θα είναι το ‘20 και ένα-δύο το ‘21».

«Θα είναι σε πρώτη φάση τουλάχιστον οκτώ καινούρια τμήματα με προοπτική για αρκετά περισσότερα. Εμάς μας ενδιαφέρει όχι μόνο η ίδρυση των νέων τμημάτων αλλά και η στελέχωσή τους. Άρα δεν θα υπάρχει στο μηχανογραφικό πια κανένα τμήμα που δεν θα είναι στελεχωμένο με τον μίνιμουμ αριθμό που χρειάζεται για να είναι αυτόνομο ένα τμήμα. Αυτό σημαίνει νέες θέσεις που, όπως κάναμε στα Ιόνια και στα Γιάννενα και θα κάνουμε τώρα και στη Θεσσαλία, μετά από συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές. Θα το ανακοινώσουμε στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ώστε να είναι απολύτως σαφής η δική μας δέσμευση για τις θέσεις και τα πρόσθετα χρήματα» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Ο κ. Γαβρόγλου παραδέχθηκε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει προσδιοριστεί ο αριθμός των νέων θέσεων εκπαιδευτικών καθώς όπως είπε, «αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με τους πρυτάνεις, ανάλογα με το ποια τμήματα ανοίγουν το ‘19 ποια το ‘20 ποια το ‘21, ώστε να προγραμματιστεί και η κατανομή των θέσεων».

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ήταν και ο Πρύτανης του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Δημήτρης Μπαντέκας, ο οποίος, σε δηλώσεις του, έκανε λόγο για δημιουργία ενός πολύ μεγάλου αλλά ευφυούς πανεπιστημίου με «31 τμήματα και 7 σχολές, με περίπου 500 μέλη ΔΕΠ καθηγητές και πάρα πολύ καινούρια τμήματα και τμήματα που λείπουν από τη βόρεια Ελλάδα». «Στόχος μας είναι η διείσδυσή μας στα Βαλκάνια και το όνομα βοηθάει, το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, γιατί νομίζουμε ότι η δυνατότητα που έχει το Διεθνές σε σχέση με άλλα πανεπιστήμια είναι ότι μπορεί να έχει προπτυχιακά τμήματα αγγλόφωνα εκτός μηχανογραφικού. Αυτό προβλέπεται από το νόμο ίδρυσης. Μέχρι σήμερα δεν είχε, είχε μόνο μεταπτυχιακά» τόνισε ο κ. Μπαντέκας. Διευκρίνισε μάλιστα ότι για τους Έλληνες η φοίτηση θα είναι δωρεάν ενώ ξένοι φοιτητές θα μπορούν να γραφτούν στα εν λόγω τμήματα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε το Τμήμα Μηχανικών Πετρελαίου που θα γίνει με έδρα την Καβάλα και θα είναι αγγλόφωνο. «Μεγάλη για μας πρόκληση είναι και τα διετή προγράμματα σπουδών στα οποία θα είναι εισακτέοι από τα ΕΠΑΛ δωρεάν και εκεί και χωρίς εξετάσεις ώστε να πιστοποιούνται πλέον κάποια επαγγέλματα όπως αυτό του υδραυλικού» πρόσθεσε.