ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ Λ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2021», ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ ΤΙΣ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΚΟΡΥΦΩΘΟΥΝ ΤΗΝ 1η ΙΟΥΛΙΟΥ, ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

  • «Με τα “Ελευθέρια” τιμούμε τους αγώνες, τιμούμε την απελευθέρωση, τιμούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που συνέβαλαν στη λευτεριά της πόλης»
  • «Οι δράσεις πολιτισμού που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του εορτασμού των “Ελευθερίων” στο Δήμο μας, διέπονται από κανόνες σεβασμού στους προγόνους και την ιστορία του τόπου μας»
  • «Ο Πολιτισμός δεν ενδείκνυται και δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση. Ο Πολιτισμός ενώνει και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει επιτέλους στη Δράμα να καταλάβουμε πως όταν υπάρχουν δράσεις Πολιτισμού, θα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι»

 

Οι τελευταίες ημέρες του Ιουνίου, αλλά και οι πρώτες του Ιουλίου, κάθε χρόνο, είναι συνυφασμένες στη Δράμα με τα «Ελευθέρια», τις εκδηλώσεις δηλαδή για να τιμηθεί η απελευθέρωση της πόλης το 1913. Μάλιστα, κάθε χρόνο η κορύφωση των εκδηλώσεων λαμβάνει χώρα την 1η Ιουλίου, ανήμερα της επετείου απελευθέρωσης. 

Μάλιστα, ο φετινός εορτασμός θα έχει ακόμη λαμπρότερο χαρακτήρα, καθώς την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021 θα επισκεφτεί την πόλη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και θα τιμήσει με την παρουσία της τον πάνδημο εορτασμό των 108 χρόνων ελεύθερης Δράμας. Παράλληλα, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Δράμας διοργανώνει από τις 25 Ιουνίου έως τις 16 Ιουλίου ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, τα «Ελευθέρια 2021». 

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εργασία… συν», ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δράμας κ. Λευτέρης Καλλινικίδης αναφέρθηκε στα φετινά «Ελευθέρια» και στις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί από πλευράς του Δήμου. «H 1η Ιουλίου 1913 ήταν η ημέρα που καταγράφηκε στη νεότερη ιστορία μας, ως η κορυφαία των Δραμινών. Ημέρα που ο Δραμινός λαός ήταν πια ελεύθερος. Ο εορτασμός της απελευθέρωσης της Δράμας είναι χρέος στην ιστορία του τόπου μας για να τιμήσουμε τους αγωνιστές μας για τον ηρωισμό και τη θυσία τους», επεσήμανε ο κ. Καλλινικίδης, ο οποίος πρόσθεσε: «Οι δράσεις πολιτισμού που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του εορτασμού των “Ελευθερίων” στο Δήμο μας, διέπονται από κανόνες σεβασμού στους προγόνους και την ιστορία του τόπου μας. Δράσεις κυρίως πολιτιστικής κληρονομιάς, άρρηκτα συνδεδεμένες με την ιστορία μας». Παράλληλα, υπογράμμισε πως «σε όλες τις εκδηλώσεις των “Ελευθερίων”, για την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας μας, θα τηρηθούν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα».

Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δράμας, «με τα “Ελευθέρια” τιμούμε τους αγώνες, τιμούμε την απελευθέρωση, τιμούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που συνέβαλαν στη λευτεριά της πόλης, τιμούμε την Ιστορία της Δράμας». Για αυτό εξήγησε, «ως υπηρεσία του τομέα Πολιτισμού για ακόμη μια χρονιά διοργανώνουμε δράσεις που έχουν κυρίως να κάνουν με την πολιτιστική κληρονομιά, τα “Ελευθέρια 2021”. Είκοσι και πλέον ημέρες γεμάτες από πολιτιστικές δράσεις στο θεατράκι “Σ. Δημητριάδης” στην Αγ., Βαρβάρα, στην κεντρική πλατεία, αλλά και σε άλλους χώρους, σε συνεργασία με διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους και με διάφορα καλλιτεχνικά σχήματα».

Μιλώντας για το πρόγραμμα των φετινών «Ελευθερίων», ο κ. Καλλινικίδης σημείωσε πως περιλαμβάνει ποικίλες δράσεις υψηλού επιπέδου, οι οποίες θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των Δραμινών και θα καλύψουν το πολιτιστικό κενό το οποίο αναγκαστικά καταγράφηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Όπως είπε, «ανάμεσα στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται συναυλίες, όπως αυτή από το συγκρότημα Δραμάδοντες ή όπως αυτή με τη Δήμητρα Γισδάκη, την ημέρα αποκορύφωσης των Ελευθερίων, την 1η Ιουλίου, όπου φέτος θα τιμήσει με την παρουσία της τα “Ελευθερία” η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου».

Για την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Δράμα, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δράμας ανέφερε: «Αποτελεί μεγάλη τιμή για την πόλη μας η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας. Θα υποδεχτούμε την κ. Σακελλαροπούλου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα παράσχουμε την καλύτερη δυνατή φιλοξενία κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στη Δράμα». 

Συνεχίζοντας για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ο κ. Καλλικινίδης επεσήμανε: «Από το πρόγραμμα ξεχωρίζουν και δύο θεατρικές παραγωγές, “Η Κοκκινοσκουφίτσα και τα άγρια φύλλα” σε σκηνοθεσία της Δραμινής Έλενας Μαυρίδου και “Οι Κρημνοί” σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Μπαλαούρα, μια ξεχωριστή και ποιοτική performance που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Δράμα. Επίσης, το πρόγραμμα περιλαμβάνει αρκετές ομιλίες, παρουσιάσεις ντοκιμαντέρ, θέατρο σκιών με τον Καραγκιόζη, ενώ θα υπάρξουν και αποκεντρωμένες εκδηλώσεις στη Χωριστή, στον Ξηροπόταμο και σε άλλες κοινότητες του Δήμου».

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, είναι αυτονόητο πως θα τηρηθούν απολύτως τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα και για το λόγο αυτό, ο κ. Καλλινικίδης στο κάλεσμα που απεύθυνε σε όλους τους Δραμινούς να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις, ζήτησε να υπάρχει έγκαιρη παρουσία σε κάθε εκδήλωση, καθώς ο αριθμός των θεατών δεν μπορεί να είναι απεριόριστος, όπως συνέβαινε στην προ-κορωνοϊού εποχή. Συγκεκριμένα ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δράμας επεσήμανε: «Είναι φυσικό και επόμενο να υπάρχει αυστηρή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου και για αυτό προσκαλούμε όλους τους Δραμινούς να προσέρχονται στις εκδηλώσεις τουλάχιστον μισή ώρα νωρίτερα, γιατί όταν π.χ. θα γεμίζει το θεατράκι, δεν θα μπορούμε να δεχόμαστε επιπλέον κόσμο, ώστε να τηρήσουμε ακριβώς το 75% της χωρητικότητας που επιτρέπεται από το νόμο. Επιπλέον με την έγκαιρη προσέλευση θα αποφεύγονται και φαινόμενα συνωστισμού κατά την είσοδο στον χώρο της εκδήλωσης».

Τέλος, ο κ. Καλλινικίδης ρωτήθηκε από την «Εργασία… συν» και για προβλήματα που ενδεχομένως προέκυψαν, κατά τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, τόσο από τη λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ όσο και από τη μη έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο κονδυλίων σχετικά με τη διοργάνωση εκδηλώσεων.

Στην απάντησή του, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δράμας σημείωσε: «Με το άνοιγμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, πλέον θα μπούμε σε ένα πολύ γεμάτο καλοκαίρι από Πολιτισμό, από μουσική, από τέχνες, από θεατρικά. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια, ώστε να δώσουμε χαρά στους Δραμινούς, κυρίως μέσα από την ανάπτυξη του Πολιτισμού.

Γίνεται τεράστια προσπάθεια, ειδικά μετά από την λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ, για την οργάνωση εκδηλώσεων για πρώτη φορά από τον Δήμο της Δράμας, όπου προφανώς και αντιμετωπίζουμε διάφορα προβλήματα οργανωτικά, τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του Δήμου. Και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δεν μας αφήνουν να λειτουργήσουμε με τον ευέλικτο τρόπο που λειτουργούσαμε μέσα από την ΔΕΚΠΟΤΑ.

Φυσικά σε αυτό συνέβαλε και η κακή απόφαση όλων όσων καταψήφισαν την υπηρεσία οργάνωσης εκδηλώσεων και αυτό προφανώς έχει συνέπεια στις δράσεις. Πολλά από όσα σχεδιάζονταν κόπηκαν και ήδη δύο σύλλογοι απέσυραν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν σε δράσεις, διότι αυτό ήταν ανέφικτο δεδομένου ότι δεν μπορούν να τους παρασχεθούν πράγματα, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν εφικτό να τους παρασχεθούν.

Ο Πολιτισμός –θα το πω για ακόμη μια φορά- δεν ενδείκνυται και δεν προσφέρεται για αντιπολίτευση. Ο Πολιτισμός ενώνει και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει επιτέλους στη Δράμα να καταλάβουμε πως όταν υπάρχουν δράσεις Πολιτισμού, θα πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. Στο κάτω – κάτω, το επαναλαμβάνω άλλη μια φορά, οι προτάσεις όσων κατατίθενται επίσημα στο Δήμο Δράμας – Αντιδημαρχία Πολιτισμού γίνονται αποδεκτές. Καλό είναι να έρχονται να συζητάμε εδώ όσοι ενδιαφέρονται να αναπτύξουν καλλιτεχνική δράση, ομάδες καλλιτεχνών, μεμονωμένοι καλλιτέχνες και βεβαίως σύλλογοι πολιτισμού».