Σε ανακοίνωση του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου αναφέρονται τα εξής:

Το «κουρμπάνι» δεν είναι απλά ένα ακόμη έθιμο για τους κατοίκους στο Καλαμπάκι Δράμας. Δεν είναι απλά ένα πανηγύρι, ούτε απλά το κορυφαίο πανηγύρι του Νομού. Το «κουρμπάνι» δεν είναι απλά η ανάμνηση θυσίας που γίνεται κάθε χρόνο τιμώντας τους προγόνους μας, τους απλούς ανθρώπους που μαζί με τον πόνο του ξεριζωμού απ’ το Κρυόνερο της Ανατολικής Θράκης έφεραν τα έθιμα τους μεταφυτεύοντας τη ρίζα τους στη νέα πατρίδα. Δεν είναι απλά η τιμή προς τον Άγιο Αθανάσιο, προστάτη του τόπου και των ανθρώπων του.

Το «κουρμπάνι» είναι για μας το στέρεο νήμα που μας συνδέει με τις γενιές των προγόνων μας, το στέρεο νήμα που κρατά δεμένες τις γενιές στο πέρασμα των χρόνων κρατώντας τα βήματα της νέας γενιάς σταθερά.

Το «κουρμπάνι» φέτος δεν θα γίνει. Δεν θα ηχήσουν οι φωνές των μικρών και μεγάλων «κουρμπαντζήδων» στους δρόμους του χωριού στη «γύρα» ζητώντας την προσφορά του καθενός για την τέλεση του εθίμου. Δεν θα σπάσει το στάρι να γίνει πλιγούρι στην αυλή της εκκλησιάς, δεν θα κατεβεί από τα ψυγεία το κρέας για να μπει στα καζάνια, δεν θα ηχήσουν οι ζουρνάδες, δεν θα μπει «φωτιά» στα καζάνια το βράδυ της παραμονής, ούτε η εικόνα του Αγίου θα περιφερθεί στους ώμους των μελών του Συλλόγου. Φέτος δεν θα γίνει ο χορός στην πλατεία, δεν θα χτυπήσει ανήμερα η καμπάνα για να μοιραστεί το «κουρμπάνι».

Το κουρμπάνι φέτος δεν θα γίνει, όχι γιατί απλά συμμορφωνόμαστε με τις κρατικές οδηγίες, όχι γιατί φοβόμαστε. Αλλά γιατί σεβόμαστε την κάθε ζωή που χάθηκε το χρόνο αυτό από την πανδημία κι η Δράμα έχει πληρώσει ήδη ακριβό τίμημα. Γιατί σεβόμαστε τον πόνο των ανθρώπων και των οικογενειών που δοκιμάστηκαν, την υπομονή και την καρτερία των ανθρώπων που μάζεψαν τη ζωή τους, τον αγώνα και την αυτοθυσία των υγειονομικών του Νοσοκομείου Δράμας, γιατί τιμάμε τη ζωή.

Τιμώντας την παράδοση ενός αιώνα που θέλει το κορυφαίο έθιμο του χωριού μας να είναι η ευλογία για το καλό της χρονιάς καλούμε όλους τους κατοίκους να τιμήσουν τον Άγιο Αθανάσιο ανάβοντας το καντηλάκι στο σπίτι, με μια προσευχή για να μπορέσουμε όλοι γεροί να δώσουμε το παρόν του χρόνου. Για να ηχήσουν πιο δυνατά οι φωνές των «κουρμπαντζήδων» του χρόνου στο χωριό, φέτος ας κρατήσουμε τη φλόγα στην καρδιά για να είμαστε όλοι εδώ πιο δυνατοί.

Το Δ.Σ. του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου εύχεται σε όλους χρόνια πολλά «και του χρόνου με υγεία».

 

Η Πρόεδρος

Αθανασία Θεοδωρίδου

Η Γραμματέας

Παγώνα Στρατηγέλη