Μέσω τηλεδιάσκεψης θα επικοινωνήσουν αύριο το μεσημέρι (18/12), πιθανότατα στη 13.30, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος. Αναμένεται στη συζήτηση να τεθούν ζητήματα σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού και την αντιμετώπισή της σε τοπικό επίπεδο.

Άλλωστε, νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι (17/12), κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Στέλιος Πέτσας, συμπεριέλαβε εκ νέου τη Δράμα στις περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Συγκεκριμένα ο κ. Πέτσας ανέφερε τα εξής: «Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Κοζάνη και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού εντοπίζονται στους Νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας. Δεν αποκλείεται, επομένως, σε περιοχές που αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης, να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα…».

Με βάση τις απογευματινές ανακοινώσεις του Υφυπουργού κ. Χαρδαλιά, από τη Θεσσαλονίκη, αυστηρότερα μέτρα εφαρμόζονται μόνο σε περιοχές της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργος, Μάνδρα και Ελευσίνα) και όχι συνολικά στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές σε όλη τη χώρα. Ειδικά για τη Δράμα, επιβεβαιώθηκε και το χθεσινό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας ergasia-press.gr, όπου αναφέρονταν πως «με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται πως ένα τέτοιο σενάριο δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες πραγματοποίησης…».

 

Τι συμβαίνει τελικά με τη Δράμα;

 

Τις τελευταίες ημέρες σε τοπικό επίπεδο, καταγράφονται αριθμοί κρουσμάτων, σε συνεχόμενο αριθμό ημερών, που είχαν να εμφανιστούν από τις ημέρες πριν την 28η Οκτωβρίου, όταν ουσιαστικά ξεκινούσε ο «Γολγοθάς» της Δράμας, ο οποίος κόστισε μέχρι τώρα τη ζωή σε 140 Δραμινούς πολίτες.

Από εκεί και πέρα, πέρα από τον απόλυτο αριθμό κρουσμάτων, για την επιδημιολογική επιβάρυνση μιας περιοχής, οι αρμόδιοι συνεκτιμούν και περαιτέρω στοιχεία, τα οποία όμως δεν βρίσκονται στη διάθεση Μ.Μ.Ε. και πολιτών. Έτσι, π.χ. άλλη βαρύτητα έχουν τα 5 κρούσματα που αφορούν τα μέλη μιας οικογένειας και άλλη τα 5 κρούσματα που αφορούν ανθρώπους χωρίς καμία σχέση μεταξύ τους, με τους τόπους κατοικίας τους να είναι γεωγραφικά διασκορπισμένοι εντός ενός Νομού. Ή σε άλλο παράδειγμα, άλλη βαρύτητα έχουν τα 5 κρούσματα, για τα οποία δεν υπάρχει προέλευση της μετάδοσης («ορφανά» όπως αποκαλούνταν στην αρχή της πανδημίας) και άλλη τα 5 κρούσματα που θεωρούνται επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Θα πρέπει βέβαια να διευκρινιστεί ότι για την εκτίμηση του επιδημιολογικού φορτίου κάθε περιοχής δεν λαμβάνεται υπόψη ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων, αλλά τα ενεργά κρούσματα. Και για να προκύψει αυτός ο αριθμός υπολογίζεται ο αριθμός κρουσμάτων σε βάθος εβδομάδας ή ακόμη και 14 ημερών (ο χρόνος που θεωρείται πως χρειάζεται για να κάνει τον κύκλο της η νόσος Covid-19).

Μια βδομάδα πριν, στις 10 Δεκεμβρίου, η Δράμα είχε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, 70 νέους εργαστηριακά επιβεβαιωμένους ασθενείς. Αυτή την καταγραφή της συγκεκριμένης ημέρας, η περιοχή την «κουβαλούσε» και τις επόμενες και ήταν ένας παράγοντας για να συμπεριλαμβάνεται στις επιβαρυμένες περιοχές. Πλέον, στα στοιχεία εβδομάδας αυτός ο αριθμός δεν συνυπολογίζεται, καθώς έχουν παρέλθει επτά ημέρες. Αν όμως ληφθούν υπόψη τα στοιχεία 14ημέρου, τότε η Δράμα συνεχίζει να έχει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων.

Άλλοι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη έχουν να κάνουν με το σύστημα υγείας, τις αντοχές του και τους απόλυτους αριθμούς νοσηλευόμενων και διασωληνωμένων. Και σε αυτό το επίπεδο, στη Δράμα, το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφονται αισιόδοξα μηνύματα.

Βέβαια, όπως έχει αποδειχθεί με τραγικό τρόπο σε τοπικό επίπεδο, ο κορωνοϊός δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, καθώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να προκύψουν εκ νέου ιδιαίτερα δυσάρεστες καταστάσεις. Πάντως όσο περισσότερο τηρούνται τα μέτρα και οι πολίτες συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, τόσο περισσότερο θα απομακρύνεται και το ενδεχόμενο ενός πιο «σκληρού» lockdown στην Π.Ε. Δράμας.