Το πρώτο πιάτο μετά την Σαρακοστή

Η Ανάσταση του Κυρίου έφτασε και ένα από τα πιο παλιά της έθιμα για το βράδυ αυτό, είναι οι πιστοί να τρώνε -τη γνωστή σε όλους μας- μαγειρίτσα. Πώς όμως προέκυψε το συγκεκριμένο έθιμο;

Το βράδυ της Ανάστασης, ουσιαστικά σηματοδοτεί και το τέλος της Σαρακοστής, και της αντίστοιχης νηστείας που έχει προηγηθεί για τους πιστούς επί σαράντα ημέρες.
Η μαγειρίτσα είναι ουσιαστικά η σούπα με τα εντόσθια (έντερα) και τη συκωταριά του αρνιού/κατσικιού, με μαρούλια (ή και άλλα χόρτα), φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο, αλάτι, πιπέρι, λεμόνι (ενίοτε και αυγολέμονο, αναλόγως με τη συνταγή), και ρύζι (επίσης προαιρετικά αναλόγως με τη συνταγή).
Ουσιαστικά μία πολύ καλή διατροφική επιλογή για το στομάχι (και γενικότερα για το πεπτικό σύστημα), καθώς -θεωρητικά εκείνοι που νήστεψαν- απείχαν από την κατανάλωση κρέατος για σαράντα μέρες, οπότε η μαγειρίτσα προετοιμάζει τον ανθρώπινο οργανισμό για την κρεατοφαγία που θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες, δηλαδή το αρνί ή το κατσίκι που συνήθως σουβλίζουμε την Κυριακή του Πάσχα!

Τι συμβολίζει η μαγειρίτσα;

Μεγάλο Σάββατο, σήμερα, και οι προετοιμασίες για το τραπέζι μετά την Ανάσταση έχουν ήδη ξεκινήσει με την μαγειρίτσα να έχει τον κύριο ρόλο!

Μετά την νηστεία της Σαρακοστής είναι το πρώτο πιάτο με κρέας που καταναλώνεται. Είναι πολύ νόστιμη σούπα που περιέχει τα εντόσθια και χόρτα.

Κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ο συμβολισμός της. Τα χορταρικά της συμβολίζουν τα πικρά χόρτα που έτρωγαν οι Εβραίοι προς ανάμνηση της σκλαβιάς τους από τους Αιγύπτιους. Το Πάσχα των Εβραίων είναι εθνική γιορτή. Πάσχα στα εβραϊκά σημαίνει έξοδος ή διάβαση. Οι Χριστιανοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.

 

Οι σαράντα μέρες της σαρακοστής που ξεκινάνε την Καθαρά Δευτέρα είναι η περίοδος προετοιμασίας για το Πάσχα. Σε αυτή την περίοδο οι χριστιανοί προετοιμάζουν τους εαυτούς τους για την Αγία μέρα της Ανάστασης. Οι 40 ημέρες νηστείας είναι μια άσκηση για το σώμα και το πνεύμα. Οι ημέρες αυτές είναι νηστεία για το κρέας και αμέσως μετά την Ανάσταση το πρώτο φαγητό που καταναλώνεται και που συμπεριλαμβάνει κρέας είναι η μαγειρίτσα.

Η μαγειρίτσα είναι ένα από τα λίγα φαγητά που φτιάχνονται με συγκεκριμένο τρόπο και υλικά και δεν έχει πολύ “χώρο” για αλλαγές.

Τα συστατικά λοιπόν της μαγειρίτσας είναι: φυσικά η συκωταριά και τα έντερα, μαρούλια (εδώ μπορεί να γίνει μια μικρή παραλλαγή και να χρησιμοποιήσεις χόρτα), φρέσκα κρεμμυδάκια, ρύζι (υπάρχουν πολλές συνταγές που δεν το περιέχουν), αυγά, λεμόνια και για μυρωδικά θέλει μόνο αλάτι, πιπέρι και άνηθο.

Ανά περιοχές τις Ελλάδας βέβαια υπάρχουν κάποιες μικρές παραλλαγές όπως στην Πάτρα που την φτιάχνουν άσπρη αυγολέμονο. Πολύ γνωστή όμως είναι και η στιλίκουρδα, η μαγειρίτσα που φτιάχνουν στην Κέρκυρα, στην οποία προσθέτουν άνηθο, μαϊντανό, σκόρδο και λευκό κρασί. Στη Θεσσαλονίκη  προτιμούν να φτιάχνουν την μαγειρίτσα αποκλειστικά μόνο με συκωτάκια!

Πηγή: patrainews.gr