Τον χειμώνα, όταν κάνει πολύ κρύο, συνηθίζουμε να φοράμε σκούφους, γάντια και κασκόλ για να ζεσταθούμε, αλλά τίποτε δεν συγκρίνεται με τη θαλπωρή που μας χαρίζει ένα ζεστό αρωματικό ρόφημα.

Ένα φλιτζάνι ζωμός, ένα αρωματικό τσάι με μπαχαρικά ή ένα ποτήρι ζεστό κρασί μάς χαρίζουν όλη τη ζεστασιά που χρειαζόμαστε για να τα καταφέρουμε μέσα στην ημέρα.

Ακολουθούν 5 ιδέες για ζεστά ροφήματα που μπορείτε να ετοιμάσετε και να απολαύσετε τις μέρες που κάνει πολύ κρύο.

1. Ζωμός Miso
Ένας ζεστός αναζωογονητικός ζωμός που μας κάνει καλό τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια που γίνεται πολύ γρήγορα κι εύκολα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε πάστα miso μάς αρέσει, αλμυρή ή πιο γλυκιά, με απαλή ή πιο πικάντικη γεύση. Δική μας η επιλογή.

Υλικά για 2 φλιτζάνια ζωμό
4 φλιτζάνια νερό
1 φύλλο φύκι nori για σούσι, σε μικρά κομμάτια
4 κουτ. σούπας πάστα miso,της επιλογής μας

Διαδικασία
Ρίχνουμε το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει. Προσθέτουμε το φύκι nori, τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια. Το αφήνουμε μέσα για 5 λεπτά να μαλακώσει. Προσθέτουμε την πάστα miso κι ανακατεύουμε καλά να λιώσει και να μην έχει σβώλους. Ξαναζεσταίνουμε για λίγα λεπτά, χωρίς να πάρει βράση το μείγμα. Σερβίρουμε σε μπολάκι, ζεστό και αχνιστό.

2. Μεξικάνικη ζεστή σοκολάτα με κανέλα και τσίλι
Η ζεστή σοκολάτα απογειώνεται με λίγη κανέλα και την καυτερή πιπεριά τσίλι. Το ιδανικό ρόφημα για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Υλικά για 4 φλιτζάνια
4 φλιτζάνια γάλα
¼ φλιτζ. κακάο σε σκόνη (χωρίς ζάχαρη)
¼ φλιζ. ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
¼ κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
¼ κουτ. γλυκού σκόνη τσίλι
μια πρέζα μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
μια πρέζα πιπέρι καγιέν
Για το γαρνίρισμα: λίγο σιρόπι ή νιφάδες μαύρης σοκολάτας

Διαδικασία
Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το γάλα, το κακάο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Όταν δούμε ότι είναι έτοιμο να πάρει βράση, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Δεν αφήνουμε να κοχλάσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τη μαύρη σοκολάτα και απολαμβάνουμε.

3. Ζεστό κρασί με βατόμουρο
Μια παραλλαγή του αγαπημένου χειμωνιάτικου ποτού, όπου αντί για μπαχαρικά ρίχνουμε φρέσκα ζουμερά σμέουρα και απολαμβάνουμε την υπέροχη γεύση τους.

Υλικά για 2 φλιτζάνια ζεστό κρασί
1 ½ φλιτζ. κόκκινο ξηρό κρασί
¼ φλιτζ. φρέσκα σμέουρα (κράνμπερι)
¾ φλιτζ. χυμό κράνμπερι
¼ φλιτζ. ζάχαρη
2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο
2 κομμάτια κανέλα ξύλο

Διαδικασία
Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό κράνμπερι, τη ζάχαρη και το γλυκάνισο. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το κρασί και και τα φρέσκα κράνμπερι. Αφήνουμε να ζεσταθούν, χωρίς να πάρουν βράση και σερβίρουμε αμέσως.

4. Μηλίτης με κανέλα
Ένα πολύ εύκολο ποτό που γίνεται αμέσως και μας χαρίζει ζεστασιά. Το μόνο που χρειάζεται είναι ο μηλίτης της επιλογής μας και λίγη κανέλα σε ξύλο.

Διαδικασία
Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε τον μηλίτη με προσοχή, χωρίς να πάρει βράση. Προσθέτουμε ένα ξυλάκι κανέλας και σερβίρουμε αμέσως. Γαρνίρουμε με μια λεπτή φέτα μήλου. Αν θέλουμε έξτρα γεύση και ζεστασιά, μπορούμε να προσθέσουμε στο φλιτζάνι μας μια μικρή ποσότητα κονιάκ ή μπέρμπον.

5. Ινδικό τσάι με μπαχαρικά (Chai Tea)
Το Chai Tea είναι παραδοσιακό ρόφημα της Ινδίας με καρδάμωμο και γαρίφαλο. Καταναλώνεται καθημερινά από τους περισσότερους Ινδούς και είναι πολύ γευστικό. Το βρίσκουμε κι από τους πωλητές τσαγιού στους δρόμους σε όλη τη χώρα. Είναι ίσως το πιο χαλαρωτικό ρόφημα του κόσμου. Μυρίζει σπίτι και ζεστασιά.

Υλικά για 2 φλιτζάνια τσάι
4 σπόροι καρδάμωμο
4 γαρίφαλα
2 κόκκους μαύρο πιπέρι
1 ξύλο κανέλας, σε κομμάτια
λίγο φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
1 φλιτζ. γάλα
1 φλίτζ. νερό
2 φακελάκια μαύρο τσάι

Διαδικασία
Σε ένα μικρό γουδί θρυμματίζουμε όλα τα μπαχαρικά, μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το γάλα και το νερό, σκεπάζουμε και αφήνουμε να ζεσταθούν, να πάρουν βράση χωρίς να κοχλάσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα δύο φακελάκια τσάι. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 5 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως ζεστό. Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε λίγη ζάχαρη.

Πηγή: olivemagazine.gr