Συνεχίστηκε σήμερα η επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα σε μια από αυτές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση πως οι επόμενοι μήνες θα είναι ήσυχοι από άποψη τουρκικής προκλητικότητας.

Η ενημέρωση ξεκίνησε χτες με την 20λεπτη επικοινωνία που είχε χτες ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τον πρωθυπουργό πώς αισθάνεται, καθώς όπως είναι γνωστό νοσεί με κορονοϊό, εάν έχει τα γνωστά συμπτώματα και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές η συζήτηση για τα εθνικά θέματα έγινε μέσα σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, καθώς όπως λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τα εθνικά θέματα δεν μπορούν να μπαίνουν στην πολιτική αντιπαράθεση.

Επικοινωνία με τον Νίκο Ανδρουλάκη

ΚΙΝΑΛ Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συνάντηση που είχε χθες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη.

Η τηλεφωνική συνομιλία διήρκησε περίπου 15 λεπτά. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Ανδρουλάκη για την συζήτηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και σημείωσε ότι είναι θετικό σε αυτή την συγκυρία να υπάρχουν δίαυλοι συνεννόησης και αποκλιμάκωσης χωρίς όμως να δίνεται περιθώριο στην Τουρκία να συνεχίζει το γαϊτανάκι των προκλήσεων.

Ο κ. Ανδρουλάκης έβαλε την διάσταση ότι σε αυτή την συγκυρία πρέπει να υπάρχει ενιαία ευρωπαϊκή στρατηγική για τα θέματα της ενεργειακής ασφάλειας. Τέλος, ευχήθηκε περαστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που διεγνώστηκε σήμερα θετικός στον κορονοϊό.

Κουτσούμπας: Ανησυχία για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με το Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ο κ. Κουτσούμπας ζήτησε διευκρινίσεις από τον πρωθυπουργό, καθώς όπως είπε «είναι μεγάλη η ανησυχία στον ελληνικό λαό για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πολύ περισσότερο που αυτές οι σχέσεις -εξαιτίας και του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και του ανταγωνισμού με τη Ρωσία- διαμορφώνονται με βάση το στόχο για τη συνοχή στη Νοτιοανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αλλά και με βάση τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, στους οποίους εμπλέκονται οι δύο χώρες».

Όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας «αυτό το πλαίσιο διαχρονικά ενισχύει τις διεκδικήσεις της τουρκικής άρχουσας τάξης και τροφοδοτεί ένα «παζάρι» για διευθετήσεις μεταξύ των δύο ΝΑΤΟικών «εταίρων», σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στα ευρωατλαντικά σχέδια -και μάλιστα με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία σε εξέλιξη- όχι μόνο δεν συνιστά «ασπίδα» έναντι του τουρκικού «αναθεωρητισμού», αλλά μπορεί να εμπλέξει τη χώρα και τον λαό σε μεγάλους κινδύνους».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επίσης κατήγγειλε στον πρωθυπουργό απαράδεκτα φαινόμενα αντικομμουνισμού, διαστρέβλωσης και παραποίησης των θέσεων του ΚΚΕ, που όπως είπε εκπορεύονται από δυνάμεις και κύκλους της ΝΔ (π.χ. από τη ΔΑΠ στον χώρο της νεολαίας), με αφορμή πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά γενικεύοντας και για όλη την ιστορική του διαδρομή.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ευχήθηκε επίσης στον πρωθυπουργό περαστικά και ταχεία ανάρρωση από τον κορονοϊό.

«Θα είμαστε ήσυχοι με την Τουρκία τους επόμενους μήνες»

Στις 12.00 το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25.

Σύμφωνα με το ΜεΡΑ25, «ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε το ήπιο κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας καθώς και την εκτίμησή του ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι «ήσυχοι» επειδή ο κ. Ερντογάν, θορυβημένος από τις εξελίξεις στο Ουκρανικό, αποφάσισε να ρίξει τις εντάσεις στο Αιγαίο.

Αν και αυτό δεν λύνει τα χρόνια προβλήματα, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, τουλάχιστον εξασφαλίζει ένα χρονικό διάστημα ηρεμίας και αποκλιμάκωσης των εντάσεων στο Αιγαίο.

Ο κ. Βαρουφάκης, αφού ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την ενημέρωση, εξέφρασε τη διαφωνία του για την επιλογή του κ. Μητσοτάκη της μη εκ των προτέρων συνεννόησης με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκρίνοντας, αντ’ αυτής, μια εκ των υστέρων ενημέρωση που δεν βοηθά στην οικοδόμηση μιας εθνικής στρατηγικής – η οποία θα ενδυνάμωνε την θέση του ίδιου του Πρωθυπουργού σε τέτοιες συναντήσεις.

Επί πλέον, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 ανέφερε στον κ. Μητσοτάκη την πάγια πρόταση του κόμματος για αποφυγή διμερών διαπραγματεύσεων που αποτελούν παγίδα για τη χώρα μέσω επίσημης πρόσκλησης της Αθήνας σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου σε Περιφερειακή Διάσκεψη με μόνο θέμα την από κοινού χάραξη των θαλάσσιων ζωνών. Είτε ο κ. Ερντογάν συμφωνήσει είτε διαφωνήσει μια τέτοια πρόσκληση θα δημιουργούσε ερείσματα για την χώρα και προοπτική διεξόδου. Η κυβέρνηση, όμως, αντί να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία εγκλωβίζεται όλο και περισσότερο σε αδιέξοδες διμερείς διαπραγματεύσεις.

Τέλος, αφού ο κ. Βαρουφάκης ανέπτυξε τη θέση του ΜέΡΑ25 για επίλυση του Ουκρανικού στη βάση συμφωνίας κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν (όπου η διεθνής κοινότητα θα εγγυάται την ανεξαρτησία μιας ουδέτερης Ουκρανίας με αντάλλαγμα την απόσυρση των Ρωσικών στρατευμάτων καθώς και την ματαίωση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας), έθεσε το ίδιο ερώτημα στον κ. Μητσοτάκη που έχει καταθέσει και επίσημα ως επίκαιρη ερώτηση που εκκρεμεί να συζητηθεί  στη Βουλή: Ποια πρόταση επίλυσης του Ουκρανικού καταθέτει η ελληνική κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ»1».

Επικοινωνία με τον Κυριάκο Βελόπουλο

Και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος είχε συνομιλία με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με την Ελληνική Λύση, «λόγω της κρισιμότητας των στιγμών, «διαρροές» και «σχόλια» αναφορικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας, δεν θα υπάρξουν από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης. Η Ελληνική Λύση τηρεί απαρέγκλιτα τις θέσεις της για συνέπεια λόγων και έργων».

Πηγή: newsit.gr