Το πλαίσιο αιτημάτων που κατέθεσαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για μετά την 7η Δεκεμβρίου

Σειρά αιτημάτων για την λειτουργία των δικαστηρίων εν μέσω της πανδημίας υπέβαλε μέσω τηλεδιάσκεψης στον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, η συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας, ζητώντας την θεσμοθέτησή τους και την άμεση ισχύ τους μετά τις 7 Δεκεμβρίου.

Συγκριμένα ζητήθηκε η διεύρυνση του υφιστάμενου πλαισίου λειτουργίας των δικαστηρίων, και ειδικότερα όπως εξήγησε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου, ζητήθηκε να εκδικάζονται το σύνολο των υποθέσεων εκούσιας δικαιοδοσίας, που δεν περιλαμβάνουν εξέταση μαρτύρων, ενώ ζητείται και διεύρυνση της εκδίκασης των ποινικών υποθέσεων που αφορούν σε πλημμελήματα και κακουργήματα των οποίων ο χρόνος παραγραφής είναι μέχρι 31.12.2022 και 31.12.2023 αντίστοιχα.

Η κ. Χατζηαντωνίου επεσήμανε επίσης πως στα αιτούμενα είναι και η έκδοση, σε κάθε περίπτωση, των διαταγών πληρωμής, εξηγώντας πως τα αιτήματα αυτά συνεπάγονται κυρίως στο πάγιο αίτημα των Δικηγορικών Συλλόγων να λειτουργούν τα δικαστήρια ώστε «να ικανοποιείται το δικαίωμα των πολιτών σε δικαστική προστασία» καθώς και της μη περαιτέρω συσσώρευσης υποθέσεων στις δικαστικές αίθουσες. Άλλωστε όπως υπογράμμισε «έχει αποδειχθεί πως εφόσον τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης, τα δικαστήρια δεν αποτελούν εστία υπερμετάδοσης».

Δείτε όλη την δημοσίευση εδώ